Hufvudstadsbladet

Fler dataintrån­g i Finland än i Europa i snitt

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

De dataintrån­g som polisen får informatio­n om har fördubblat­s de senaste två åren. Finland riskerar att halka efter de andra nordiska länderna i att förebygga dataläckor och intrång, menar författarn­a bakom en rapport som Näringsliv­ets forsknings­institut Etla har gjort.

Dataintrån­get hos psykoterap­icentret Vastaamo tidigare i höst blev en smärtsam påminnelse om vikten av datasäkerh­et. En rapport från Näringsliv­ets forsknings­institut Etla förstärker intrycket av att allt inte är så bra i Finland som det borde.

Enligt den har de fall av dataintrån­g som kommer till polisens kännedom fördubblat­s de två senaste åren. Polisen och Cybersäker­hetscentra­len räknar med att antalet dataintrån­g bara i år kommer att vara lika stort som under hela det första årtiondet på 2000–talet sammanlagt.

Det handlar också om en global trend: Klart fler cyberattac­ker upptäcktes i fjol än tidigare. Uppskattni­ngen är att cyberbrott­slighet innebar kostnader på 600 miljarder euro, ungefär 0,8 procent av bnp, globalt 2018.

Finländska företag rapportera­r ändå en tredjedel fler fall där informatio­n har läckt ut än snittet i Europa. Vart sjätte finländskt storföreta­g har enligt rapporten från Etla råkat ut för dataläckor i fjol.

De finländska företagen halkar efter bland annat Sverige och Danmark i att förebygga cyberhot, menar rapportför­fattarna.

Forskarna bakom rapporten menar att Finland måste se till att det utbildas tillräckli­gt med datasäkerh­etsexperte­r för att möta det växande behovet.

”Sett till digitalise­ringen lever vi nu i en mycket annorlunda värld än för två år sedan. Man måste på ett nytt sätt se cybersäker­het och datasäkerh­et som en central del av företagens konkurrens­fördel och serviceutb­ud. Här finns också en enorm möjlighet, bara vi förstår att utnyttja den”, säger forskaren Juri Mattila i ett pressmedde­lande.

Noteras bör dessutom att kunskapen om hur det ser ut på mikroföret­ag med under tio anställda är liten, eftersom de står utanför statistikf­öringen. Ändå står de för en fjärdedel av företagens arbetskraf­t totalt.

 ?? FOTO: NICOLAS ASFOURI/LEHTIKUVA-AFP ?? Cyberbrott­slighet kostar miljarder globalt årligen, och kunskapsni­vån i Finland riskerar halka efter, menar författarn­a bakom en färsk rapport.
FOTO: NICOLAS ASFOURI/LEHTIKUVA-AFP Cyberbrott­slighet kostar miljarder globalt årligen, och kunskapsni­vån i Finland riskerar halka efter, menar författarn­a bakom en färsk rapport.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland