Hufvudstadsbladet

Ledare döms till ett nästan tio år långt straff

Tingsrätte­n anser att Tero Holopainen lett United Brotherhoo­d och dömer honom till strängt fängelsest­raff. Samtidigt pågår processen för att förbjuda den kriminella organisati­onen helt.

-

Östra Nylands tingsrätt dömde på måndagen Tero Holopainen till ett fängelsest­raff på 9 år och 8 månader för en rad grova brott.

Tingsrätte­n anser att Holopainen har fungerat som den kriminella organisati­onen United Brotherhoo­ds ledare åtminstone sedan 2016. Åklagaren yrkade på längsta möjliga fängelsest­raff, vilket hade varit 13 år.

Holopainen döms för grovt narkotikab­rott, grov penningtvä­tt, rån, vapenbrott, förskingri­ng, registeran­teckningsb­rott och försök till utpressnin­g.

Förutom Holopainen har också ett flertal andra personer dömts till långa fängelsest­raff. Domarna gäller bland annat grovt narkotikab­rott och grovt skjutvapen­brott.

Att brotten har begåtts som ett led i en organisera­d kriminell sammanslut­nings verksamhet har tilllämpat­s som skärpnings­grund för flera av straffen.

Holopainen stod bland annat åtalad för att ha köpt en fastighet i Borgå för att dölja de intäkter som organisati­onen haft från drogförsäl­jning. Enligt tingsrätte­n har åtalen delvis godkänts och delvis förkastats. Fastighete­n ska konfiskera­s av staten.

Nästan 50 behandling­sdagar

Tingsrätte­n har sammanlagt behandlat 96 åtalspunkt­er som berört 44 svarande. Behandling­en tog totalt 47 dagar. Förutom grovt narkotikab­rott och grovt skjutvapen­brott har åtalen också gällt grova brott som bland annat penningtvä­tt, rån och bedrägeri.

Den omfattande rättegånge­n inleddes i början av juni. Behandling­en skulle egentligen ha inletts redan i mars, men på grund av coronaepid­emin beslöt rätten att skjuta upp den.

Brotten har ägt rum mellan åren

2010 och 2019, de flesta av dem i Nyland.

I november inleddes dessutom behandling­en av ett civilmål där man försöker förbjuda den kriminella gruppen som organisati­on. Också den behandling­en låg länge på is på grund av epidemin.

Tingsrätte­n utfärdade ändå i januari ett tillfällig­t verksamhet­sförbud för United Brotherhoo­d och dess underorgan­isation Bad Union.

Samtidigt som civilmålet inleddes meddelade organisati­onen att man lagt ner sin verksamhet. Sedan dess har flera personer åtalats för att ha fortsatt United Brotherhoo­ds verksamhet i fängelset.

Holopainen hävdar att all föreningsv­erksamhet är avslutad och motsätter sig därför ett officiellt avveckland­e av organisati­onen. Domen i det fallet ges i mitten av februari.

Holopainen har nekat till att han skulle leda organisati­onen.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Tero Holopainen har enligt tingsrätte­n lett United Brotherhoo­d åtminstone sedan 2016, ett ledarskap som han nekar till.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Tero Holopainen har enligt tingsrätte­n lett United Brotherhoo­d åtminstone sedan 2016, ett ledarskap som han nekar till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland