Hufvudstadsbladet

Nya spelregler väntar digitala jättar i Europa

Världens största drakar ska fångas in och bli mer transparen­ta genom ett nytt regelverk. Det är i alla fall en del av ambitionen när EU för första gången på två decennier gör en rejäl uppfräschn­ing av sina regler för digitala tjänster.

- MARCUS ALEXANDERS­SON/TT

Facebook, Google och Amazon har blivit en del av mångas vardag. Men storföreta­gen bakom de sociala nätverken som tar upp en allt större del av människors verklighet har den senaste tiden kritiserat­s för att äta en för stor del av den digitala kakan, och för att inte delge användarna exakt varför deras flöde ser ut på ett visst sätt eller vem som har tillgång till informatio­n om dem.

I veckan väntas EU-kommission­en presentera ett nytt regelverk för den europeiska marknaden som påverkar de digitala jättarna, ett regelverk som dels handlar om hur företagen sköter sitt innehåll, dels om hur konkurrens­möjlighete­rna för mindre företag ser ut gentemot de stora drakarna.

– Hela det här är en väldigt komplex fråga, säger Christian Landgren, grundare och vd för den svenska digitalise­ringsbyrån Iteam.

Landgren påpekar att han inte är expert på det kommande regelverke­t från EU-kommission­en men att de övergripan­de frågorna ändå är viktiga för alla.

– Många kanske tycker ”vadå, det är ju ändå samma Facebook”, men det är det som är grejen: att allas flöde ser olika ut och att vi inte vet när vi exempelvis blir påverkade av en bot.

”Modern regelbok”

Thierry Breton, EU:s inremarkna­dskommissi­onär, sade i somras angående det kommande regelverke­t:

– Digitala plattforma­r har tagit en central plats i våra liv, vår ekonomi och vår demokrati. Med den rollen följer ett större ansvar, och det förutsätte­r att det finns en modern regelbok för digitala tjänster.

Exakt hur den regelboken kommer att se ut är inte känt, men kommission­en har varit tydlig med att extra ansvar kommer att läggas på

de största företagen. Enligt Financial Times , som tagit del av ett utkast till det nya regelverke­t, kommer EU att införa en ”ojämn ansvarsför­delning” där bolag som Facebook och Google åläggs ett större ansvar för att kontroller­a innehållet på sina plattforma­r än deras mindre konkurrent­er.

De stora bolagen, enligt Financial Times uppgifter definierad­e som företag med fler än 45 miljoner användare, riskerar också böter på upp till sex procent av sin omsättning om de inte följer de nya reglerna.

”Svårt att få insyn”

Bland annat väntas företagen behöva skärpa sin tillsyn och berätta för myndighete­r hur de modererar otilllåtet innehåll på sina plattforma­r.

Även transparen­sen vad gäller annonser väntas skärpas så att användare ska kunna förstå att det de ser är just en annons. Informatio­nen ska också vara tydligt om vilka som står bakom annonsen och varför man som användare fått just den annonsen riktad till sig.

– Vi lever i ett samhälle där vi accepterar att vi blir påverkade genom att folk betalar pengar för att vi ska se deras budskap. Det är svårighete­n att få insyn i det som är problemet och att det är så komplicera­t så att de flesta människorn­a inte förstår hur det funkar, säger Christian Landgren.

Hur de stora drakarna reagerar på det nya regelverke­t, som även ska tydliggöra EU:s syn på saker som marknadsko­nkurrens och monopolstä­llning inom digitala tjänster, återstår att se.

 ?? FOTO: NAINA HELÉN JÅMA/TT ?? Digitala plattforma­r som Instagram står inför ett nytt regelverk på den europeiska marknaden.
FOTO: NAINA HELÉN JÅMA/TT Digitala plattforma­r som Instagram står inför ett nytt regelverk på den europeiska marknaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland