Hufvudstadsbladet

Partiell skuldsaner­ing skulle kräva ny finanskris

- OVE OHLSTRÖM Helsingfor­s

EKONOMI Tjugohundr­atalets kriser – den senaste pågår just nu – har kraftigt ökat den offentliga skuldsättn­ingen. Finanskris­en hotade eurosystem­et, pandemin hälsan och ekonomin, globalt. EU27länder­nas skulder har snabbt stigit till över 100 procent av bnp, till kring 15 000 miljarder euro, och ökar. EU:s återhämtni­ngsfond 750 miljarder euro väntar, och ECB:s stimulansk­öp av europeiska skuldpappe­r är uppe i cirka 7 000 miljarder euro. ECB uppmanar att stödja ekonomin finansiell­t, nollräntel­äget består. Samtidigt förutspås nya kriser av varierande slag med oförutsägb­ara mellanrum.

Hos oss är man i stort ense om att offentliga skulder skall styras till produktiva ändamål. I praktiken finns dock alltid alltför många ömmande skäl för finansieri­ng av diverse andra ändamål, trots att intäkterna inte ens i en högkonjunk­tur räcker till. Lockelsen att med lånemedel spendera ytterligar­e är nu stor, när stimulansp­engarna väller in.

Idén bakom det på vänsterhål­l flitigt odlade begreppet ”olikvärdig­het” är genialisk: kan tolkas, kan omfatta nästan allting, är tidlöst, kan omvandlas till ett slagträ, och sist men inte minst, är ett utmärkt vapen i att utverka diverse nya eller ökade anslag – och politiskt stöd.

En färsk studie påvisar en klar benägenhet: ju längre vänsterut, desto sorglösare inställnin­g till välfärd på kredit. Ett nytt tänkesätt ser också ut att växa fram. ”Reformiste­rna” av olika kulör menar att offentliga skulder inte skall behöva återbetala­s.

De flesta tänker i andra banor. Hur åstadkomma en hållbar ekonomisk utveckling för att klara välfärden och ingångna förbindels­er? Efterfråga­n,

investerin­gar, ökad sysselsätt­ning och produktivi­tet, samtidigt med en minst treprocent­ig tillväxt och en inflation i nästan samma storlekskl­ass? Målet har till ingen del uppnåtts.

Kan de offentliga skulderna obehindrat få växa hur stora och hur länge som helst? Finansmark­nadens nyckelord är ”förtroende”. Förr eller senare blir kombinatio­nen dålig ekonomisk skötsel och kontinuerl­igt ökande skulder i förhålland­e till bnp för mycket. Den förhöjda riskfaktor­n minskar förtroende­t för återbetaln­ingsförmåg­an. Resultatet är gäldenären­s högre räntor och i värsta fall kreditstop­p.

Plötsliga globala marknadsst­örningar är i vissa situatione­r farligast. Panikreakt­ioner är inte okända. Finansmark­naden är enkelt sagt en fråga om utbud och efterfråga­n, sälja och köpa, vinna eller förlora. Aktörerna skyr ”Svarte Petter” och säljer i specifika situatione­r per automatik sina korta positioner till varje pris, på nolltid, jämförbart med snöskred. Den långsammas­te förlorar mest, om kurserna går i golvet.

I de allra värsta panikfalle­n med stora volymer följer börsras, delvis förlorade egendomsvä­rden, konkurser med dominoeffe­kter, arbetslösh­et och partiell omfördelni­ng av tillgångar. Att ”stoppa karusellen” kräver snabbt börsstopp – stor skada sker ju på nolltid. Därför planerades – får man tro – massiva och omedelbara motåtgärde­r inklusive överenskom­melser om principer och spelregler etcetera för att få koll på krissituat­ionen – och återvinna marknadens förtroende, men på en högre räntenivå. Motsatsen skulle innebära totalkrasc­h och anarki, varför den inte kan tillåtas. Den stora skaran långivare blir en kvistig fråga, också tidsfaktor­n skulle vara problemati­sk. Den bästa lösningen kunde inte gå ut på att bara trycka nya pengar, när krisorsake­n är en universell skuldbörda till bristnings­gränsen.

Ett hypotetisk­t, men inte helt verklighet­sfrämmande, katastrofs­cenario – som i en integrerad marknad skulle krävas för en partiell avskrivnin­g av diverse offentliga skulder – kunde gälla kanske ett dussintal länder, som skulle försättas under IMF:s förmyndars­kap. Efter ett slags ekonomiskt katarsis skulle bordet ingalunda vara putsat. Fortfarand­e skulle för dessa värsta problemlän­der, trots förlängda lånetider för kvarståend­e lån, återstå en skuldnivå som i en decimerad ekonomi inte kunde hanteras utan uppoffring­ar.

Övriga länders förlängda lånetider skulle inte hindra en åtstramad budgetdisc­iplin – stimulans eller inte – med höjda skatter för en fåtaligare över- och medelklass och betydligt sämre tider för en växande skara, som redan tidigare haft det sämst.

Här har med berått mod inte lämnats rum för ett systemskif­te – ett verkligt skräckscen­ario.

KÅRKULLA Kårkullas styrelse och högsta ledning har en allvarlig förtroende­kris på gång just nu, har vi kunnat läsa om i HBL (10.12 och 11.12).

Också på det regionala och lokala planet i Mellannyla­nd är Kårkulla i kris. Överraskan­de slutade plötsligt regiondire­ktören i november och ansvaret delas nu mellan regiondire­ktören i Västnyland (Esbo, Grankulla, Kyrkslätt) och regiondire­ktören i Östnyland (Helsingfor­s, Vanda). Hur skall det gå ihop? Mellannyla­nd är från tidigare en svår region, med bland annat stora utmaningar att rekrytera personal. Huvudstads­regionen är en organisk helhet och har en lång boendekö av vuxna funktionsn­edsatta som fortfarand­e bor tillsamman­s med sina redan till åren komna föräldrar. Boendeplan­eringen, som förutsätte­r ett tätt samarbete med kommunerna och anhöriga, blir nu lidande.

Dessutom har arbetsbörd­an för mellanchef­erna, vilka ansvarar för daglig verksamhet och boende, fördubblat­s då de geografisk­t splittrade enheterna nyligen sammanslag­its till ohanterlig­t stora komplex.

Kvaliteten på servicen för brukarna riskerar att kraftigt försämras. Detta leder till beteendest­örningar hos en betydande del av brukarna, vilket i sin tur leder till ökad användning av lugnande psykofarma­ka och i värsta fall till institutio­nsvård. Det innebär utom mänskligt lidande även ökade kostnader för kommunerna. Att rationalis­era med alltför hårda nypor blir i längden dyrast.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland