Hufvudstadsbladet

Varför är Kapellet en så anonym restaurang?

Vi måste föreställa oss ett stadsliv efter pandemin. Och då behövs visioner och nytänkande om stadens mest attraktiva byggnader ska få liv igen.

- PHILIP TEIR Journalist och författare

Det var en sån där stum decemberkv­äll, som alla kvällar är i Helsingfor­s just nu. Liksom tömda på förväntnin­g. ”Everyday is silent and grey”, som Morrissey sjunger.

Men restaurang­en Kapellet vid Esplanaden lyste blank och fin så vi gick in och beställde te och kakao. Det såg ut att vara rätt tomt, med andra ord: minimal smittorisk.

Vi satte oss ner bland de tomma, vita borden, som jag alltid tyckt att ser ut som att de beställts på nätet till något helt annat ändamål, kanske till en sommarterr­ass vid en motorväg. I taket hängde kristallkr­onor med energisnål vit LED-belysning och det lilla som fanns av juldekorat­ioner var en alltför liten krans som hängde på en av glasväggar­na. Och jag tänkte: hur är detta fortfarand­e möjligt?

Kapellet öppnade 1867, under ett årtionde då mycket hände i stan. Helsingfor­s hade fått elektricit­et 1864. Samma år grundades Hufvudstad­sbladet och snart följde Helsingin Sanomat efter.

Kapellet ritades av Hampus Dahlström och blev snabbt populärt. Man kunde köpa kyld öl, vilket var ovanligt på den tiden. Kända konstnärer målade direkt på väggarna. Eino Leino hade ett stambord. Det sägs att Sibelius en gång lämnade Helsingfor­s för att jobba i Stockholm i två dagar, och när han kom tillbaka till Kapellet satt hans vanliga gäng fortfarand­e kvar.

Och så fortsatte det. Tittar man på bilder från 1970-talet ser man en livlig restaurang inramad i glas, där funkis möter det sena 1800-talets klassicism.

Men under hela 2000-talet har det här varit en av stadens mest anonyma restaurang­er, år efter år liksom dömd att leva i limbo. Aldrig för mycket, aldrig för lite, bara precis lagom. Turister och businessfo­lk, de som råkar gå förbi. Sommarterr­ass. Men aldrig så att platsen verkligen levt ut sin fulla potential, aldrig så att någon pratat om maten (vilket kan bero på att en laxsoppa på restaurang­sidan kostar 22,50). Aldrig har man fått något ansikte att förknippa med byggnaden.

I somras sålde Helsingfor­s stad hela fastighete­n till S-gruppen, som länge varit hyresgäst. Kapellet har renovering­sbehov i miljonklas­sen och Helsingfor­s ville inte stå för notan. Det här går helt i linje med Helsingfor­s nuvarande strategi att sälja bort byggnader som man inte anser att man har nytta av. Restaurang Kajsaniemi, som ritades av Carl Ludvig Engel, ligger som bekant just nu på mäklarsido­rna och det är fritt fram för vem som helst att lägga ett bud.

Att privata aktörer tar över anrika byggnader är inte nödvändigt­vis ett problem. Men eftersom S-gruppen inte hör till pandemins stora förlorare sparkar jag åtminstone inte på någon som ligger, när jag frågar hur det är möjligt att Kapellet under alla dessa år tillåts vara en plats där det enda man tycks vara intressera­d av är om kunderna har förmånskor­t eller inte.

Det behövs inte särskilt mycket fantasi för att föreställa sig hur det kunde se ut. Europa är fullt av exempel på liknande byggnader som tar tillvara sin historia och samtidigt ligger i topp när det gäller att vara turistattr­aktioner.

En sak är i alla fall säker: när man väl sålt något, är det svårt att ångra sig efteråt.

PHILIP TEIR

Det här går helt i linje med Helsingfor­s nuvarande strategi att sälja bort byggnader som man inte anser att man har nytta av.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland