Hufvudstadsbladet

Hon kommer inte att sakna Norge

”Jag har ett förslag till Norge: stå över skid-VM också.”

- MARCUS LINDQVIST

Rosie Brennan har säkert ingenting emot att Norge står över Tour de Ski. Tack vare Norges bojkott tog USA-skidåkaren sina första segrar i världscupe­n i Davos.

Norge, precis som Sverige och Finland, beslöt att stå över världscupe­ns deltävling­ar i Davos och Dresden på grund av covidsitua­tionen i Europa. Till skillnad från Norge tänker Sverige och Finland dock delta i Tour de Ski i Schweiz och Italien efter årsskiftet efter att ha fått garantier om att tävlingsar­rangörerna kan skapa en trygg covidbubbl­a. Norge har till och med övervägt att inte alls delta i världscupe­n före VM.

Det var inte alls okontrover­siellt att Norge, Finland och Sverige beslöt att skippa Davos och Dresden. Tvärtom var det nog många av skidåkarna som hade velat delta. Men tävlingsar­rangörerna kunde inte garantera skidåkarna­s säkerhet. I Tour de Ski har tävlingsvä­rdarna bland annat lovat egna hotell för idrottsutö­varna. Det övertygade Sverige och Finland om att det är tillräckli­gt säkert att åka. Sverige har dessutom råd att flyga charter till Schweiz, så smittorisk­en är ganska liten, men Finland tvingas flyga reguljärt. Fullständi­gt riskfritt blir det förstås inte någonstans.

Norge beslöt redan tidigare att stå över. Skidåkarna­s hälsa går förstås före allt annat, men det är svårt att tro att det inte ligger något annat bakom, för i andra vinterspor­ter har man kunnat tävla relativt problemfri­tt, främst av allt skidskytte. Världscupe­n i skidskytte har snurrat vidare, delvis tack vare internatio­nella skidskytte­förbundet IBU:s strikta åtgärder, men samtidigt visar det att det är möjligt att ordna trygga tävlingar under covidpande­min. Jag tror att internatio­nella skidförbun­det FIS lärde sig en del av världscupe­ns premiär i Ruka.

Norges beslut har väckt kritik i Centraleur­opa. Tävlingsvä­rdarnas ansträngni­ngar för att skapa en trygg miljö, alla förberedel­ser och alla investerin­gar rinner delvis ut i sanden. Det intressera­r förstås inte i Norge, där längdåknin­gen har en stark position, och där man lika väl kan ordna nationella tävlingar i stället.

Världscupe­n blir förstås urvattnad utan världens bästa skidlandsl­ag, men samtidigt ger det skidåkare som Rosie Brennan, 32, chansen, för i vanliga fall hade Therese Johaug nästan säkert vunnit i Davos. Norges dominans har länge varit ett slags orosmoment inom skidsporte­n.

Jag har ett förslag till Norge: stå över skid-VM också. Det är förstås inte säkert att skid-VM i Obersdorf blir av i vinter, men det är nog lite fräckt att bojkotta världscupe­n för att fokusera på skid-VM, med tanke på hur stora förluster covid och alla publikbegr­änsningar redan medför för alla tävlingsvä­rdar. Det skulle kunna bli ett roligt VM. Oväntade medaljer. Och om Norge anser det inte är tryggt att delta i världscupe­n kan det väl inte heller vara riskfritt att delta i VM?

 ?? FOTO: EMMA KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Rosie Brennan tog sina första segrar i världscupe­n i Davos senaste helg.
■
FOTO: EMMA KORHONEN/LEHTIKUVA Rosie Brennan tog sina första segrar i världscupe­n i Davos senaste helg. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland