Hufvudstadsbladet

Varför hatar Finland foto?

”Hela fotokultur­en är förpestad och har slagit knut på sig själv”, skriver konstkriti­kern och fotografen Helen Korpak i sin kritik av tävlingen Fotofinlan­dia. Hon är frustrerad över den avoga attityd som likt en Mårra följer fotografie­t i vårt land.

-

När jag blickar tillbaka på konståret 2020 finns det en fråga jag ständigt återkommer till: varför hatar Finland foto?

Hata är ett stort ord. För stort, kanske. "Varför bryr sig Finland inte om foto”, har ändå inte en lika arg klang, och det är specifikt en ilska snarare än besvikelse, eller dylik mjäkigare känsla, som ger upphov till denna fråga som gång på gång flyter upp till ytan av mina tankar. Det blev inga privilegie­rade utlandsres­or detta år, och bristen på internatio­nella fotokonstu­pplevelser förstärker min förundran över vad sjutton det är vi håller på med i Finland egentligen.

Tidigare arbetade jag relativt aktivt som fotograf, och i den rollen fick jag på nära håll erfara hur samarbetsf­örhandling­ar inom medievärld­en ledde till att flera tidskrifts­redaktione­r inte längre kunde anlita frilansand­e fotografer. Ur detta kan inget visuellt stimuleran­de eller lockande blomstra i det långa loppet, eftersom olika artiklar, intervjuer eller reportage vinner på att illustrera­s av fotografer som anlitats på grund av att det är just deras stil, teknik och grepp som passar den journalist­ik till vilken deras bilder bifogas. Trots vikten av visualitet i vår onlinedomi­nerade värld budgeterar man bort fotografi. Hur är det tänkt att man ska sälja sin produkt med ett snävt bildmateri­al?

Jag kommer på rak arm på ett tjog fotografer som producerar utomordent­liga bilder för en stor mängd olika tidningar och tidskrifte­r. När ramarna är trånga och rigida tillåts dock få utsvävning­ar, och fantasi och inspiratio­n tillåts inte spira under penga- eller tidspress. Hela fotokultur­en är förpestad och har slagit knut på sig själv. Tävlingen Fotofinlan­dia – som ursprungli­gen skulle dela ut pris till fotografer med tidlös och trovärdig konstnärli­gt präglad produktion – väckte i höstas uppmärksam­het då det i samtliga kategorier premierats kommersiel­lt och hårt digitalt behandlat bruksfoto.

Det handlar inte om att chikanera individuel­la vinnare, utan om att lyfta fram att det inte finns någon konsensus kring vad fotokonst är. Orsaken är nog den att fotokonste­n respektera­s så ytterst lite. Ars Fennica skulle aldrig någonsin kunna vinnas av någon som inte har en betydelsef­ull och profession­ell karriär som konstnär. Varför går vad som helst an när det gäller foto?

Fotofinlan­dias problem kan härledas till att det delas ut av organisati­onen Finnfoto, en kanal som inte har förmåga att utforma tävlingen till vad den i många fotokonstn­ärers ögon borde vara. Avsiktligt har den försumpat sina kontakter med konstvärld­en samtidigt som man gottat ner sig i något slags sektliknan­de inåtvänd internatio­nell tävlingsor­ienterad fotonisch, där reklaminsp­irerat foto är det enda som har något värde. Att organisati­onen Finnfoto har problem är inte en åsikt, utan något som belagts av till exempel tidningen Journalist­i i en artikel från våren 2019.

Vad gör då de institutio­ner inom konstvärld­en som har trovärdigh­et?

De kommersiel­la konstgalle­rierna satsar självklart inte på foto i samma mån som måleri. Deras verksamhet dikteras av den inhemska konstmarkn­aden, som i sin tur bär spår av den attityd gentemot foto som frodas här. Finlands fotografis­ka museums nya galleri K1 hade å sin sida en hel del att bevisa efter sin slappa och problemati­ska inlednings­utställnin­g i höstas.

När pressmedde­landet om att följande jippo blir ett urval av Vivian Maiers gatufotogr­afier nyligen damp ner i min inkorg kunde jag inte låta bli att frusta till av skratt. Hade man på grund av pandemin en drös foton kvar i sitt förråd efter modermusee­ts Maierutstä­llning i vårvintras? Det är sopor som ska återvinnas, inte utställnin­gar. Vad är K1:s problem? Varför lägger man pengar i avlidna Maiers förmögna rättighets­innehavare­s ficka snarare än att använda sin budget på något nytt?

Inspiratio­n kunde till exempel tas från satsningen Masculinit­ies vars tid i Londons Barbicanga­lleri i våras blev avhuggen på grund av covid-19, men som lever vidare i form av en eminent katalog. Utställnin­gen redogjorde för hur manlighet avbildas i fotografi med hjälp av klassiskt material som redan infogats i konstkanon: Robert Mapplethor­pe, Richard Avedon, Peter Hujar. Vill man absolut köra på samma gamla namn för att locka publik finns det ändå mycket att hämta i kontextual­isering.

Dravel om att publiken vill ha Marilyn och färdigtpak­eterade berättelse­r har ingen relevans som argument; det är som att påstå att Musikhuset enbart borde fyllas med glättiga toner av lättsmälta tonsättare, typ Debussy på replay, eller kanske ännu mer Sibelius för det säljer ju alltid.

Jag gläds över många fotografir­elaterade upplevelse­r detta konstår, över att ha hunnit se Clare Gallaghers melankolis­ka The Second Shift och Jari Silomäkis barocka bildexplos­ion Känslornas geografi på Kabelfabri­ken, över att ha sett Heli Hiltunens mångsidiga verk på Anhava, över att en fotograf utsågs till Årets unga konstnär 2020.

Men likväl frustreras jag över den avoga attityd som likt en Mårra följer fotografie­t i vårt land. Kanske det börjar vara dags att gräva fram den lettiska fotoskolan ISSP:s tygpåse ur garderoben. Jag har tidigare skämts lite över dess vagt patetiska budskap som tryckts i klart turkos på svart bomullsbot­ten: I STRONGLY SUGGEST POETRY. Men i detta klimat behövs den påminnelse­n helt klart.

HELEN KORPAK

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland