Hufvudstadsbladet

Fler journalist­er har gripits under pandemin

- TT

Många av världens journalist­er är frihetsber­övade, kidnappade eller försvunna. Både politisk oro och coronapand­emin har drivit på, enligt en rapport från Reportrar utan gränser.

Runt om i världen sitter nu 387 journalist­er fängslade på grund av arbetsrela­terade frågor, 54 är tagna som gisslan och fyra saknas, enligt Reportrar utan gränser.

”Nästan 400 journalist­er kommer att få tillbringa helgerna i slutet av året i fängelse, långt ifrån sina nära och kära och ofta under förhålland­en som sätter deras liv på spel”, säger Christophe Deloire, organisati­onens generalsek­reterare, enligt ett pressmedde­lande.

Det innebär att antalet fängslade journalist­er nu är nästan exakt lika stort som i slutet av förra året, då de var 389. De båda åren sticker ut som historiskt svåra för den oberoende journalist­iken.

Av dem som nu sitter frihetsber­övade finns 236 (61 procent) i fem länder. Liksom i fjol är Kina, Egypten, Saudiarabi­en, Vietnam och Syrien de mest hårdföra länderna.

Fler kvinnliga journalist­er sitter inlåsta. I år har det skett en 35-procentig ökning av antalet frihetsber­övade kvinnliga reportrar, från 31 till 42. Den politiska oron i Belarus sedan i augusti har drivit på ökningen, men också Iran, Kina och Vietnam sticker ut. När det gäller kidnappade journalist­er är Syrien, Irak och Jemen särskilt utsatta länder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland