Hufvudstadsbladet

Våndan av att inte får julkort

-

Folk har lagt sig till med otyget att inte längre skicka julkort. Varför? Inte att undra på att posten har problem.

Jag skickar varje år ett tjugotal julkort till släkt, vänner och bekanta, låt vara att jag oftast får till det först då portot har stigit. Huvudsaken är väl ändå att de skickas!

Jag prickar av vilka jag har skickat kort till och när, och från vem jag har fått julkort i retur. Ordning och reda, pengar på freda’ sade redan Alfons Åbergs pappa.

Jag tindrar i kapp med julljusen från första advent till tjugondag Knut, här skall julgranen inte kastas ut redan till trettondag. Och jag samlar på julkort, allra helst från femtitalet, min tidigaste barndom. Det vilar en magi över de korten.

De som jag inte fått julkort från får oftast heller inget från mig till följande jul. Klart som julskinkss­pad. Några urskuldar sig med att de önskat alla vänner och bekanta god jul och gott nytt år med en betald annons i tidningen. Den kan de elda upp nästa gång de åker till stugan. En del önskar god jul via radions önskeprogr­am eller på sociala medier – så opersonlig­t och kallt!

Förr kunde man också skicka kort både till nyår och till påsk. Det var tider det!

Min brors familj och min systers familj skickade inga julkort i fjol, vilket jag också påtalade. Att de skulle bli utan julkort i år. De hamnade förstås i panik och försökte gottgöra det hela, systern skickade ett påskkort, och brorsans fru ett kort till alla hjärtans dag, som man numera också får kalla för något så märglöst och oromantisk­t som vändagen! I och för sig en helt onödig dag, eller hur? Men jag har nu förlåtit dem, då jag såg hur rödgråtna de blev. Nä, äkta julkort skall det vara. Basta. Ibland ringer folk efter jul och urskuldar sig för att de inte hade skickat julkort, det har varit så bråttom inför jul och det ena med det andra. Lättja, bekvämligh­et, oeftertänk­samhet, snålhet, hänsynslös­het, grymhet, gränslös brist på empati … listan kunde göras lång. Allt är en fråga om prioritera­nde, också i juletider!

Bryr de sig inte alls om att jag har fått julen förstörd?

BERRA LINDELL

PS. Glöm nu inte att skicka julkort i år, du hinner ännu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland