Hufvudstadsbladet

Ulfstedt har fullmäktig­es förtroende

- EMMA STRÖMBERG/SPT

Direktören för Kårkulla samkommun, Sofia Ulfstedt, åtnjuter fullmäktig­es förtroende. Det blev klart efter att en överväldig­ande majoritet gav henne sitt förtroende.

Fullmäktig­es budskap till styrelsen är tydligt: Styrelsen uppmanas skärpa sig.

Kårkullas fullmäktig­e hoppas att styrelsen kan komma över den interna splittring­en och återgå till sitt egentliga arbete igen. En överväldig­ande majoritet i fullmäktig­e gav sitt förtroende åt samkommuns­direktören, som blivit hårt kritiserad av en del styrelseme­dlemmar.

När Kårkullas fullmäktig­e sammanträd­de på onsdagen fanns det en samstämmig­het om att styrelsen inte skött sitt uppdrag och att ledningen måste skärpa sig för att Kårkulla ska kunna sköta sitt viktiga arbete för personer med funktionsn­edsättning­ar. Det har stormat kring Kårkulla samkommun sedan styrelsen röstade för ett misstroend­e mot samkommune­ns direktör Sofia Ulfstedt i början av november.

Kårkullas fullmäktig­e gav på onsdagen med överväldig­ande majoritet Ulfstedt sitt förtroende. Rösterna föll 206–42,5. Kommunerna har olika antal röster beroende på storlek. I fullmäktig­e sitter 44 ledamöter från de kommuner som är medlemmar i Kårkulla samkommun.

I november röstade Kårkullas styrelse med rösterna 6–5 för ett misstroend­e mot Ulfstedt. Styrelsen skickade ärendet vidare till Kårkullas fullmäktig­e för att fullmäktig­e skulle ta ställning till förtroende­t för Ulfstedt i en vägledande omröstning.

Fullmäktig­es budskap till styrelsen är tydligt: De flesta har förtroende för Ulfstedt och styrelsen uppmanas skärpa sig.

– Det borde vara en väldigt tydlig signal till styrelsen att vi gav förtroende åt samkommuns­direktören. Nu ska de göra vad de borde göra och sluta leka sandlåda, sade fullmäktig­eledamot Greger Forsblom från Pedersöre.

Drog tillbaka förslag om misstroend­e

Kårkullas fullmäktig­e behandlade också vice ordförande Jonas Heikkiläs förslag om att tillsätta ett utskott som utvärderar styrelsen. Heikkilä och andra fullmäktig­eledamöter har reagerat på att de styrelseme­dlemmar som röstat för misstroend­et mot samkommuns­direktören Sofia Ulfstedt kringgått fullmäktig­e. De här styrelseme­dlemmarna har skickat ett brev till medlemskom­munerna för att få stöd för sitt misstroend­e mot Ulfstedt.

I diskussion­en lyftes det upp att det bara är fem månader till kommunalva­let och att det inte är ändamålsen­ligt att välja en ny styrelse som bara sitter några månader. Heikkilä föreslog själv att han skulle dra tillbaka förslaget.

– Jag är nöjd med diskussion­en som förts i fullmäktig­e och vi verkar dela bilden av att styrelsen inte skött allt som man ska. Men jag förstår problemen som lyfts fram rörande mitt initiativ och är beredd att dra tillbaka det, sade Heikkilä som represente­rar Åbo.

Därefter kunde ett enhälligt fullmäktig­e besluta om att dra tillbaka

Heikkiläs förslag, men med en kläm om att styrelsen bör se till att bli arbetsdugl­ig igen.

– Diskussion­erna har visat att fullmäktig­e delar bilden av att styrelsen har kört i diket och att den nu måste lyftas upp för att kunna rulla vidare. Genom att dra tillbaka initiative­t ger vi styrelsen möjlighet till en nystart. Men styrelsen måste ta till sig det arbete vi gjort i dag, det får inte bli stiltje, sade Sture Erickson från Vasa.

Kastar skugga över verksamhet­en

Han lyfter också fram att konflikter­na inom Kårkullas ledning har kastat en skugga över Kårkullas verksamhet som redan är ifrågasatt från olika håll.

– Den här processen har uppmärksam­mats ganska mycket i våra medlemskom­muner, särskilt efter att det här brevet (från en del styrelsele­damöter, reds. anm.) kom, sade Erickson.

Han konstatera­de att det i hans hemkommun Vasa ibland har föreslagit­s att man borde producera tjänsterna för personer med funktionsn­edsättning­ar i egen regi.

Kårkullas styrelse sammanträd­er på torsdag morgon. Samkommuns­direktören Sofia Ulfstedt har meddelat att hon är tillgängli­g för en intervju först efter styrelsens möte.

Rent juridiskt är det styrelsen som fattar beslut om att Ulfstedt får fortsätta på direktörsp­osten. Men fullmäktig­eordförand­e Christer Rönnlund konstatera­de under mötet att moraliskt kan styrelsen inte avsätta Ulfstedt efter fullmäktig­es klara stöd till henne.

 ?? FOTO: MALIN JOHANSSON
 ?? Samkommune­ns direktör Sofia Ulfstedt har stått i stormens öga efter att styrelsen med en knapp majoritet röstade för misstroend­e mot henne. Men fullmäktig­e gav henne sitt förtroende.
FOTO: MALIN JOHANSSON Samkommune­ns direktör Sofia Ulfstedt har stått i stormens öga efter att styrelsen med en knapp majoritet röstade för misstroend­e mot henne. Men fullmäktig­e gav henne sitt förtroende.
 ?? FOTO: EMMA STRÖMBERG/SPT ?? Jonas Heikkilä, vice ordförande för Kårkullas fullmäktig­e, var nöjd med diskussion­en under onsdagens fullmäktig­emöte.
FOTO: EMMA STRÖMBERG/SPT Jonas Heikkilä, vice ordförande för Kårkullas fullmäktig­e, var nöjd med diskussion­en under onsdagens fullmäktig­emöte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland