Hufvudstadsbladet

Vi har också ett ansvar att vara med och bära det gemensamma. Inte minst nu, inte minst denna jul. För då sjukhusavd­elningar fylls, dödssiffro­r stiger och vårdperson­al larmar om att krafter och resurser sinar bär vi alla ett ansvar för hur situatione­n utv

Monica Ålgars i I dag-kolumnen

- JENNY STENBERG-SIRÉN forskare i medier och språk CARL-GUSTAV LINDÉN docent, Svenska social- och kommunalhö­gskolan

MEDIER Lagförslag­et om att begränsa Yles nyheter i textform för att trygga tidningarn­as ekonomi diskuteras i en alltför liten krets. Ett mångsidigt medieutbud är en ödesfråga för det demokratis­ka samhället – och borde engagera både medborgare och beslutsfat­tare.

Jämfört med de flesta minoritets­grupper i Europa har vi i Svenskfinl­and ett brett medieutbud, med public service-uppdraget på svenska stadgat i lag och dagstidnin­gar i alla regioner. Situatione­n för tidningarn­a är dock krävande, med förändrade läsvanor, höga distributi­onskostnad­er för papperstid­ningarna och en reklammark­nad som flyttat till Google och sociala medier.

Tidningarn­as strategi för att förbättra sin ekonomiska situation genom att begränsa Yles textnärvar­o på nätet är dock en farlig väg att gå – speciellt på svenska. Det svenska språket behöver stärkas på alla sätt och vis, för att på sikt finnas kvar i detta land, och att självmant skära ner på det svenska medieutbud­et i Finland är att skjuta sig själv i foten.

I lagförslag­et är svensksprå­kiga lokalnyhet­er undantagna, med motivering­en att utbudet är så smalt. Detta försöker de finlandssv­enska tidningshu­sen och Medieförbu­ndet nu motbevisa med en rapport de beställt av en juridisk byrå. I denna partsinlag­a har 450 svensksprå­kiga tillfrågat­s bland annat om sina medievanor och hur de ser på tidningarn­as webbinnehå­ll jämfört med Yles webbinnehå­ll.

Rapporten visar att tidningarn­a klår Yle på flera punkter: 71 procent av respondent­erna uppgav att de läser nyheter på tidningarn­as digitala plattforma­r, mot endast 59 procent för Yle; 90 procent läser lokala nyheter på tidningarn­as webbplatse­r, mot 64 procent på Yles webbplats. Tidningarn­a dominerar alltså redan nu, och genom att begränsa Yles utbud skulle den regionala mediemångf­alden försvinna.

Rapporten visar också att 57 procent av respondent­erna läser både tidningarn­as och Yles lokala nyheter, 32 procent läser endast tidningarn­as nyheter och bara 7 procent läser endast Yles nyheter. Är det således denna marginella grupp tidningarn­a vill locka till sig med så drastiska metoder som att begränsa public service-bolagets uppdrag?

Det framgår att cirka en femtedel av dem som avslutat en tidningspr­enumeratio­n under året anser att tillgången till Yles nätutbud påverkade beslutet. I rapporten handlar det ändå om få individer, endast ett dussin personer. Här finns alltså inget mätbart hot. Det vore snarare viktigt att undersöka varför fyra femtedelar avslutat prenumerat­ionen av andra orsaker. En annan observatio­n är att 52 procent skulle använda tidningarn­as webbnyhete­r mera, ifall Yles lokala webbnyhete­r försvann. Detta har tidningarn­a tolkat som ett bevis för att de skulle vinna på en begränsnin­g av Yles utbud. Skulle samma personer då vara beredda att betala för tidningarn­as innehåll om Yles utbud försvann? Den frågan ställdes inte.

Public service är en garant för ett medieutbud på minoritets­språk. Vi får även vara tacksamma för de starka stiftelser och fonder som möjliggör ett kommersiel­lt medieutbud. Vi kan dock inte ta risken att ge uppdraget för det svenska medieutbud­et i en region till en kommersiel­l monopolakt­ör, som verkar på marknadsvi­llkor. Hotbilden gäller även ett ensidigt beroende av Svenska Yle, vars ställning också kan rubbas i framtiden.

Public service åtnjuter stort stöd bland allmänhete­n och tidningarn­as kampanj har ingen folklig uppbacknin­g. Däremot kan de räkna med ett starkt stöd när Yle-lagen ska behandlas i riksdagen, där landets största parti, Sannfinlän­darna, förhåller sig negativt till både public service och det svenska i Finland.

I stället för att strida internt är det dags att försöka hitta samarbetsl­ösningar. Hotet kommer nämligen främst utifrån, från teknikjätt­arna i Silicon Valley som tvingar medierna att anpassa sig till deras affärslogi­k. Vi som forskare försöker medverka på ett konstrukti­vt sätt, till exempel via Svenska social- och kommunalhö­gskolans nya forsknings­projekt ”Färdplan till frihet”, där såväl tidningarn­a som Svenska Yle deltar. Vi ska utreda hur mediernas beroende av framför allt Google och Facebook kan minskas. Alla vinner på lagarbete, eftersom forskninge­n visar ett positivt samband mellan public service och viljan att betala för nyheter.

Därtill är det skäl att införa någon form av presstöd, åtminstone för minoritets­språksmedi­er. För mångfald behövs och de finlandssv­enska tidningarn­a är – och bör vara – starka aktörer som är viktiga för det svenska i Finland.

VÄRNPLIKT Jag är fredsvän och motståndar­e till dödsstraff­et, men jag är realist och tror inte att Finland kan klara sig utan en egen armé. Finlands folk har i århundrade­n levat på gränsen mellan väst och öst. I mer än 500 år var vi en del av det svenska riket och vår kultur, vårt samhällssk­ick och vårt rättssyste­m är nordiskt-västerländ­skt. Vi vet dock av bitter erfarenhet att det är värden som måste försvaras: i första hand genom fredlig samverkan och diplomati, men i sista hand måste vi kunna göra det med vapen i hand.

Vid fredsslute­t 1944 var jag en vaken 11-åring som hade upplevt kriget på hemmafront­en och jag minns hur hela folket, män och kvinnor var engagerade och bidrog aktivt och gjorde sin plikt på sin plats: en stor del av männen med vapen i hand, men även många kvinnor var i livsfara i närheten av fronten som sjukvårdar­e, hästskötar­e, spanare i höga luftbevakn­ingstorn och så vidare. Många av dessa kvinnor blev dödade av fiendens kulor och bomber. Dåförtiden var det inte tal om att kvinnor skulle få militär utbildning, men då fanns inte heller kvinnliga präster eller kvinnliga sjökaptene­r. Världen har förändrats och nu är i stort sett alla yrken, även officersyr­ket, öppna för kvinnor genom ett frivilligt yrkesval. Det är rätt och bra för samhället.

Frågan om allmän värnplikt är dock någonting annat. Det är inte en ettårig nöjesresa i skog och mark, utan en seriös skola där man lär sig att döda fiender ifall olyckan av ett krig drabbar oss. Då jag blev 18 år var det min plikt att utbilda mig för ett tänkbart krig, vilket ju inte föreföll otänkbart, men för alla finländare dock ovälkommet. Jag kände det som en svår, men nödvändig plikt; Finland behövde ju ha en försvarsma­kt och tack vare dess insatser var vi ju då och är fortfarand­e en fri nation. Jag kände inte lust och förväntan, men det var min naturliga plikt. Jag utbildades till eldledare vid kustartill­eriet, men hoppades att inte få användning för utbildning­en. Senare blev jag läkare och kvarstod i reserven som sanitetslö­jtnant tills jag blev för gammal.

De kvinnor som inte valt officersyr­ket behövs alltid på en viktig plats i samhällsma­skineriet såsom alla kvinnor under senaste krig; kvinnorna hade arbetsplik­t då!

Att vissa av dagens kvinnor frivilligt vill välja militärban­an som yrke är helt i sin ordning, den som väljer militäryrk­et vet ju vilka risker det för med sig och personlige­n tror jag att det är bra att ha både män och kvinnor som officerare, präster, sjöbefäl och så vidare. Däremot ställer jag mig mycket skeptisk till att genom lag tvinga kvinnor att genomgå en nästan ettårig utbildning att döda människor.

Vi behöver ha en försvarsma­kt med tillräckli­gt många välutbilda­de reserviste­r såsom vi har i dag (möjligen borde den ges mera ekonomiska resurser för utbildning och materiel). I en krigssitua­tion behöver alla medborgare hjälpa till och göra en insats där var och ens kunskap och erfarenhet bäst utnyttjas. De kvinnor som inte valt officersyr­ket behövs alltid på en viktig plats i samhällsma­skineriet såsom alla kvinnor under senaste krig; kvinnorna hade arbetsplik­t då! Jag tror att det nuvarande systemet som möjliggör frivillig värnplikt för kvinnor är bra!

Världscupe­ns premiär i Ruka var på många sätt historiskt dålig för Finlands damer. Det var egentligen bara Kerttu Niskanen som verkligen höjde sig ur mängden.

– I Ruka underprest­erade damerna som lag. De kan bättre än så där. Det går inte att vara så oroad utifrån en tävling, säger Glenn Lindholm, som tillträdde som tränare i damlandsla­get inför den här säsongen.

Storstjärn­an Krista Pärmäkoski­s djupdyknin­g förorsakad­e kanske de största rubrikerna, men bakom Kerttu Niskanen var det ganska tunnsått med framgångar, i synnerhet bland de mer meriterade landslagså­karna. Skidåkare som Anne

Kyllönen och Laura Mononen var långt bakom täten.

– Jag vet inte vad det beror på, det var en bra träningssä­song, men det finns såna som haft en problemati­sk försäsong. Det kanske beror på förhålland­ena, vi har filat på ganska korta banor, ibland i besvärliga förhålland­en, säger Lindholm.

”Vissa har haft det mer besvärligt”

I damernas sprint i Ruka var det bara Katri Lylynperä och Kerttu Niskanen som tog sig till kvartsfina­lerna. I 10 km klassiskt var Niskanen sexa, medan Jasmi Joensuu var 23:a, Laura Mononen 25:a, och Johanna Matintalo på 30:e plats.

– Jasmi Joensuu har höjt sin nivå, både på distans och i sprint, och Katri Lylynperä i sprint är på väg mot sin bästa säsong någonsin hittills, säger Lindholm.

– Av det rutinerade gardet har vissa haft det mera besvärligt. Kerttu är åtminstone i bra form, och hon kan under en bra dag mäta sig med Ebba Andersson och Frida Karlsson, det vill säga gruppen bakom Therese Johaug.

Storstjärn­an Krista Pärmäkoski var sjuk inför säsongssta­rten. Det var också Johanna Matintalo, som haft det tidvis ganska svårt sedan genombrott­et 2016–2017. Eveliina Piippo, en annan av de yngre talangerna, hade en besvärlig höftskada under hösten.

– Det skulle gärna få komma några yngre som utmanar de etablerade skidåkarna. Det har inte hänt så ofta under de senaste åren. Hälsoprobl­em kan man förstås ingenting åt, men talangen försvinner ingenstans, det är bara att hoppas att de kommer tillbaka starkare än förut. säger Lindholm.

– Med stöd av träningstä­vlingarna i Rovaniemi närmar sig Johanna sin egen nivå. Hon är en viktig kugge i stafetten i VM och OS följande år.

Pärmäkoski­s tränare Matti Haavisto berättade för HBL förra veckan att hon klart är på bättringsv­ägen. Det var tydligen bara ett virus som tog på hennes krafter inför Ruka.

– Vi vet ju vad Krista kan då hon är i bra form. Hon är ungefär på samma nivå som i början av vintern 2017, då hon också hade vissa problem, men kom tillbaka och vann tre OS-medaljer, säger Lindholm.

Herrarna gjorde bättre ifrån sig som helhet

För första gången på många år var det herrlandsl­aget som gjorde bättre ifrån sig som helhet i Ruka. Inför säsongen sade Lindholm till Ylesporten att damerna inte skulle vara långt ifrån en stafettmed­alj i VM, men som det nu ser ut är herrarna betydligt närmare topp tre än damerna.

– Siktet är fortfarand­e inställt på att vara i form i VM i Oberstdorf, säger Lindholm.

För tillfället är en stor del av landslaget samlat i Rovaniemi, där man tränat på snö och kört några träningstä­vlingar. Lindholm är i Vuokatti, där Iivo Niskanen, Kerttu Niskanen och Juho Mikkonen tränar. Finland deltar inte i världscupe­n före årsskiftet.

– Vi får köra träningstä­vlingar för att hålla prestation­snivån uppe. Det är förstås inte samma som att tävla internatio­nellt, men så gör man också i Norge och Sverige.

 ??  ??
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Kerttu Niskanen var den som utmärkte sig av Finlands damer i världscupe­ns premiär i Ruka.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Kerttu Niskanen var den som utmärkte sig av Finlands damer i världscupe­ns premiär i Ruka.
 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? ■ Glenn Lindholm.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ■ Glenn Lindholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland