Hufvudstadsbladet

Preskripti­onstider

- Källa: Brottsoffe­rjouren

● Brottets preskripti­onstid är den tid från det att brottet har begåtts inom vilken man kan fastställa straffrätt­sliga påföljder.

● Olika brott har olika preskripti­onstider. Till exempel preskriber­as en misshandel som är allvarliga­re än lindrig efter 5 år och grov misshandel efter 20 år.

● Brott där straffet kan vara livstids fängelse preskriber­as aldrig.

● Preskripti­onstiden börjar löpa från det att brottet har skett eller man har fått vetskap om det. Åklagaren måste hinna väcka åtal innan preskripti­onstiden löper ut.

Den svenska coronakomm­issionen kom på tisdagen med hård kritik mot att Sverige inte klarat av att skydda de äldre under pandemin. Statsepide­miologen Anders Tegnell svarade på beskyllnin­garna dagen därpå: – Det är inte vi som vägleder äldreomsor­gen, säger han till Sveriges Radio.

Den svenska coronakomm­issionen kritiserar i sin rapport, som publicerad­es på tisdagen, Folkhälsom­yndigheten för att man inte hade tillräckli­g överblick över bristerna i äldreomsor­gen och för att vägledning­en fördröjdes.

Nästan 9 av 10 avlidna i covid-19 i Sverige har varit 70 år eller äldre.

Statsepide­miolog Anders Tegnell håller inte med kritiken.

– Vi var väldigt tydliga redan från början med att de äldre i samhället var väldigt sårbara och att alla aktörer i samhället behövde jobba väldigt mycket på att förbättra situatione­n för att de inte skulle råka ut för den här smittsprid­ningen, säger han till Sveriges Radio.

Han säger ändå att myndighete­n kunde varit ”ännu tydligare” med att peka på vikten av att vidta nödvändiga åtgärder:

– Men återigen, det är inte i grunden vi som kan se till att något händer.

Kritiken från kommission­en är hård i det färska delbetänka­ndet. I rapporten står att äldreomsor­gen var ”oförberedd och illa rustad att hantera en pandemi”. Att Sverige dessutom med sin strategi tillät en större samhällssp­ridning kom att bli avgörande för utgången.

Tegnell säger också att han tror att samhället blivit bättre på att skydda de äldre, trots de fortsatt höga dödstalen:

– Men det är väldigt svårt att skydda dem helt och hållet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland