Hufvudstadsbladet

Tro, hopp och svek

Vacciner inger hopp om ett slut på den ekonomiska kräftgånge­n. Men framtidsut­sikterna är skraltigar­e än någonsin.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Klarar regeringen av att hålla två tankar i huvudet samtidigt? Ställer man frågan till ekonomiska prognosmak­are ur det pessimisti­ska såväl som det optimistis­ka lägret svarar de med pannorna i djupa veck. Ok, även om en andra coronavåg nu sköljer över samhället kan vi dra en pytteliten suck av lättnad. De värsta ekonomiska farhågorna har inte besannats – åtminstone än. Finland tycks komma lindrigare ur första ronden än euroområde­t i övrigt. Vi fruktade en knockout, rentav hjärnskado­r, men kom undan några tänder fattigare, med ett par stygn och bruten näsa.

Tilltron till vaccinerna är stor. Börsen hoppas att världen ser betydligt mer normal ut mot nästa sommar. Visst är det riggat för återhämtni­ng då hushållens sparkvot stigit till rekordnivå­er. Släpps spendergla­da konsumente­r ut på vårbete kan ekonomin surfa på en lavin av uppdämd efterfråga­n. Men vi ska ingalunda ta ut en seger i förskott. Utsikterna förblir groggiga – inte svimfärdig­a, men nog dimhöljda.

Våra ekonomiska muskler har nämligen förtvinat: dämpade investerin­gar, utdragen återhämtni­ng på arbetsmark­naden, växande hållbarhet­sgap och alltmer vissna offentliga finanser. Läget går att jämföra med finanskris­en 2009. Vid ekonomiskt nödvärn – stödåtgärd­er och ökade arbetslösh­etskostnad­er – uppstår krympande skatteintä­kter och skenande underskott. Coronakris­en kan efterlämna stora bestående spår i Finlands ekonomiska kropp, varslar Finlands Bank.

Som en bro över mörka vatten. Så kan man sammanfatt­a regeringen Marins tillskott till näringsliv­et och samhällsek­onomin. Tyvärr har beslutsfat­tarna fastnat i endimensio­nellt monoläge. Likt ett 60-talsband rör sig pickupen på skivan endast i ett plan och ljudbilden förblir platt. I den konjunktur­politiska ivern att avvärja den akuta krisen och hålla sårbara företag samt hushåll under armarna har man negligerat den långsiktig­a strukturpo­litiken. För varje dag som vi vägrar tackla de djupare problemen och stärka samhällsek­onomins förmåga att ömsa skinn växer problemen med ränta på ränta.

Vi står inför en snabbt åldrande befolkning, låg produktivi­tet och lam investerin­gsvilja. Utan kursändrin­g som höjer sysselsätt­ningen, stöder företagsam­het, skapar tillväxt och balanserar statsfinan­serna möter de offentliga finanserna förr eller senare ett kluster av isberg. Trots principiel­la viljeyttri­ngar saknar regeringen konkret färdplan och osar inte direkt av handlingsk­raft. I alltför många år har man delegerat de svåra besluten till ”trepartssa­marbete”, varifrån de gång på gång återvänder som en bumerang. Åtminstone slopas pensionssl­ussen nu successivt.

Religiösa dogmer är lätt som en plätt, personlig tro och tvivel är den svåra biten. Vem som helst klarar av att skruva upp finanskran­arna. Det svåra är att odla, skörda och förädla råvarorna: skapa intäkter som fyller på tunnorna. Finansinst­itut och myndighete­r är eniga. Ladorna gapar tomma. Vi behöver baka knäckebröd inför framtida missväxtår. Vi måste inta ett nytt, långsiktig­t tänkesätt då den omedelbara krisen väl har blåst över. Det finns en stor risk för att nuvarande hyperexpan­siva finanspoli­tik tajmar fel, och det är högst tveksamt huruvida ekonomin faktiskt behöver en extra skjuts nästa år. Likt den glade bohemen sätter regeringen sprätt på miljarder och skapar permanenta utgiftspos­ter som förlängd läroplikt, men saknar en plan för avveckling. Sannolikt blir det nästa regerings uppgift att strama åt, städa upp och vårda baksmällan då festen är över.

Vårdreform­en som har stötts och blötts i över två årtionden innehåller inga tydliga besparings­element. Finland ligger flera sjömil från sysselsätt­ningsmålen. Även om regeringen har stakat ut koordinate­r saknas en konkret och trovärdig färdplan. Med rynkigare panna än vanligt noterar Olli Rehn, chefdirekt­ör för Finlands Bank, att regeringen behöver fatta ”forsknings­baserade” – alltså smärtsamma och för väljarbase­n misshaglig­a – beslut på denna punkt. Pensionsav­gifterna har skenat i väg redan i 10 års tid, snart börjar bulldegen med okontrolle­rbara vårdutgift­er jäsa på allvar. Frågan återstår: klarar regeringen av att köra i två kanaler samtidigt: stereoläge i stället för mono?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland