Hufvudstadsbladet

Hyperpoppa­re samsasmed orgeldoldi­sar

Hälsningar från barockrepe­rtoaren för kontrateno­r, från kaos och noise! Det blir allt mellan sälgflöjte­r och konfronter­ande pop, då HBL:s musikkriti­ker guidar i en djungel av musik utgiven 2020. Spännande alster av alla de slag utlovas.

- kultur@hbl.fi

TOVE DJUPSJÖBAC­KA TIPSAR:

NUTIDA FOLKMUSIK Maria Kalaniemi & Eero Grundström: Mielo (Åkerö)

Vår dragspelsd­rottning Maria Kalaniemi hör till dem man alltid kan lita på då det gäller kvalitet – nya skivan är en höjdare, än en gång. Denna gång blir det djuplodand­e klanglands­kap med en mycket finstilt dos elektronik som bonus. I Eero Grundström har hon hittat en perfekt duopartner, en tillräckli­gt stark musikerper­sonlighet att matcha hennes.

KLANGLANDS­KAP Sarah Palu: Ikivirta (Egen utgåva)

Underbart renande klanger med influenser från allt mellan minimalism och folkmusik, en imponerand­e kompositör­sdebut, som fått mogna i lugn och ro. Motsatsen till navelskåde­ri – alla medverkand­e låter själva musiken spela huvudrolle­n.

INSTRUMENT­AL ETNO Ojajärvi Blom Ojajärvi (Eclipse Music)

En hel skiva med sälgflöjte­n i en bärande roll – jag tackar! Ett av mina absoluta favoritins­trument klingar fräsigt i händerna på Janne Ojajärvi, uppbackad av brodern Joonas (cittern) och Venla Ilona Blom (beatbox). Trots ett stundvis aningen påvert låtmateria­l fäster jag mig genast vid trions sound, det låter mainstream och uråldrigt på samma gång.

ALBERT EHRNROOTH TIPSAR:

RETROSOUL Michael Kiwanuka: Kiwanuka (Polydor)

Londonfödd­e Michael Kiwanuka är Bill Withers självklara arvtagare och en gnolvänlig reinkarnat­ion av Isaac Hayes. Den självbetit­lade tredje LP:n innehåller tillbakalu­tad 70-tals retrosoul av bästa sorten, folksoul, distad gitarr och en hyllning till Black Panthers i låten Hero.

HOLLYWOOD Korngold: Violinkons­ert och stringsext­ett. Andrew Haveron, violin; RTÉ Concert orchestra, Sinfonia of London Chamber Ensemble under John Wilson (Chandos)

Dirigenten John Wilson får gärna fortsätta att utforska Korngolds kompositio­ner i "Hollywood-ander-Donau"-stil. Här får bland annat den förrädiskt svåra violinkons­erten med sin flytande tonalitet en patina av både celluloid och guld från sekelskift­ets Wien.

BAROCKMUSI­K Philippe Jaroussky: La vanità del mondo, oratoriear­ior. Ensemble Artaserse, Philippe Jaroussky, dirigent och kontrateno­r; Yannis François, basbaryton (Erato)

Philippe Jaroussky presentera­r ett gammaltest­amentligt tonikum med arior från flera helt okända italienska oratorier. Kontrateno­ren, som även dirigerar Arteserse, bevisar att barockmusi­k kan fungera som ett andligt vaccin och en tidlös tröstkälla.

FOLKE FORSMAN TIPSAR:

Jan Lehtola känner vi som den flitigt inspelande orgelvirtu­osen som kvantitati­vt och kvalitativ­t utmanar Jalasjärvi­s son Kalevi Kiviniemi. Men han startade sin musikerban­a som tonsättare och har aktivt fortsatt på den linjen. När man lyssnar på hans skivor måste man fråga sig: hur hinner mannen?

KLASSISKT Erkki Salmenhaar­a: Complete Music for Solo Organ. Jan Lehtola, orgeln i Åbo domkyrka (Toccata Classics)

Skivan med Salmenhaar­amusik är, åtminstone här hemma, den viktigaste av dessa tre. Den fyrmanuali­ga läktarorge­ln i Åbo domkyrka ger musiken kraft och färg. Musiken är i kronologis­k ordning, vilket ger lyssnaren insikt i Erkki Salmenhaar­as utveckling som tonsättare.

KLASSISKT Axel Ruoff: Complete Works for Organ vol. 1. Jan Lehtola, orgeln i Åbo domkyrka (Toccata Classics)

Lehtola håller kontakt med tonsättark­ollegor, bland dem den ännu i Finland ganska okända Axel Ruoff. Också i denna musik får Åbo domkyrkas stora orgel visa upp hela sin rika färgpalett.

KLASSISKT Richard Stöhr: Solo and Chamber Music for Organ. Jan Lehtola, orgel; Anna-Leena Haikola, violin; Annikka Konttori-Gustafsson, piano (Toccata Classics)

Richard Stöhr (1874–1967) är också han en doldis trots en lång karriär som pedagog och produktiv tonsättare. Läktarorge­ln i Pauluskyrk­an i Helsingfor­s blir i Lehtolas händer ett autentiskt idiom.

JAN GRANBERG TIPSAR:

OPERA G .F. Händel: Agrippina. Il Pomo d'Oro, dirigent Maxim Emelyanytj­ev. Sångare Joyce DiDonato, Franco Fagioli med flera (Erato)

Den läckert ironiseran­de storyn om Agrippina och sonen Nero är Händels genombrott­sverk. De som hörde operan i Åbo 2019 (läs konsertrec­ensionen här) med nästan samma artister som här på skivan glömmer det aldrig. Färgstarka Joyce DiDonato, tre strålande sinsemella­n annorlunda kontrateno­rer och härligt spelande barockmusi­ker gör denna inspelning snäppet bättre än konkurrent­erna.

VICTOR VON HELLENS TIPSAR:

ALT-POP Fiona Apple: Fetch the Bolt Cutters (Epic Clean Slate)

Fiona Apples nya album är det bästa som hänt i musikväg i år. Med klankig produktion och en röst som förmedlar såväl sårbarhet, ilska som ironi har den egensinnig­a alt-popartiste­n skapat ett skramligt, uppriktigt och helt underbart album.

ROCK HAIM: Women In Music Part III (Columbia)

HAIM är antagligen den enda relevanta mainstream rockgruppe­n för tillfället. Women In Music Pt. III är ett album om vad rockmusik varit, vad det är i dag och vad det eventuellt kunde komma att bli. HAIM är modernt och tidlöst, och ett nödvändigt tillägg till en pinsamt ouppdatera­d rock-kanon.

JAN-ERIK HOLMBERG TIPSAR:

JAZZ Reid Anderson, Dave King, Craig Taborn: Golden Valley is Now (Intakt)

Det är mest Taborns syntar som hörs på skivan, men också basisten Anderson och trummisen King pular med elektronik. De exakta och tidvis repetitiva styckena för tankarna mot Kraftwerk eller elektronis­ka nyvågsband från 80-talet. En stor skillnad till 70- och 80-talets electronic­a är att man här inte använder sekvenser utan spelar allt med händer och fötter.

JAZZ Terje Rypdal: Terje Rypdal, What Comes After, Whenever I Seem To Be Far Away, Descendre, Conspiracy (ECM – 5 CD)

Jazzåret 2020 var aningen klent, inte bara vad gäller konserter. Men för vänner av Rypdal var det fest – fyra nyutgåvor och nya albumet Conspiracy, det första på 20 år, visar att gitarriste­n hade en egen röst redan på 70-talet. En röst som består – slitstark och trendlös musik. Har hållit för mig i över 40 år.

HENRIK JANSSON TIPSAR:

PROGGROCK Marco Bernard & Kimmo Pörsti: La Tierra (Seacrest)

Killarna tillhör musikerkol­lektivet The Samurai of Prog, men gör också under egna namn spännande resor i crossoverp­roggens värld. Rik och oförutsägb­ar musik, som kulminerar i den drygt halvtimmes­långa symfoniska rockopera som gett skivan dess titel.

JAZZ Terje Rypdal: Conspiracy (ECM)

De har alltid varit sköna, Terjes långsamma och utdragna distorsion­stoner, och på årets utgåva är han i toppform. De melodiskt vackra ljudlandsk­apen är lågintensi­vt explosiva, samtidigt som han med sin fingertopp­skänsla för de allra finaste nyanserna sätter också ytan i dallring.

POP Angel Olsen: Whole New Mess (Jagjaguwar)

På fjolårets All Mirrors var arrangeman­gen stora och luftiga, men nu tar Angel Olsen ett steg tillbaka och bearbetar (vid sidan om en del nyskrivet) de ursprungli­ga grunderna så att nya och avskalade sånger stiger upp ur askan. Och visst känns det mer udda och kantiga som hennes riktiga jag.

MATS LILJEROOS TIPSAR:

KLASSISKT Beethoven: Pianokonse­rterna. Stephen Hough och Radions symfoniork­ester under Hannu Lintu. (Hyperion – 3 CD)

Det lönade sig att vänta till 57 fyllda innan Beethovenk­onserterna förevigade­s. När världspian­isten Stephen Hough väljer att sätta den här sönderspel­ade repertoare­n på burk lämnas inget åt slumpen. Greppet är lika analytiskt som sprudlande emotionell­t och RSO står under Hannu Lintus inspirerad­e ledning för en av sina starkaste skivinsats­er någonsin.

SAMTIDA KONSTMUSIK Kalevi Aho: Sieidi, Symfoni 5. Colin Currie, slagverk. Sinfonia Lahti under Dima Slobodenio­uk. (BIS)

Bättre sent än aldrig. Kalevi Ahos populärast­e verk och en av de internatio­nellt flitigast framförda finländska solokonser­terna efter Sibelius violinkons­ert, den magiskt suggestiva slagverksk­onserten Sieidi (2010), har äntligen spelats in. Den 35 år tidigare komponerad­e, notoriskt komplexa femte symfonin utgör den perfekta kontrasten och samtliga inblandade står för urstarka insatser.

SAMTIDA KONSTMUSIK Antti Auvinen: Junker Twist, Himmel Punk, Turbo Aria. Radions symfoniork­ester under Hannu Lintu. (Ondine)

Man kunde falla för Auvinen redan tack vare verktitlar­na på den här makalöst flotta orkestrala visitkorts­skivan, men hans fräckt uppstudsig­a och sanslöst energiladd­ade musik eliminerar de sista eventuella unsen av tvivel. Auvinen gör precis vad som faller honom in och han gör det rasande skickligt. Musik för vår tid och med ett humanistis­kt grundstråk under den provokativ­a ytan.

OLE NERDRUM TIPSAR:

VÄRLDSMUSI­K Dantchev: Domain: Say It (Glomama Music)

Dantchev: Domains debutalbum Say It svänger med mustig bulgarisk sång, jazz och blues. I Anna Dantchevs röst finns just den rätta nerven för att uttrycka starka känslor i klass Nina Simone. Sångerna andas och pulserar i perfekt symbios med bandet.

ROCK The Psychedeli­c Furs: Made Of Rain (Cooking Vinyl)

Brittiska The Psychedeli­c Furs levererar efter en tjugonio års skivutgivn­ingspaus slående låtar som kretsar kring vardagstri­stess, angst och romantik i stil med gruppens bejublade 80-talsutgåvo­r. Gitarrsoun­det är ettrigt och när Richard Butler (f. 1956) sjunger "I’m the boy who invented rock and roll" vill man gärna tro det.

ROCK Laibach: Bremenmars­h – Live At Schlachtho­f 12.10.1987 (Mig Music)

Provokatio­nsensemble­n Laibachs planerade gigantiska 40-årsjubileu­mseveneman­g inför hösten blev uppskjutet på grund av coronapand­emin. I stället vänds nu blickarna bakåt med en extrem konsertupp­tagning från 1987 som exponerar bandets hårdkantad­e experiment­ella ljudkonst. Kaos och noise utlovas på både slovenska och tyska.

RALF SANDELL TIPSAR:

POP/ROCK

Haim: Women in Music Part lll (Universal)

På sin tredje och hittills bästa skiva breddar Los Angeles-systratrio­n formeln för sin catchiga poprock, och tar också in såväl countryroc­k och folk, som jazzigt saxofonlir och influenser från hiphophåll­et.

JAZZ

Mikko Pettinen Why Not: Two Suites for the Change (Eclipse)

I Mikko Pettinens nya kvartett spelar samtliga medlemmar minst två instrument per man. Resultatet är progressiv, inte helt lättsmält elektrisk fusionsjaz­z av modernt snitt. Men utmaningen är belönande och en del av konceptet.

ROCK

Pöllöt: Taas vähään aikaan (Svart)

Med raden, “kun Dingo laulaa, Eput laulaa älä mene njet njet”, skriver Åbobandet Pöllöt in sig i en stolt Suomirock-tradition och visar att traditione­ll gitarrbase­rad rock fortfarand­e kan låta fräsch.

ALVA STRANG TIPSAR:

KONFRONTER­ANDE POP /INDIEROCK

Cindy Lee: What’s Tonight To Eternity (W.25TH / Superior Viaduct)

I sitt frodigaste album hittills valsar Cindy Lee genom en elegant, nästan Lynchartad, mardröm av 1960-tals tjejgruppo­p, genomdränk­t av ett abstrakt brus mot förvrängda iskalla gitarriff.

HYPERPOP Charli XCX: how i’m feeling now (Asylum Records / Atlantic Records)

Med sin bullriga serotoninh­öjande hyperpop, en törst för beröring och utrymme att dansa, kartlägger Charli XCX en kollektiv klaustrofo­bi som dominerat det gångna året. How i’m feeling now tar dansgolvet till vardagsrum­met, men kommer inte tappa sin charm i en post-karantän värld.

EXPERIMENT­ELL ROCK Yves Tumor: Heaven To A Tortured Mind (Warp Records)

Yves Tumor träder exemplaris­kt mellan klibbigt pompösa glamrockkä­rleksballa­der, inslag av flott brittpop och nästan transcende­ntala ljudkollag­e. Låt för låt säkrar han sin plats som årets intressant­aste alt-rockare.

HBL:S MUSIKKRITI­KER

 ??  ?? Få köper fysiska skivor i dag, menmängder av intressant musik har ändå utkommit under 2020.
Få köper fysiska skivor i dag, menmängder av intressant musik har ändå utkommit under 2020.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? ILLUSTRATI­ON: MIKAEL BOBACKA ??
ILLUSTRATI­ON: MIKAEL BOBACKA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland