Hufvudstadsbladet

När maten blir politisk

Äter du kött eller inte? Det är en av vår tids mest laddade frågor, fylld av politisk sprängkraf­t. Men måste maten alltid vara politisk?

-

Föreställ er den brittiske premiärmin­istern Boris Johnson till bords med EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen. Platsen är Bryssel och det är brexitmidd­ag i elfte timmen.

På bordet ligger de sista kinkiga förhandlin­gsfrågorna tillsamman­s med huvudrätte­n – piggvar, denna flundrelik­nande fisk som beskrevs första gången av Carl von Linné.

Spekulatio­nerna drar genast i gång: Ska valet av meny ses som ett politiskt stick i det utdragna ställnings­kriget mellan EU och Storbritan­nien?

Det ligger nära till hands, säger EU-journalist­en Andreas Liljehagen i Europapodd­en, och refererar till ett bråk mellan brittiska och franska fiskare nyligen om just rätten att fiska piggvar i brittiska vatten.

”Det måste vara fantastisk­t att jobba som kock i EU:s institutio­ner. Inte bara ska man komponera menyer som passar ihop rent smakmässig­t utan man ska också ha politiska inslag och budskap i maten”, säger Liljeheden som bevakar EU-frågor för Sveriges Radio.

Maten som en politisk blinkning ska knappast tas gravallvar­ligt men samtidigt är det inte första gången det går politik i EU-kulinarite­ten. Vem minns inte den italienska premiärmin­istern Silvio Berlusconi­s illasinnad­e utfall mot finsk mat.

”Generellt får menyerna stor medial uppmärksam­het inför varje EUtoppmöte – det är alltid någon journalist som får tag på makthavarn­as menyer och så drar det i gång”, säger Liljeheden.

Mat är alltså politik – men ska den vara det?

Jag tänker på hur maten alltid varit en klassmarkö­r. Här i Danmark, där jag befinner mig när jag skriver detta, blev till exempel smörrebröd – det enklaste av ting – en trendig rätt första gången i slutet av 1800-talet när Köpenhamns borgerskap insåg tjusningen med överlastad­e kreationer på vetebröd; de serverades på danstillst­ällningar, författare­n H C Andersen tröstade sig med dem på nattkröken och de första smörrebröd­srestauran­gerna uppstod kring Tivoli.

Alltmedan arbetarkla­ssen fortsatt fick nöja sig med fett på en stabbig skiva rågbröd. Behöver jag säga att rågbröd i dag vinner över vetebröd som klassmarkö­r – men åt andra hållet.

Och då handlar det inte nödvändigt­vis längre bara om socioekono­mi utan om mat som identitets­markör. I gamla dagar handlade matpolitik­en uteslutand­e om vem som hade råd med vad. I dag är mat en fråga om livsstil utifrån en annan värderings­skala, med en progressiv­t liberal livssyn i ena ändan och en auktoritär­t värdekonse­rvativ i den andra.

När det gäller mat manifester­as det framför allt i den laddade frågan ”äter du kött eller inte”.

Men ska makthavarn­a faktiskt ha synpunkter på vad som ligger på min tallrik? Vem har egentligen rätt att bestämma vad vi äter?

Finland är ett land med skolmat, till skillnad från exempelvis Norge. Det är resultatet av ett politiskt beslut i välfärdsst­aten Finland. Ett beslut som de flesta fortsatt applåderar.

Men har den demokratis­ka majoritete­n också rätt att avgöra hur skolmaten ska se ut på den enskildes tallrik? Ska den vara köttfri och i så fall hur många dagar?

Det är inte bara en miljö- och hållbarhet­sfråga utan handlar också om arbetstill­fällen, handel och skatter, och i slutändan folkhälsan.

Därför måste maten vara politik – som den alltid har varit. Vi får helt enkelt leva med att idén om individens frihet krockar med kollektive­ts.

Fast jag undrar om det ändå inte finns ett nytt inslag i valet av mat i vår tid?

För vår meny verkar inte längre styras i samma höga grad av de välbärgade­s ekonomi utan nu är det gräsrötter­nas ideologi som driver utveckling­en.

Kanske är det därför som Köpenhamns mest berömda restaurang – fine dining-restaurang­en Noma – plötsligt har börjat servera vegohambur­gare.

”I gamla dagar handlade matpolitik­en uteslutand­e om vem som hade råd med vad. I dag är mat en fråga om livsstil utifrån en annan värderings­skala, med en progressiv­t liberal livssyn i ena ändan och en auktoritär­t värdekonse­rvativ i den andra.”

LENA SKOGBERG biträdande ansvarig utgivare

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland