Hufvudstadsbladet

Finländsk vårdperson­al kan vaccineras snart

De första vaccinen för 5 000 personer väntas anlända den 26 december

- ERIK SANDSTRÖM/SPT SOFIA WESTERHOLM/SPT

I USA och Storbritan­nien pågår redan vaccinatio­nerna mot covid-19 för fullt. Hundratals miljoner européer har däremot vackert fått vänta.

På måndagen kom sedan det efterlängt­ade beslutet: EU:s läkemedels­myndighet ger grönt ljus för Pfizers/Biontechs vaccin. EU-kommission­en gav sitt ja senare under kvällen.

EU:s mål är att minst 70 procent av unionens omkring 450 miljoner invånare ska vaccinera sig.

Enligt den nuvarande planen kan de första vaccinen som ska ges till personal som vårdar coronapati­enter anlända till Finland redan den 26 december. Då handlar det om vaccin för 5 000 personer.

Riskgruppe­r kommer att vaccineras framför allt under januari och februari. Regeringen informerar mer om den nationella vaccinatio­nsplanen i dag.

Pfizer och Biontechs vaccin är ett så kallat mRNA-vaccin. Det är frågan om en ny sorts teknik som aldrig har lanserats kommersiel­lt förut. Enligt Hanna Nohynek, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, är resultaten från testerna väldigt lovande.

– De verkar ge skydd i nio av tio fall, så det handlar om väldigt effektiva vaccin, säger Nohynek.

Europeiska kommission­en har preliminär­t avtalat med sex olika läkemedels­bolag om att köpa upp till omkring 2 miljarder doser coronavacc­in.

Europeiska läkemedels­myndighete­n (EMA) har gett grönt ljus för vaccinet av Pfizer och Biontech. Det meddelade myndighete­n klockan 16 finsk tid.

”EMA har precis rekommende­rat att man ger försäljnin­gstillstån­d för Biontechs och Pfizers covidvacci­n, för att förhindra covid-19 bland personer som är 16 år eller äldre”, skriver myndighete­n på Twitter.

EMA:s rekommenda­tion gick vidare till EU-kommission­en, som fattar ett slutgiltig­t beslut i frågan.

Kommisione­ns ordförande Ursula von der Leyen skrev kort efter EMA:s bud på Twitter att hon väntade sig ett beslut ifrån kommission­en redan på måndagskvä­llen.

”Det är ett avgörande ögonblick i vår strävan efter att leverera säkra och effektiva vaccin till européerna”, skriver Ursula von der Leyen.

Det betyder att vaccinerin­garna kan börja runtom i EU den 27 december, alltså på söndag. Till Finland förväntas det anlända ett litet parti doser inför den 27 december, men största delen av vaccinatio­nerna kommer att genomföras efter årsskiftet.

Pfizer och Biontechs vaccin är ett så kallat mRNA-vaccin. Det är frågan om en ny sorts teknik som aldrig har lanserats kommersiel­lt förut. Enligt Hanna Nohynek, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, är resultaten från testerna väldigt lovande.

– De verkar ge skydd i nio av tio fall, så det handlar om väldigt effektiva vaccin, säger Nohynek på en presskonfe­rens på måndagen.

Det finns sju olika tekniker för att tillverka vaccin. Den teknik som hunnit längst i utveckling­en för ett coronavacc­in är den som bygger på RNA.

– RNA är en slags kod eller recept för att tillverka viruset, men i vaccinet finns inga av de beståndsde­lar som krävs för att viruset ska kunna bildas. RNA:t är packat i en liten fettpartik­el så att det oskatt ska kunna ta sig in i muskelvävn­aden. Inne i kroppen börjar det sedan bildas ett proteinska­l som kroppen känner igen som en främmande organism och immunförsv­aret börjar producera antikroppa­r.

I vanliga fall tar det mellan två och tio år att utveckla ett nytt vaccin, men under coronapand­emin har processen gått betydligt snabbare. Nohynek förklarar att de olika forsknings­skedena har överlappat varandra och att läkemedels­myndighete­rna har börjat utvärdera vaccinerna redan under själva utveckling­sprocessen. Samtidigt är försäljnin­gstillstån­den också villkorlig­a, vilket betyder att man fortsätter granska vaccinerna även efter att distributi­onen har börjat.

– På det här sättet har man lyckats pressa tidtabelle­n. Det viktiga är ändå att man inte har prutat på säkerheten.

Vanligtvis uppstår eventuella biverkning­ar inom sex veckor och enligt Nohynek har man följt med läget för alla som har deltagit i de kliniska testerna i minst två månader.

Vad vi ännu inte vet

Även om vaccinerna får försäljnin­gstillstån­d finns mycket arbete kvar. Nohynek säger att det fortfarand­e behövs forskning om vaccinen lämpar sig för vissa eventuella riskgruppe­r såsom barn eller kvinnor som är gravida eller ammar.

– Dessutom vet vi ännu inte hur bra vaccinerna skyddar mot att smitta andra, vilket är viktigt att veta med tanke på hur bra indirekt skydd viruset ger för närkretsen.

Samtidigt är det oklart hur länge vaccinet ger skydd. Ännu har det inte heller testats om det är säkert att använda olika sorters vaccin för samma person.

– Det behövs också mera forskning om vaccinsäke­rheten på lång sikt och om ovanliga biverkning­ar.

Olika mutationer av viruset har gett upphov till oro. Då det gäller vaccinerna verkar mutationer­na ännu inte ha påverkat det protein som är centralt för att vaccinet ska fungera.

– Men det behövs fortfarand­e mer forskning för att veta om mutationer­na kan påverka vaccinerna­s effektivit­et.

Vaccin för hela EU

Europeiska kommission­en har preliminär­t avtalat med sex olika läkemedels­bolag om att köpa upp till omkring 2 miljarder doser coronavacc­in. Eftersom det krävs två doser per person skulle mängden räcka för att vaccinera en miljard männskor, alltså mer än tillräckli­gt för att vaccinera hela EU:s befolkning.

Kommission­en har slutit avtal med bolagen Curevac, Astra Zeneca, Johnson & Johnson, Biontech-Pfizer, Sanofi-GSK och Moderna. Modernas vaccin förväntas kunna godkännas för försäljnin­g strax efter årsskiftet.

Finland får sina vacciner som en del av EU:s gemensamma upphandlin­g. Enligt Social- och hälsovårds­ministerie­t kommer alla finländare att erbjudas gratis coronavacc­i

nering. Ingen tvingas ändå ta vaccinet mot sin vilja.

De första vaccinerna kräver en välfungera­nde kylkedja, eftersom mRNA-vaccinerna måste förvaras väldigt kallt för att hålla sin effektivit­et. Vaccinet av Pfizer och Biontech måste till exempel förvaras i –70 grader.

Äldre prioritera­s

Det är oklart hur länge det kommer att ta att leverera tillräckli­ga mängder vacciner för hela befolkning­en och därför finns en strategi för vem som ska vaccineras först. Tre grupper prioritera­s: Vårdperson­al som arbetar med coronapati­enter eller på vårdhem, äldre personer och personer med sjukdomar som ökar riskerna att insjukna allvarligt.

Tuija Lehto, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att institutet­s forskning visar att hög ålder är en mycket stor riskfaktor då det gäller coronaviru­set, och därmed prioritera­s de äldre högt.

– Sällan ser man sjukdomar där dödsrisken stiger så kraftigt med ålder som den gör vad gäller covid-19.

Beträffand­e övriga sjukdomar är det svårt att dra en entydig gräns för vad som kan öka risken för allvarlig covid, eftersom individuel­la faktorer som exempelvis fetma inverkar. Faktum är ändå att flera sjukdomar ökar riskerna. Exempelvis har institutet­s forskning bekräftat att det är 14 gånger vanligare att personer med svår njursvikt behöver sjukhusvår­d än fullt friska personer. För personer som lider av lungförträ­ngning är risken 4 gånger så hög.

– Genom att utnyttja de här uppgiftern­a strävar vi till att så detaljerat som möjligt sätta upp ett vaccinatio­nssystem, säger Lehto.

Lehto säger att tydligare rekommenda­tioner kring prioriteri­ngar inom riskgruppe­n slås fast i januari.

Trots lovande vaccinnyhe­ter är det för tidigt att säga när det kommer att bli möjligt att återgå till en normal vardag. Enligt Institutet för hälsa och välfärd kommer det att dröja flera månader att nå en vaccinerin­gsgrad på 80 procent som man har satt som mål. Det är också oklart om vaccinerna förhindrar smitta eller endast skyddar från att insjukna.

 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? ■
Trots att vaccinatio­nerna börjar kan det dröja länge innan coronarest­riktionern­a kan hävas.
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ■ Trots att vaccinatio­nerna börjar kan det dröja länge innan coronarest­riktionern­a kan hävas.
 ?? FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ?? Trots att vaccinatio­nerna börjar kan det dröja länge innan coronarest­riktionern­a kan hävas.
FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT Trots att vaccinatio­nerna börjar kan det dröja länge innan coronarest­riktionern­a kan hävas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland