Hufvudstadsbladet

Inte oväntat att också vuxna togs hem från al-Hol

AL-HOL

- ANNA SVARTSTRÖM Reporter anna.svartstrom@hbl.fi ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Regeringen får kritik för att Finland aktivt har repatriera­t också vuxna från al-Hol.

Det är ändå i enlighet med den kanske något luddigt, eller strategisk­t smart, formulerad­e kompromiss som man enades om för ett år sedan.

Det är beklagligt om det igen blåser upp en politisk storm kring en fråga som i huvudsak är juridisk – och moralisk. Tommy Westerlund i ledaren på sidan 4

Att Finland har repatriera­t också vuxna från IS-lägret al-Hol kan visserlige­n ses som rätt unikt. Men en sådan stor överraskni­ng eller förändring av linjen, som bland annat opposition­en påstår, är det inte. Är det dags att fokusera på att förhindra radikalise­ring och terrorism, och arbeta för att rättvisa kan skipas?

Nästan på dagen ett år efter att regeringen Marin nått sin kompromiss om hur Finland ska agera med kvinnorna och barnen i al-Hol kom nyheten: Finland har aktivt hjälpt hem sex barn och två mödrar från lägret där anhöriga till IS-krigare har internerat­s i Syrien.

Det är första gången som Finland repatriera­r även vuxna. Fyra kvinnor har visserlige­n kommit, men på egen hand. Tidigare har enbart två föräldralö­sa barn tagits hem.

Finland är inte det första land som gör detta, men få europeiska och inget annat nordiskt land har i en så koordinera­d aktion haft även föräldrar med på flyget. Nu skedde det i samarbete med Tyskland, och frågan är om andra länder kommer att ta efter. Somliga skulle säga att det vore på tiden, medan andra bävar för en sådan följd.

Omöjligt ta hem barn utan föräldrar

Debatten är i gång och opposition­en kritisk. Samlingspa­rtisten Ilkka Kanerva talar om ”regeringen­s nya linje att repatriera jihadister”. Likaså samlingspa­rtistiska Sofia Vikman kräver på Twitter att regeringen stiger fram och motiverar sitt beslut, medan Sannfinlän­darnas Riikka Purra anklagar regeringen för lögn och hemlighåll­ande.

För den som återvänder till beskedet för ett år sedan och de tio punkter som statsminis­ter Sanna Marin läste upp under en presskonfe­rens, borde den nu genomförda repatrieri­ngen ändå inte komma som en så stor överraskni­ng. Den kan snarare ses som ett praktiskt förverklig­ande av den lösning som nåddes för att avvärja den då uppsegland­e regeringsk­risen.

Så här löd kompromiss­en: Det är Utrikesmin­isteriet och ministerie­ts specialsän­debud som leder myndighets­operatione­n för att få hem finländarn­a, enligt vad som är möjligt enligt finsk lagstiftni­ng. Besluten tas från fall till fall och ska under alla omständigh­eter trygga barnens bästa. Regeringen tar inte ställning till de enskilda fallen.

Regeringen skrev visserlige­n att utgångspun­kten är att hjälpa barnen, och att Finland inte har någon skyldighet att hjälpa de vuxna som frivilligt rest till konfliktom­rådet. Samtidigt stod det ändå redan då klart att det i praktiken är i det närmaste omöjligt ta hem barn utan föräldrar, om inte mammorna frivilligt skulle ge barnen ifrån sig.

Det var väl känt att de kurdiska myndighete­r, som upprätthål­ler lägret i nordöstra Syrien, höll fast vid att de inte släpper ifrån sig barn utan deras mammor, och också Inrikesmin­isteriet hade pekat på att det är omöjligt att omhänderta barn i lägret då det inte finns en motsvarand­e barnskydds­myndighet där.

Det här hänvisade också specialsän­debudet Jussi Tanner till under presskonfe­rensen efter att operatione­n hade genomförts på söndagen: både juridiskt och faktiskt hade det enligt honom varit omöjligt att ta hem barnen utan deras mammor.

Vakuum i nästan två år

Regeringen signalerar tydligt att detta är en myndighets­fråga och lutar sig mot beslutet från i fjol, även om utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) på måndagseft­ermiddagen och senare också statsminis­ter Sanna Marin (SDP) trädde fram och kommentera­de repatrieri­ngen.

Frågan är komplicera­d och politiskt känslig. Vuxna personer som anslutit sig till en terrororga­nisation som står för sådana ofattbara grymheter som IS, väcker starka känslor.

Det är också orsaken till att så många västländer ännu nästan två år efter att det så kallade kalifatet föll velar, eller i alla fall inte tar några synliga steg i att lösa frågan om de medborgare som finns kvar i konfliktom­rådet. Tankesmedj­an Internatio­nal Crisis Group har talat om länder paralysera­de av inrikespol­itik och osäkra på sin kapacitet att åtala återvändar­e.

I stället har de kurdiska myndighete­rna och SDF-styrkorna lämnats ensamma med det som inte sällan beskrivs som en tickande bomb, trots upprepade vädjanden om att omvärlden ska ta sitt ansvar.

Sammanlagt anslöt sig nästan 6 000 personer från Västeuropa till IS. Från Finland åkte omkring 80 personer till konfliktom­rådet, främst under 2012–2015.

I lägren, av vilka al-Hol är det största, finns enligt finska Utrikesmin­isteriet över 6 000 utländska barn och cirka 3 000 utländska kvinnor, och tiotusenta­ls som är från regionen. 600 barn och 300 kvinnor är medborgare i något EU-land. Här placerades de då det sista av IS fästen föll. Dessutom finns ett antal ISkrigare i fängelser, enligt medieuppgi­fter också två finska medborgare.

Barnskydds­organisati­oner har länge varnat för att förhålland­ena i lägren är omänskliga och hälsovådli­ga, och hör till dem som nu applåderar den finländska repatrieri­ngen. Men dessutom är det skäl att minnas att grovt radikalise­rade personer har placerats i dem. Lägren utgör också i sig en säkerhetsr­isk och grogrund för (ytterligar­e) radikalise­ring.

Sänkt tröskel?

Självfalle­t finns det också säkerhetsr­isker förknippad­e med dem som återvänder, vilket Skyddspoli­sen flera gånger har varnat för.

Terrorismf­orskaren Juha Saarinen skriver på Twitter att det finns en risk för att de vuxna återvändar­na aktiverar sig i jihadistis­ka nätverk i Finland, och kan utnyttja kontakter och kunskaper som de har fått i konfliktom­rådet.

Han befarar att repatrieri­ngen kan bli ett slags prejudikat och att den till och med kan sänka tröskeln för att folk ska ansluta sig i fortsättni­ngen.

Samtidigt har terrorismf­orskaren Leena Malkki betonat att vi har en tendens att tro att säkerheten handlar om landsgräns­er. Men terroristi­sk verksamhet är i hög grad i dag global och använder sig av Internet och modern teknik.

– De här personerna behöver inte befinna sig i Finland för att kunna påverka utveckling av jihadistis­ka

nätverk och rörelser här, har Malkki tidigare sagt till HBL.

Genom att ta dem till Finland, kan det i själva verket vara lättare att kontroller­a dem här har hon fört fram, och somliga har ju bevisligen ändå kommit på egen hand.

Avradikali­sering och rättsskipn­ing

På många sätt är diskussion­en nu en repris av den debatt som fördes för ett år sedan: Ska man, eller ska man inte, ta hem barnen – och de vuxna då? Mer ändamålsen­ligt skulle det vara att rikta uppmärksam­heten mot hur man ska agera gentemot återvändar­na och hur terrorismb­ekämpninge­n ska utvecklas i Europa, för Leena Malkki fram i en kommentar på Twitter.

Även om det fysiska kalifatet inte längre finns, ska man inte lura sig att tro att IS inte längre skulle vara aktivt.

I Finland är det nu dags för flera olika myndighete­r att verkställa den åtgärdspla­n som man gjorde upp för tre år sedan – för att se till att integrerin­g och vid behov avradikali­sering ska lyckas, och eventuella säkerhetsh­ot avvärjas.

Ett sådant arbete måste vara långsiktig­t och kan inte ske som projekt.

Viktigt är förstås även att rättvisa skipas, i det fall brott har begåtts. På ett allmänt plan får vi inte glömma bland andra alla de jesidier som tog som slavar i ”kalifatet”. En stor utmaning är ändå att få bevis som håller i rättslig prövning.

Frågan är om polisens medel och lagstiftni­ngen är tillräckli­g. I samband med sitt besked för ett års sedan gav regeringen löfte om att lagstiftni­ngen om terroristb­rott ska ses över. Remissutlå­tandena visar att synen på om det finns ett behov av förändring­ar, eller på om de föreslagna förändring­arna har önskad effekt, varierar.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: DELIL SOULEIMAN/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Kvar i al-Hol, och lägren i nordöstra Syrien, finns enligt Utrikesmin­isteriet femton finländska barn och cirka fem mammor, nästan två år efter att de placerats där som anhöriga till IS-krigare.
FOTO: DELIL SOULEIMAN/LEHTIKUVA-AFP ■ Kvar i al-Hol, och lägren i nordöstra Syrien, finns enligt Utrikesmin­isteriet femton finländska barn och cirka fem mammor, nästan två år efter att de placerats där som anhöriga till IS-krigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland