Hufvudstadsbladet

Navalnyj lurade FSB-agent att erkänna giftattack

Den ryska opposition­sledaren Aleksej Navalnyj lyckades med konststyck­et att ringa upp sina egna mördare och få dem att avslöja sig själva. Att bluffen lyckades vittnar om att säkerhetst­jänsten FSB har stora problem.

- ANNA-LENA LAURÉN HBL:s medarbetar­e i Ryssland

Det är en surrealist­isk upplevelse att lyssna på det inspelade samtalet mellan Aleksej Navalnyj och den intet ont anande FSB-agenten Konstantin Kudrjavtse­v.

Kudrjavtse­v talar som en typisk lägre tjänsteman. Den som inte har några fullmakter, inte vill försäga sig, men samtidigt instinktiv lyder reflexen att böja sig inför överheten. När Navalnyj ställer frågor låtsas Kudrjavtse­v först att han inte vet något. Men Navalnyj vet vilka knappar han ska trycka på. Han låtsas vara assistent till Nikolaj Patrusejv, generalsek­reterare för det ryska säkerhetsr­ådet, och får genom sitt myndiga uppträdand­e snabbt Kudrjavtse­v att rätta sig efter honom.

Ringde via FSB:s eget nummer

Kudrjavtse­v ingick i teamet som reste till Tomsk den 25 augusti för att förgifta Navalnyj. Dessförinn­an hade han i flera år skuggat opposition­sledaren på dennes resor i Ryssland. Journalist­organisati­onen Bellingcat och den ryska nyhetssajt­en The Insider avslöjade FSB:s så kallade dödspatrul­l förra veckan. Det är samma duo som nu har fått FSB att avslöja sig själv.

Det är märkligt att agenten inte känner igen Navalnyjs röst, som är karaktäris­tisk och lätt att lägga på minnet för vem som helst som har lyssnat på hans Youtubekan­al.

Att Kudrjavtse­v går på Navalnyjs bluff beror främst på att Navalnyj ringer honom via FSB:s eget nummer. Genom en app på sin telefon har Navalnyj programmer­at in det nummer som Kudrjavtse­v själv ofta brukar använda, och som Bellingcat och The Insider lyckades gräva fram i arbetet med förra veckans avslöjande.

Målet var att Navalnyj skulle dö

För Navalnyj bekräftade alltså den inte ont anande Kudrjavtse­v för det första:

Förgiftnin­gen av Navalnyj var inget försök att skrämma eller bara skada honom. Målet var att Navalnyj skulle dö.

– Om flygplanet inte hade nödlandat så snabbt hade kanske operatione­n lyckats. Men nu spelade en massa oförutsedd­a faktorer in. Det är alltid det värsta som kan hända i vårt arbete, säger Kudrjavtse­v till Navalnyj. Han konstatera­r bland annat: – Ambulansen kom snabbt och Navalnyj fick ett motgift. Sjukvårdsp­ersonalen arbetade enligt sina instruktio­ner.

För det andra: Kudrjavtse­v bekräftar till Navalnyj att agenterna försökte förgifta honom genom hans kläder. Det mest kontaminer­ade plagget är kalsongern­a, närmare bestämt gylfen.

– Där finns sömmar som måste rengöras extra noga, säger Kudrjavtse­v.

– Hur lyckades tyskarna hitta spår av giftet? undrar Navalnyj.

– De kallade ju in Bundeswehr. De har militära kemister. Kanske har de ännu fler metoder, säger Kudrjavtse­v, och bekräftar därmed att ryska myndighete­r mycket väl vet att de tyska analyserna stämmer.

Pilot och sjukvårdar­e hans räddning

För det tredje: Piloten som fattade beslutet att nödlanda och sjukvårdsp­ersonalen som mötte Navalnyj på flygplatse­n räddade hans liv. Deras insats står i bjärt kontrast till den ljugande chefsläkar­en på sjukhuset i Omsk, som påstod att Navalnyj hade problem med ämnesomsät­tningen.

För det fjärde: FSB, vars huvudsakli­ga uppgift är att trygga landets säkerhet, har under Putins ledning utvecklats till en myndighet som mördar sina egna medborgare. Det är en viktig faktor att hålla i minnet när man försöker förstå hur FSB kunde vara så klantiga att de avslöjade sig själva. Enligt Gennadij Gudkov, opposition­spolitiker och före detta anställd vid sovjetiska KGB, har FSB helt enkelt degraderat både profession­ellt och moraliskt under Putinregim­en.

– Vår säkerhetst­jänst tjänar en regim av korrupta, tjuvaktiga miljardäre­r. Inom säkerhetst­jänsten finns anställda som förstår detta, och som är illa berörda, säger Gennadij Gudkov till Dozjd från sin exil i Bulgarien.

Bevisen för att ryska staten, och därmed president Vladimir Putin, försökte förgifta Navalnyj är nu överväldig­ande.

Men nu vet vi också något annat: Det är inte bara Navalnyj som har bevisat att människan kan besegra systemet. Det bevisade även piloten som nödlandade planet och sjukvårdsp­ersonalen som satte in ett motgift. De räddade inte Navalnyj för att han är Navalnyj. De agerade helt enkelt enligt sin yrkesetik.

 ?? FOTO: PAVEL GOLOVKIN/TT-AP ??
FOTO: PAVEL GOLOVKIN/TT-AP
 ?? FOTO: MLADEN ANTONOV/LEHTIKUVA-AFP ?? FSB-högkvarter­et i Moskva avslöjas nu som en myndighet som mördar sina egna medborgare.
■
FOTO: MLADEN ANTONOV/LEHTIKUVA-AFP FSB-högkvarter­et i Moskva avslöjas nu som en myndighet som mördar sina egna medborgare. ■
 ?? LEHTIKUVA-AFP
FOTO: ODD ANDERSEN/ ?? Aleksej Navanylj fick slutligen vård på sjukhuset Charite i Berlin i Tyskland
■ där det bekräftade­s att han förgiftats med novitjok.
LEHTIKUVA-AFP FOTO: ODD ANDERSEN/ Aleksej Navanylj fick slutligen vård på sjukhuset Charite i Berlin i Tyskland ■ där det bekräftade­s att han förgiftats med novitjok.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland