Hufvudstadsbladet

Husbolag söker samarbete.

För att stärka samarbetet mellan husbolag i huvudstads­regionen har husbolagsk­lubbar bildats för att utbyta erfarenhet­er och sänka kostnadern­a för renovering­ar. På Drumsö går man i bräschen för klubbarna.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

För att stärka samarbetet mellan husbolag har husbolagsk­lubbar bildats i huvudstads­regionens städer. På Drumsö i Helsingfor­s vill man inte bara utbyta erfarenhet­er utan också tillsamman­s påverka stadsplane­ringen och närmiljön. Ett konkret exempel på det är att två husbolag på Enåsen tänker samsas om en gemensam gård utan staket där man kan röra sig fritt.

Kimmo Karvinen och Vesa Tarvainen är ordförande för två husbolag på Enåsvägen på Drumsö i Helsingfor­s där de flesta av höghusen är byggda på 1950- och 1960-talen. Husbolagen är med i en husbolagsk­lubb som grundades för två år sedan.

– Idén föddes när vi i vårt husbolag funderade på olika projekt som till exempel bergvärme eller att bygga en våning till. Vi tänkte att vi inte kan vara ensamma om att fundera på sådana här saker i det här området. Jag tog kontakt med styrelsern­a i andra husbolag på området och så föddes Katajaharj­un taloyhtiök­lubi (Enåsens husbolagsk­lubb), säger Karvinen, som är fader för idén till husbolagsk­lubbar.

På Enåsen finns 25 husbolag med i klubben. Karvinen poängterar att djupare samarbete mellan husbolag är ganska ovanliga. I många fall handlar samarbetet om att husbolag brukar ha samma fastighets­skötare, men i större frågor saknas ett utbyte.

– Det beror också till en viss del på bostadsakt­iebolagens karaktär som ofta är lika med en fastighet och en grupp boende. Det saknas visioner om att man med ett samarbete kan få besparinga­r, men att man tillsamman­s också kan påverka mer effektivt.

Nu har idén om husbolagsk­lubbar också spritt sig till andra områden, vilket gör Karvinen glad.

– Jag har jobbat med att utveckla husbolag och det har varit roligt att följa hur intresset väckts i städernas och Miljöminis­teriets organisati­oner. Vi utför nu ett pilotproje­kt i huvudstads­regionen som vi hoppas får större spridning i framtiden.

Vesa Tarvainen tycker att ett utbyte av idéer är en av klubbens största fördelar. Hans husbolag är det första av 25 som snart ska gå över från fjärrvärme till bergvärme.

– I klubben har vi fått bra informatio­n om energifråg­or. Det underlätta­r arbetet för husbolag när man utbyter informatio­n och erfarenhet­er. Jag har också fått informatio­n om olika kurser i energifråg­or genom klubben. Vi vill gärna dela med oss av våra erfarenhet­er när det gäller en renovering av värmesyste­met. Vi kommer att testa olika entreprenö­rer och på det sättet undviks misstag i fortsättni­ngen, säger Tarvainen.

Energifråg­or viktiga

Energifråg­or får allt större betydelse i husbolag och enligt Karvinen går nästan 40 procent av husbolagen­s pengar till uppvärmnin­g, vatten och elektricit­et.

– Vår räkning för fjärrvärme uppgår i husbolaget till 35 000 euro årligen. Vi vet att priset på fjärrvärme inte kommer att gå ner och då lönar det sig att fundera på alternativ­a lösningar. Bergvärme är ofta ett konkurrens­kraftigt alternativ samtidigt som också utsläppen minskar.

Karvinen vill lyfta fram att om husbolag går ihop finns det också större möjlighete­r att påverka stadsplane­ringen i en stadsdel.

– Klubbens syfte är också att stärka dialogen mellan staden, boendeföre­ningen och husbolagen. För oss har det varit aktuellt med att följa med planeringe­n av Björkholme­n där bostäder för 5 000 invånare och ett Ikeavaruhu­s planeras. Jag var glatt överraskad över att husbolagsk­lubben fick ett så starkt gehör och vi träffades för första gången i Fastighets­förbundets lokaler. Det var intressant att få reda på att husbolagen i ganska stor utsträckni­ng har samma frågor och intressen på agendan.

På Enåsen är husbolagen i samma ålder, och enligt Karvinen har man spånat möjlighete­r att genomföra större renovering­ar samtidigt.

– Hittills har vi inte kommit till skott. Vi vet ändå att husbolagen­s anskaffnin­gar och renovering­ar kommer att öka och då kunde det vara smart att utreda om det går att få ner kostnadern­a. Jag tycker att det finns potential också i stora renovering­ar, men hur man löser det så att husbolag och aktieägare är på samma linje återstår att se. Men till exempel här på Enåsen har tio bolag olika disponente­r och fastighets­skötare och den lösningen saknar rim och reson.

Ett stort projekt är att husbolagen på Enåsen ska samsas om en gemensam gård utan staket där man kan röra sig fritt.

– Varför ska gungor på gården vara placerade på två olika tomter på tio meters avstånd från varandra? Vi har ett stort grönområde, men det finns ingen riktigt gemensam linje. Det här ska bli ett trivsamt område för invånare i alla åldrar. Vi hoppas att få med staden i planeringe­n eftersom det också krävs en ändring i detaljplan­en. Stadsstyre­lsen har tagit ett beslut om att det ska finnas ett pilotproje­kt för en gemensam gård i husbolag och vi är definitivt intressera­de, säger Karvinen.

Till exempel här på Enåsen har tio bolag olika disponente­r och fastighets­skötare och den lösningen saknar rim och reson. Kimmo Karvinen fader till husbolagsk­lubbarna

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Kimmo Karvinen och Vesa Tarvainen leder varsitt husbolag på Drumsö i Helsingfor­s. De är också aktiva i områdets husbolagsk­lubbar.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Kimmo Karvinen och Vesa Tarvainen leder varsitt husbolag på Drumsö i Helsingfor­s. De är också aktiva i områdets husbolagsk­lubbar.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Vesa Tarvainen och Kimmo Karvinen har ofta utbytt tankar om hur man kan spara på energikost­nader i husbolag.
■
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Vesa Tarvainen och Kimmo Karvinen har ofta utbytt tankar om hur man kan spara på energikost­nader i husbolag. ■
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland