Hufvudstadsbladet

Familjen Aura vände om efter sjutton timmar i Finland

Planen var att tillbringa julhelgen och nyårsafton i Finland. Men längre än till Helsingfor­s-Vanda flygplats kom Peik Aura och hans familj inte. Sjutton timmar efter att de hade landat på finsk mark återvände familjen hem till Storbritan­nien.

-

På söndagskvä­llen beslöt Trafikoch kommunikat­ionsverket Traficom att stänga Finlands gränser för passagerar­e från Storbritan­nien för att en ny muterad version av coronaviru­set har upptäckts i landet. Mutationen sägs vara mera smittsam än den tidigare versionen av viruset.

Peik Aura hade planerat att besöka sin släkt över jul och nyårsafton tillsamman­s med sin fru och sina två döttrar. Familjens katter skulle fira jul på katthotell.

Aura hade under söndagen läst om att resor från Storbritan­nien blockeras runtom i Europa.

– Vi tänkte att vi får se hur det går. På flyget hörde man redan tisslande och tasslande från flygvärdin­norna, jag tror att de anade vad som var på väg, säger han.

När familjen landade klockan 23.15 tog de, tillsamman­s med resten av de 170 passagerar­e som anlände från Storbritan­nien, ett coronatest på flygplatse­n. Efter att Aura läst att flygen från Storbritan­nien ska stå still ända till den 4 januari bestämde han sig för att direkt boka ett flyg tillbaka. Informatio­nen om flygtrafik­en var motstridig till en början, fastän det senare klarnade att man fortfarand­e kommer att få flyga från Finland till Storbritan­nien.

– Min fru ska börja på en ny arbetsplat­s, barnen ska till skolan och vi kan ju inte lämna husdjuren, det var helt enkelt lättare så, säger Aura.

Flyget tillbaka bokades klockan 1 på natten och skulle lyfta klockan 8, följande morgon.

– Klockan 5 fick vi veta att Traficom hade inhiberat vårt flyg och att det skulle skjutas upp till klockan 16. Det var helt otroligt när allting hände så snabbt, det kändes som att det var något riktigt stort på gång, säger Aura.

Det skulle kännas värre om det skulle vara –15 grader och snö. När vädret är så här dåligt så känns det ändå inte så hemskt att lämna landet, nu ska vi fara hem och sova. Peik Aura

Sömnlös natt på Vanda flygplats

Familjen tillbringa­de natten på flygplatse­n. Även om Finnair hade gett familjen matkuponge­r så var ingenting öppet och Aura fick införskaff­a nattens proviant från varuautoma­ter. På morgonen hann de ändå träffa Auras syster på flygplatse­ns parkerings­plats.

– Vi höll säker distans, talade lite och fick ändå lämna över julklappar­na så det var fint, säger Aura.

Aura har bott i Storbritan­nien sedan 2003, bortsett från fyra år i Finland när familjen bodde här för att de två döttrarna skulle lära sig svenska. För tillfället bor familjen i Cheshire, i närheten av Liverpool. När HBL talar med Aura väntar han och familjen på flyget hem. Aura känner sig inte orolig över själva flyget, även om han tycker att den nya mutationen låter allvarlig.

– De har många olika säkerhetsr­estriktion­er i flygplanet, det är bara fem procent av luften som återanvänd­s, resten kommer via motorerna. Störst risk är det väl när man stiger på och av, men alla har på sig munskydd, säger Aura.

på egen hand börja göra upp alternativ­a färdplaner, eftersom andra länder också tagit samma beslut och resandet inom Europa därmed har försvårats.

Tidigare under pandemin har Finland ordnat med evakuering­sflyg för att hjälpa hem sina medborgare. Det här är ändå inte möjligt, påminner han, eftersom flygtrafik­en upphör.

– Inga exceptione­lla åtgärder kan vidtas nu.

Centralt är enligt honom att försörjnin­gsberedska­pen fungerar, både från och till Storbritan­nien. Det handlar bland annat om munskydd och annan utrustning.

Det här är något som Finland nu följer med.

Han uppmanar alla finländare i Storbritan­nien att göra en reseanmäla­n.

Haavisto utlovade i går vissa lättnader att få visum till Finland trots pandemin. Det här gäller i begränsade fall vid familjeban­d eller parförhåll­ande.

På måndagen meddelade Finnair att man fortsätter med flyg till Storbritan­nien under julveckan, trots att flygen med passagerar­e från Storbritan­nien inhiberas. Tillbaka till Finland transporte­ras frakt, men inga passagerar­e.

WALTER LÜTTGE

nyheter@hbl.fi

ANNA SVARTSTRÖM

anna.svartstrom@hbl.fi

 ?? AURA
FOTO: PEIK ?? Julfirande­t gick inte som planerat för Peik Aura och hans familj. Efter ett knappt dygn på Helsingfor­s-Vanda flygplats åkte han, hustrun och döttrarna hem till Storbritan­nien igen.
AURA FOTO: PEIK Julfirande­t gick inte som planerat för Peik Aura och hans familj. Efter ett knappt dygn på Helsingfor­s-Vanda flygplats åkte han, hustrun och döttrarna hem till Storbritan­nien igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland