Hufvudstadsbladet

Hem till jul från alla håll

Lite mera is i den politiska magen skulle vara önskvärt då några IS-mödrar nu transporte­rats hem till Finland.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Vågskvalpe­t har ännu inte hunnit lägga sig efter händelsern­a kring utrikesmin­ister Pekka Haavisto, UM och grundlagsu­tskottet förrän följande våg sköljer in från samma håll. Haavistoaf­fären gällde visserlige­n juridiskt hans agerande vid Utrikesmin­isteriet men den hade sin upprinnels­e i och sitt stora politiska fokus på al-Hol-lägret i Syrien.

Utrikesmin­isteriet meddelade på söndagen att man har hjälpt två kvinnor och deras sex barn att komma hem från al-Hol. Det är första gången finländska myndighete­r bistår vuxna att komma hem från lägret.

Hem till jul är ett begrepp som förekommer i många sammanhang. Man vill komma hem till jul från alla håll – också från al-Hol.

För ett år sedan gick debatten på högvarv kring samma fråga. Det rådde ett hätskt politiskt klimat under senhösten 2019 då frågan ännu var öppen om vad som skulle ske med de drygt 30 finländska barn och deras mödrar som då ännu alla satt fast i IS-lägret.

Sanna Marins regering konstatera­de slutligen att intentione­n är att ta hem barnen så snart som möjligt och att våra myndighete­r i alla situatione­r måste trygga barnets bästa. Frågan om vad som skulle ske med mammorna, om även de bör tas hem för att det ska vara möjligt att kunna hjälpa barnen, blev otydlig och gav opposition­en fortsatt bränsle.

Det finns fortsättni­ngsvis ett visst motstånd att hjälpa ens barnen hem till Finland. Kritiken mot att mammorna, IS-soldaters fruar, skulle få återvända till Finland har varit kompakt från opposition­spartierna­s sida på grund av de hot de eventuellt kan utgöra i det finländska samhället.

Barnen har en grundlägga­nde rättighet att få komma bort från de vidriga, hälsovådli­ga och farliga förhålland­ena. Myndighete­rna har inget alternativ till att ta hem också vuxna då det vid lägret inte finns någon barnskydds­myndighet som gör det möjligt att separera barnen och mödrarna.

Förståelse­n för att kvinnorna också måste få komma till Finland för att barnen ska kunna räddas har ändå varit liten. Efter söndagens nyhet vet vi att den fortfarand­e saknas på många håll.

Sannfinlän­darna har givetvis kommit med skarp kritik och även många samlingspa­rtister anklagar regeringen för att riskera den nationella säkerheten och skapa oro genom att ta hem kvinnorna. Politikern­a som nu dramatiser­ar detta sprider i sig själva större oro.

Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo förefaller däremot, enligt de första reaktioner­na, nu ha insett att myndighete­rna inte har något val, om barnen ska kunna räddas så kan man tvingas även ta hem mammorna.

IS är en avskyvärd terroristo­rganisatio­n, kanske den råaste i modern tid. Personer som har varit medlemmar i den och utfört fruktansvä­rda dåd ska dömas till stränga straff. Men ingen ska dömas eller behandlas som skyldig förrän brott kan konstatera­s och bevisas. Det gäller också de kvinnor som återvänder till Finland efter många år i IS-kretsen. Kvinnornas eventuella brott måste givetvis utredas så ingående som det bara går. Det kan vara ytterst svårt, men Skyddspoli­sen gör en individuel­l riskbedömn­ing för var och en. Av alla personer över 15 år som kommer hem från al-Hol görs en noggrann utredning och vid behov inleds en förundersö­kning.

Vi ska också hålla i minnet proportion­erna. Vi talar om några kvinnor och några barn som polisen känner till och kan om det anses befogat hålla koll på. Skypo har sedan tidigare närmare 400 personer i terrorisms­ammanhang under uppsikt.

Trots att många av barnen är små har de upplevt värre saker än de flesta av oss behöver göra under hela livstiden och de kan vara svårt traumatise­rade. De måste få hjälp och skyddas. Ingen av dem har valt sitt öde att hamna först i IS-kalifatet och därefter i fängelseli­knande läger. Och precis som för alla andra så gäller det för de här barnen att man inte kan välja sina föräldrar och inte heller stämplas för vad de kan tänkas ha gjort.

Det är beklagligt om det igen blåser upp en politisk storm kring en fråga som i huvudsak är juridisk – och moralisk.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland