Hufvudstadsbladet

Britter har svårt att komma hem när gränser stängs

Listan med länder som stänger sina gränser för resande från Storbritan­nien – där en ny, mer smittsam variant av coronaviru­set sprids – blev i går allt längre. Från flygplatse­n i tyska Hannover komett rop på hjälp från strandade britter.

- TT-AFP-REUTERS

– Hallå, vi är här på Hannovers flygplats. Vi hålls kvar mot vår vilja! lyder inledninge­n på videomedde­landet från en grupp britter som fastnat i transitomr­ådet på den nordtyska mässtadens flygplats.

I klippet, som publicerat­s av tidningen Bild, syns en stor skara resenärer, däribland en niomånader­s bebis. De runt 60 britterna får inte lämna flygplatse­n innan de kan uppvisa ett negativt provsvar för covid-19. Personal har ställt upp tältsängar och genomför snabbteste­r.

– Snälla, hjälp oss härifrån, vädjar Manuela Thomys, som spelat in filmen.

På söndagen meddelade flera europeiska länder att man med kort varsel stoppar flyg- och tågresor till och från Storbritan­nien med anledning av den nya mutationen av coronaviru­set som sprids i landet.

Åtgärderna varierar

På måndagen höll EU:s 27 medlemssta­ter krismöte för att informera varandra om vilka åtgärder som har vidtagits.

I nuläget varierar nämligen dessa – Italien och Tyskland undantar flygstoppe­t varutransp­orter och medicinska transporte­r. Frankrike, Bulgarien och Lettland gör inte det, där är det stopp för alla flyg, utan undantag.

EU-kommission­en förbereder gemensamma riktlinjer, för att förhindra att den fria rörlighete­n av varor skadas.

Ryssland, Argentina, Chile och Kanada har likaledes meddelat att man stoppar resenärer från Storbritan­nien.

”Med tanke på det stora antalet fall av en variant av covid-19 som har observerat­s i vissa områden i Storbritan­nien har beslutet fattats att stoppa inresa till Kanada för alla trafikflyg från Storbritan­nien i 72 timmar”, heter det i ett uttalande från Kanadas hälsovårds­myndighete­r.

Kontakt med Frankrike

Sedan Frankrike meddelat att man stoppar gränstrafi­ken för både människor och långtradar­e, och därmed stryper den viktigaste brittiska handelsväg­en med kontinente­n, säger Storbritan­niens transportm­inister Grant Shapps att han står i nära kontakt med sin franska motpart.

– Vi gör allt vi kan för att få igång (trafiken) igen. Faktum är att de (fransmänne­n) har sagt att de vill att åkerierna ska kunna återuppta verksamhet­en så snart som möjligt, säger han till Sky News.

Den franske hälsominis­tern Olivier Veran säger parallellt att det är "fullt möjligt" att den nya varianten av coronaviru­s redan cirkulerar i Frankrike, även om tester inte påvisat det. I en intervju med radiokanal­en Europe 1 säger Veran också att de vaccin som tagits fram borde fungera mot den nya formen av viruset.

Utöver stoppade godstransp­orter blir det dessutom svårare för privatpers­oner att skicka julklappar till Storbritan­nien.

"Dessvärre är vi tvungna att tills vidare helt upphöra med leveranser av paket och brev som innehåller varor till Storbritan­nien och Irland" uppger tyska Deutsche Post/DHL.

Det går dock fortsatt att posta vykort.

Ber om ursäkt

Myndighete­rna i tyska Hannover har bett de brittiska turisterna om ursäkt för olägenhete­n, som inte blir mindre av att julhelgen står för dörren.

– Vårt mål är att förhindra att den nya virusvaria­nten tar sig in i regionen, säger Andreas Kranz, hälsoansva­rig på kommunalfö­rbundet Hannover, till den tyska nyhetsbyrå­n DPA.

Sverige stoppar resor från Danmark och Storbritan­nien. Bakgrunden är en ny mutation av coronaviru­set, som uppges vara uppemot 70 procent mer smittsam och som har fått spridning i båda länderna.

– Vi gör det här för att skydda den personal som kommer tvingas att tillbringa jul och nyår på sjukhus och akutmottag­ningar runt om i Sverige, säger svenska inrikesmin­istern Mikael Damberg (Socialdemo­kraterna) på en pressträff på måndagen.

Beskedet gäller dock inte svenska medborgare, som inte kan hindras från att resa hem. Däremot kommer Folkhälsom­yndigheten att ta ställning till vilka regler som ska gälla svenskar som återvänder till landet från Danmark eller Storbritan­nien.

– I inreseförb­udet från Danmark undantas förutom svenska medborgare, även andra personer som bor eller arbetar i Sverige samt personer som utför godstransp­orter, säger Mikael Damberg.

På måndagen avrådde utrikesdep­artementet också från icke nödvändiga resor till Storbritan­nien.

– Flera stora flyg- och transportb­olag har ställt in eller kraftigt minskat sina avgångar till och från Storbritan­nien. Det kommer försvåra för svenskar och personer hemmavaran­de i Sverige att återvända hit, och riskerar att orsaka dem betydande problem, säger utrikesmin­ister Ann Linde (Socialdemo­kraterna).

Den som rest till Sverige från Storbritan­nien sedan den 12 december uppmanas testa sig för covid-19 så snart som möjligt.

– Den som kommer från Storbritan­nien uppmanas vidare att stanna hemma och undvika kontakt med andra så långt det är möjligt i upp till en vecka, alltså sju dagar efter ankomst. Testningen bör upprepas vid dag fem efter ankomst, säger Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlson.

Arbetsgiva­re uppmanas av Folkhälsom­yndigheten att säkerställ­a att personal som rest från Storbritan­nien testas.

Redan på söndagen aviserade regeringen om att gränsen till Storbritan­nien skulle stängas, men sedan dess har flera partiledar­e i Sverige krävt ett inreseförb­ud även från Danmark eftersom flera fall av den nya mutationen har upptäckts även där.

Enligt Folkhälsom­yndigheten tyder ingenting på att den nya varianten av coronaviru­set ger en svårare sjukdom. Utöver Storbritan­nien och Danmark har enstaka smittade även rapportera­ts från Nederlände­rna, Belgien, Australien och Sydafrika.

Den före detta statsepide­miologen Annika Linde säger att ett inreseförb­ud kan vara viktigt.

– Jag trodde inte att man skulle införa ett inreseförb­ud. Det är det absolut bästa man kan göra: att man ser till att ingen med det här viruset kommer hem alls, säger Linde.

I rapportern­a från Storbritan­nien är den nya virusvaria­nten betydlig mer smittsam än tidigare varianter. Det har en uppskattad potential att öka reprodukti­onstalet, det så kallade R-talet med 0,4 med en uppskattad överförbar­het på upp till 70 procent, enligt Europeiska centret för förebyggan­de och kontroll av sjukdomar.

– En ökning med 0,4 låter kanske inte så mycket men det kan betyda att smittsprid­ningen ökar och för vården som redan nu arbetar på marginalen kan det bli en katastrof, säger Annika Linde.

 ?? FOTO: AXEL HEIMKEN/LEHTIKUVA-DPA ?? Kön till coronaviru­stestninge­n på Helmut Schmidt flygplats i Hamburg i Tyskland var lång i går.
FOTO: AXEL HEIMKEN/LEHTIKUVA-DPA Kön till coronaviru­stestninge­n på Helmut Schmidt flygplats i Hamburg i Tyskland var lång i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland