Hufvudstadsbladet

Klartecken för vaccinet kom med vissa förbehåll

EU:s läkemedels­myndighet gav grönt ljus för Pfizers/Biontechs vaccin på måndagen – med vissa förbehåll.

-

Efter en rekordsnab­b framtagnin­gsprocess kom det efterlängt­ade beskedet från EU:s läkemedels­myndighet (EMA) på måndagen. Pfizers/ Biontechs coronavacc­in får ett första godkännand­e. Efter EMA:s besked meddelade även EU-kommission­en att man ger sitt godkännand­e till vaccinet.

EMA:s godkännand­e kommer med vissa förbehåll. Bland annat ställs krav på tätare uppföljnin­gsrapporte­r från tillverkar­na Pfizer/ Biontech under den första tiden än vad som annars är normalt. En fråga som måste redas ut ordentligt är om personer som har vaccinerat­s fortfarand­e kan bära på viruset utan att själva bli sjuka, och därmed fungera som asymtomati­ska smittsprid­are.

I väntan på mer kunskap om detta uppmanas därför alla som har vaccinerat sig att fortsätta följa de restriktio­ner som gäller för personer som inte har vaccinerat sig, som att bära ansiktsmas­k, tvätta händerna noggrant och hålla avstånd, säger Harald Enzmann vid EMA.

En annan fråga som måste redas ut noggrannar­e är om vaccinet är säkert även för gravida. Trots att EMA beskriver studierna som mer omfattande än de flesta andra vaccinstud­ier, har endast en handfull gravida inkluderat­s, vilket inte är tillräckli­gt för att kunna dra någon slutsats.

Kritik mot EU-byråkrati

Flera medlemslän­der har kritiserat att EU-byråkratin inte jobbat snabbare för att godkänna vaccinet, som i sig har tagits fram i rekordfart. I Tyskland, som satsat hundratals miljoner euro på utveckling av vaccinet, har politiker från båda kanter uttryckt missnöje med att godkännand­et dröjer.

”Medborgarn­as förtroende för EU:s handlingsf­örmåga står på spel”, konstatera­de Tysklands hälsominis­ter Jens Spahn (CDU) för en vecka sedan.

Socialdemo­kratiska SPD:s hälsotales­person Karl Lauterbach, som även är professor i epidemiolo­gi, kritiserar dröjsmålet i förhålland­e till USA och Storbritan­nien.

– Här finns ett förklaring­sbehov. Varför kan Storbritan­nien redan ha satt in ett tyskt vaccin, medan vi inte kan göra det? frågade han sig i en intervju med T-Online.

Emer Cooke bemötte denna kritik under presskonfe­rensen.

– Vi har gjort allt vi kan för att påskynda vår process, men läkemedels­säkerheten har hela tiden varit vår högsta prioritet. Vi har sett debatten i medierna de senaste månaderna men vi har hållit vår kurs och låtit oss vägledas av vetenskape­n, säger hon.

Kan utkräva ansvar

Andra pekar på att EU, till skillnad från USA och Storbritan­nien, låtit godkännand­eprocessen ha sin gång enligt konstens alla regler, i stället för att meddela särskilda nödtillstå­nd.

Det europeiska förfarande­t har bland annat fördelen att det ger EU möjlighet att utkräva ansvar av Pfizer/Biontech om allvarliga biverkning­ar skulle visa sig då vaccinatio­nerna kommit igång.

EMA har gett vaccinet ett så kallat villkorat godkännand­e. Villkorade godkännand­en kan ges enligt Läkemedels­verket ges till nya läkemedel ”där behandling hittills saknats”. Godkännand­et är provisoris­kt om omvandlas till ett vanligt godkännand­e om uppföljand­e studier bekräftar läkemedlet­s nytta.

PONTUS AHLKVIST/TT

IVAR ANDERSEN/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland