Hufvudstadsbladet

Saarikko: För tidigt att förutspå restriktio­ner för evenemang i januari

En ny rapport ska ge råd för att arrangera trygga evenemang under coronaepid­emin.

- OTTO EKMAN otto.ekman@hbl.fi

– Jag hoppas att finländarn­a kan fira julen på egen hand och undvika fester och folkmassor på nyårsafton, så att smittkurva­n går ner och vi kan börja öppna upp gradvis efter det. Men just nu är det för tidigt att förutspå.

Så svarade kultur- och vetenskaps­minister Annika Saarikko på måndagen på frågan om huruvida hon tror att regeringen­s restriktio­ner för kulturbran­schens publikeven­emang kommer att kunna hävas eller mildras efter den 15 januari.

Även om Saarikko inte kunde ge ett entydigt svar ville hon ändå framhäva två saker förutom att det är för tidigt att ge ett definitivt svar: för det första, att vårens erfarenhet­er visar att det inte lönar sig att häva restriktio­ner för snabbt även om de börjar få effekt, för det andra, att det handlar om beslut som regionförv­altningarn­a och inte enbart regeringen fattar.

Saarikko fick frågan på ett pressmöte i samband med publicerin­gen av en rapport som en arbetsgrup­p tagit fram om principer för hur man ska arrangera trygga publikeven­emang under pandemin.

Saarikko poängterad­e också att rapporten inte beställts för att kulturbran­schen i Finland förut skulle ha varit dålig på att följa säkerhetsr­egler, snarare tvärtom.

– Vår erfarenhet från våren och hösten är att finska aktörer i evenemangs­branschen är ansvarstag­ande och håller sig till överenskom­melser. Syftet med rapporten är att göra det ännu lättare i fortsättni­ngen, säger Saarikko.

Enligt statssekre­terare Tuomo Puumala är det nya med rapporten bland annat det att den samlar all informatio­n och rekommenda­tioner om till exempel god hygienprax­is på ett och samma ställe.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■
Vårens erfarenhet­er visar att det inte lönar sig att häva restriktio­ner för snabbt, säger kultur- och vetenskaps­minister Annika Saarikko.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ■ Vårens erfarenhet­er visar att det inte lönar sig att häva restriktio­ner för snabbt, säger kultur- och vetenskaps­minister Annika Saarikko.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland