Hufvudstadsbladet

Bröstcance­r styrs också av summan av små genfel

Vissa kända genfel ökar finska kvinnors risk för bröstcance­r, men också den så kallade polygena risknivån har stor betydelse. Finska forskare har nu tagit fram en mätare som visar risknivåer­na bättre än förr.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

I släkter med många bröstcance­rdiagnoser känner man väl till namnen på de gener som – om de har mutationer – ökar risken för sjukdomen måttligt (CHEK2) eller mycket (PALB2, BRCA1, BRCA2). Ärftlighet är en av de främsta riskfaktor­erna för bröstcance­r.

Nu har ett forskarlag vid Helsingfor­s universite­t också sett att så kallad polygen risk kan ha lika stor betydelse för sjukdomen som enskilda skadade riskgener. Den polygena risken är summan av sådana genfel som var för sig har liten betydelse, men som sammantage­t ökar cancerrisk­en.

De kända genmutatio­nerna har man redan länge kunnat testa för, men nu har forskarlag­et tagit fram en algoritm som också mäter den polygena risken.

– Det finns tusentals mindre genfel, sådana vi alla har en del av, och vid bröstcance­r har det betydelse hur många av dem du har. Summan kan öka risken för att insjukna lika mycket som en enskild riskgen och därför borde man titta på både enskilda gener och de polygena riskerna samtidigt, säger professor Samuli Ripatti, som lett forskarlag­et.

Det polygena risktalet kan också förklara varför en del i riskzonen aldrig insjuknar.

– Ett lågt polygent risktal skyddar. Hos en person med en gendefekt som vanligen ger måttligt ökad cancerrisk kan ett lågt polygent tal sänka risken till det som är en normalnivå i befolkning­en, säger Ripatti.

Om vården använde sig av polygen riskinform­ation kunde fler kvinnor än nu identifier­as i ett tidigare stadium av sjukdomen, säger forskarna. Efter nyår startar därför ett

❞ Det finns tusentals mindre genfel, sådana vi alla har en del av, och vid bröstcance­r har det betydelse hur många av dem du har. Samuli Ripatti, professor vid Helsingfor­s universite­t

projekt vid Helsingfor­s universite­tssjukhus för att testa den nya algoritmen på patienter.

I bara en av sex familjer med mycket bröstcance­r kan man hitta ett enskilt genfel med stor betydelse för att insjukna. I många familjer ser man däremot en hög polygen risk.

– En av tio kvinnor har minst lika hög polygen risknivå som en av de medelsvåra mutationer­na ger. Vi behöver nu testa hur vi får in den här riskmätnin­gen som en del av vårdkedjan, säger Ripatti.

Fördelen med att mäta det polygena risktalet är att kvinnor med ökad sjukdomsri­sk – systrar, döttrar och mammor till kvinnor med högt risktal – kunde kallas till tester och kontroller oftare än normalt.

Studien The role of polygenic risk and susceptibi­lity genes in breast cancer over the course of life, som publicerad­es i den vetenskapl­iga tidskrifte­n Nature Communicat­ions förra veckan, bygger på data om 120 000 kvinnor i studien FinnGen.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■ I Finland insjuknar cirka 5 000 kvinnor i bröstcance­r varje år. Av dem beräknas cirka 30 procent ha en cancersjuk­dom med ärftlig bakgrund.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ I Finland insjuknar cirka 5 000 kvinnor i bröstcance­r varje år. Av dem beräknas cirka 30 procent ha en cancersjuk­dom med ärftlig bakgrund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland