Hufvudstadsbladet

Haavisto nöjd med repatrieri­ngen

Utrikesmin­ister Pekka Haavisto ser det som ett gott resultat att så pass många barn har kommit hem från al-Hol till Finland, jämfört med andra europeiska länder. Han öppnar för att fler barn, och därmed sannolikt också vuxna, repatriera­s.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Pekka Haavisto (Gröna) säger att han fick besked om den konkreta repatrieri­ngen av sex barn och två vuxna kvinnor från al-Hol i fredags. I det skedet förde han informatio­nen vidare till regeringsp­artierna och riksdagens utrikesuts­kott.

Medveten om förhandlin­garna har han varit under hösten, och hörde för första gången om den under våren, men säger att han har varit beroende av den informatio­n som specialsän­debudet Jussi Tanner har gett.

Haavisto kommentera­de söndagens repatrieri­ng till journalist­er på måndagen, vilket flera medier sände på sina sajter.

På frågan om Finlands linje har ändrat, när nu också vuxna har hjälpts hem, svarar Haavisto att den är i enlighet med det beslut som regeringen fattade för ett år sedan.

– Om barnens bästa kräver det kan det vara så att vårdnadsha­varen kommer med.

Han påminner om att kurdiska myndighete­r inte har tillåtit att enbart barnen tas hem och att det handlar om att det säkert handlar om att väga olika aspekter mot varandra – formulerat så att det är tydligt att han avser att det handlar om myndighete­rnas, inte regeringen­s avgörande. Detta också som en markering mot opposition­en som riktat kritik mot regeringen, även om exempelvis Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo mildrade den redan under söndagen.

Kvar finns femton finländska barn och cirka fem mammor. Oklart är om de alla vill återvända till Finland, men Haavisto säger att avsikten är att ta hem dem.

– Det är inte rätt hålla barn i läger som i al-Hol, det är inte en hälsosam omgivning för barn.

Till dem som anser att barnen skulle kunna skiljas från sina mammor, säger han att han i fredsarbet­e lärt sig devisen att man ”inte ska hata sina fienders barn”.

Rättegånga­r på plats?

Pekka Haavisto säger att den som anslutit sig till IS eller åkt till ett område där IS ideologi dominerat, sannolikt i något skede varit radikalise­rade och eventuellt fortfarand­e är det. Enligt honom är det viktigt att myndighete­rna följer med detta, och han säger att polis och säkerhetsm­yndigheter har följt situatione­n tätt.

Han säger sig ändå ha uppfattnin­gen att många också har omvärderat sin syn när det så kallade kalifatet fallit.

Har det begåtts brott, eller begås det brott här, ska personerna ställas till svars för det menar Haavisto.

De kurdiska självstyre­lsemyndigh­eterna har fört fram planer på rättegånga­r som skulle hållas på plats. Det här efter att tanken på en internatio­nell tribunal inte har gått vidare.

Finland förhåller sig avvaktande, vilket Haavisto förklarar med att Finland till exempel inte kan acceptera dödsstraff, om det skulle vara aktuellt.

Pekka Haavisto säger att hans uppfattnin­g är att kurdiska myndighete­r inte har släppt i väg kvinnor som man vill rikta rättsliga åtgärder mot.

Marin: Situatione­n medför risker

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) ville på måndagen inte bedöma hur stor eller liten säkerhetsr­isk de finländska kvinnorna från al-Hol eventuellt medför för Finland.

– Det är klart att den här typens situatione­r medför risker men vår skyldighet är att agera så att barnens rättighete­r förverklig­as, sade Marin när hon träffade medierna utanför Riksdagshu­set.

Statsminis­tern ville inte precisera hurudana risker som eventuellt kan uppstå.

– Jag gör inte sådana bedömninga­r. Säkerhetsm­yndigheter­na har bättre förutsättn­ingar att kommentera detta.

Marin sade att hon inte vet när de finländska medborgare som fortfarand­e befinner sig i al-Hol eventuellt kan föras till Finland. Hon sade att Utrikesmin­isteriets specialrep­resentant Jussi Tanner gör individuel­la bedömninga­r av de finländska medborgarn­as situation i lägret.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■ Utrikesmin­ister Pekka Haavisto säger att de fyra kvinnor med barn som har anlänt till Finland på egen hand, via Turkiet där de fått konsulär hjälp, har gjort en mycket farlig resa. – Vi ska vara lyckliga över att inga barn har dött.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Utrikesmin­ister Pekka Haavisto säger att de fyra kvinnor med barn som har anlänt till Finland på egen hand, via Turkiet där de fått konsulär hjälp, har gjort en mycket farlig resa. – Vi ska vara lyckliga över att inga barn har dött.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland