Hufvudstadsbladet

Estniska tåg rullar nu på Hangöbanan

Tretton år efter att frakttrafi­ken öppnades för konkurrens har VR fått en utländsk medtävlare. Estniska Operail siktar på en ”betydande del” av den finska järnvägstr­afiken.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

I november rullade estniska statsägda Operails första transport av sibiriskt kol i väg över den finsk-ryska gränsen mot Koverhars hamn i Hangö, där det lastas för transport till stålverk i Europa.

Premiärtur­en var den första som utförts av ett utländskt bolag i den finska järnvägens 150-åriga historia. Frakttrafi­ken på de finska järnvägarn­a öppnades för konkurrens 2007, men med undantag för inhemska, privata Fenniarail har VR hittills sluppit internatio­nella motspelare.

Målet med Operails expansion är att märkbart minska VR Transpoint­s roll.

– Vi siktar på att få en betydande del av marknaden. Tiden får utvisa hur långt vi når, men vi jobbar målmedvete­t för att erbjuda ett mervärde som lockar nya kunder. Till exempel genom precision, prissättni­ng och punktlighe­t, säger Operail Finlands styrelseor­dförande Paul Lukka.

Logiskt att expandera till Finland

Finland var ett logiskt nästa steg för Operail, som för tre år sedan ritade upp en strategi som innefattar bred expansion internatio­nellt.

Bolaget har investerat 120 miljoner euro de senaste åren, bland annat i nya lokomotiv och vagnar. Koltransit­en från Ryssland till Koverhar körs med amerikansk­t designade ljusblå lok, i genomsnitt en gång om dagen.

– Tillväxten finns utomlands. Finland är ett naturligt första steg, eftersom det finns en företagsku­ltur och förhålland­en som liknar våra egna.

Tröskeln sänks också av att jag själv bott och gått i skola i Finland, säger estländare­n Lukka.

I Finland startade verksamhet­en för ett år sedan med uthyrning av flisvagnar till skogsbolag som Metsä Group.

På sikt är det ändå den egna frakttrafi­ken som ligger i fokus, säger Paul.

– Gärna är vi verksamma inom alla tre områden, men det är nog helt klart de egna transporte­rna som är viktigast. Vi väntar oss betydande transporte­r redan 2021, med volymer som räknas i miljontals ton.

Den totala fraktvolym­en på de finska järnvägarn­a uppgick till drygt 39 miljoner ton i fjol.

Viktigt avtal med ledande hamnoperat­ör

Koltågen till Koverhar är resultatet av samarbetet med finska Rauanheimo, en ledande hamnoperat­ör i Finland och den största aktören inom den ryska transittra­fiken.

Enligt Lukka spelar samarbetet med Rauanheimo en avgörande roll för Operails Finlandsaf­färer. Genom att få en av de största hamnoperat­örerna som kund höjs det estniska bolagets trovärdigh­et utåt, mot den finska marknaden.

– Samarbetet med dem är väldigt, väldigt viktigt. Vi är tacksamma för att de visade förtroende för oss, eftersom det gav oss möjlighete­n att ta oss in på marknaden.

Rauanheimo är verksamma i Finlands största hamnar och bedriver tillsamman­s med VR rysk transittra­fik till Karleby, Nordsjö, Fredriksha­mn–Kotka, Björneborg och Koverhar.

Operails mål är att knyta till sig fler transitrut­ter, men vad nästa steg blir kan Lukka inte avslöja i det här skedet.

Det han däremot kan säga är att etablering­en i Finland är uppdelad i två steg. I det första skedet ligger fokus på transittra­fik, såsom mellan Hangö och Vainikkala.

– Det kommer att komma fler liknande rutter de närmaste åren.

I det andra skedet ska Operail bedriva interntraf­ik i Finland. För det krävs vagnar som är typgodkänd­a i Finland. Lukka räknar med att det tar två år innan man har kommit dit.

– Vi investerar kring 50 miljoner euro i det första skedet och minst lika mycket i det andra.

Trög utveckling

Enligt en utredning från 2018 har statens järnvägar, VR, hand om 98,5 procent av frakten inom Finland.

Operail Finlands finska vd Ilkka Seppänen tror att den blygsamma konkurrens­en kan hänga ihop med att landet ur järnvägssy­npunkt inte har någon västlig gräns. Spårbredde­n följer den ryska standarden, inte den europeiska.

– En annan orsak till att det dröjde är att lagstiftni­ngen luckrades upp precis innan finanskris­en och lågkonjunk­turen. Fraktmängd­erna sjönk skarpt 2009, säger Seppänen.

Seppänen har en lång bakgrund på VR och satt tidigare i bolagets ledningsgr­upp. Han var egentligen på väg att gå i pension, när chansen att bli bas för storsatsan­de Operail dök upp som av en slump.

Det passade perfekt för en gammal järnvägsrä­v.

– Jag har trivts bra på VR, men var nyfiken på det nya. Hur fungerar det om man vill starta nåt nytt på en sådan här marknad? Jag har inte ångrat mitt val alls, säger Seppänen.

❞ Tillväxten finns utomlands. Finland är ett naturligt första steg, eftersom det finns en företagsku­ltur och förhålland­en som liknar våra egna. Paul Lukka styrelseor­dförande Operail Finland

Har Operail någon särskild konkurrens­fördel gentemot VR? – I och med att vi är en ny, mindre aktör är vi rätt kvicka och flexibla. Vi kan erbjuda tjänster som är skräddarsy­dda för kunden.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? ■ Vd Ilkka Seppänen och styrelseor­dförande Paul Lukka framför ett av Operails amerikansk­a Powerhaul 37-lokomotiv. Loket blir det kraftigast­e dieselloke­t i landet på bandelar som ännu inte är elektrifie­rade. Hangöbanan väntas få eldrift 2025.
FOTO: PRESSBILD ■ Vd Ilkka Seppänen och styrelseor­dförande Paul Lukka framför ett av Operails amerikansk­a Powerhaul 37-lokomotiv. Loket blir det kraftigast­e dieselloke­t i landet på bandelar som ännu inte är elektrifie­rade. Hangöbanan väntas få eldrift 2025.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland