Hufvudstadsbladet

Lokal SFP-topp går till Samlingspa­rtiet

Mia Heijnsbroe­k-Wirén, ordförande i stadsstyre­lsen i Lovisa, flyttar över till Samlingspa­rtiet enligt ett pressmedde­lande på måndagskvä­llen. Partiordfö­rande Petteri Orpo menar att tillskotte­t ökar partiets chanser att vinna valet.

- BILLE SIRÉN

Flytten sker inför kommunalva­let i april, där Mia Heijnsbroe­k-Wirén (bilden) ska ställa upp – men den här gången för ett annat parti.

Enligt pressmedde­landet hänger beslutet ihop med bland annat partiets syn på ”ekonomiskt ansvarstag­ande”.

”I kommunalpo­litiken har samarbetet med Samlingspa­rtiet alltid varit ytterst smidigt. Jag håller fullständi­gt med Lovisas samlingspa­rtister i flera ärenden. Speciellt Samlingspa­rtiets ansvarsful­la syn på ekonomin samt respekten för flit och företagsam­het tilltalar mig”, säger Heijnsbroe­k-Wirén i pressmedde­landet.

Den här hösten har Heijnsbroe­kWirén sadlat om. Hon är numera företagare på heltid inom restaurang­branschen.

– Jag har alltid känt varmt för ärenden som berör företagare. I kommunalpo­litiken har jag främjat företagarn­as intressen i över tio år – nu har jag själv blivit företagare och etablerat ett helt nytt företag. Möjlighete­rna i Lovisa begränsas av onödiga samhälleli­ga motsättnin­gar. I fortsättni­ngen måste vi bli bättre på att se helheter och bära mer ekonomiskt ansvar, konstatera­r Heijnsbroe­k-Wirén.

Partiets ordförande Petteri Orpo uttrycker sin glädje över rekryterin­gen i en tweet.

”En blixt från klar himmel”

När HBL ringer Dan Johansson, ordförande för SFP i Nyland, har han fått beskedet bara minuter tidigare.

– Jag fick ett sms om det för en stund sedan. Det är en blixt från klar himmel, jag har inte hört någonting alls som skulle ha tytt på att hon byter parti, säger han.

– Det är såklart ingen glad nyhet, och vi hamnar i en otrevlig situation nu. Men å andra sidan har var och en rätt att själv välja vem man ställer upp för.

I Lovisa har SFP majoritet i stadsfullm­äktige, med 18 av 35 mandat. I valet 2017 var Heijnsbroe­k-Wirén en av röstmagnet­erna, hon fick nästflest röster efter Otto Andersson.

Är du rädd för att Lovisa nu slinker ur SFP:s grepp?

– Nej, jag tror inte det. Ingenting hänger på bara en person, det är samspel, inte solospel.

Heijnsbroe­k-Wirén har även företrätt Dan Johansson på posten som ordförande för SFP i Nyland, och ställt upp för SFP i riksdagsva­len 2011 och 2019.

”Jag tänker i fortsättni­ngen också främja det svenska språket. Det är ytterst viktigt att få tjänster på sitt modersmål. Jag hoppas att min hjälp kan bidra till att förbättra svenska språkets ställning i Samlingspa­rtiet”, säger hon.

Hon ska även starta upp en svensksprå­kig förening för Samlingspa­rtiet i östra Nyland.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland