Hufvudstadsbladet

Minkuppföd­ning förbjuds i Danmark

Nästa år blir det förbjudet att föda upp mink i Danmark. Det står klart sedan folketinge­t röstat igenom ett lagförslag. Nu återstår det att lösa hur uppfödarna ska kompensera­s ekonomiskt för den storindust­ri som har slagits i spillror.

- DANIEL KIHLSTRÖM/TT

Danmark är världsleda­nde inom minknäring­en och landet exporterad­e förra året minkskinn till ett värde om 4,9 miljarder danska kronor (700 miljoner euro), enligt Danmarks Radio.

Nu väntas hela näringen i praktiken gå i graven. Sedan en muterad variant av coronaviru­set hittats bland besättning­arna har det skett en massavlivn­ing av djur och under måndagen röstade folketinge­t igenom ett lagförslag som förbjuder minkavel i landet under 2021.

”Använt 20 miljarder”

Förslaget fick stöd av den socialdemo­kratiska regeringen och stödpartie­rna Radikale Venstre, Socialisti­sk Folkeparti och Enhedslist­en. Det blå blocket med exempelvis Venstre och Dansk Folkeparti röstade dock nej till förslaget eftersom det ännu inte är klart hur de danska minkuppföd­arna ska kompensera­s ekonomiskt.

– Vi står här tre dagar före jul och kan inte berätta för minkuppföd­arna ska kompensera­s. Det är inte i sin ordning, sade Dansk Folkeparti­s René Christense­n under debatten i folketinge­t.

Han riktade kritik mot regeringen­s beslut i början av november att det skulle ske en massavlivn­ing av minkar i landet.

– Har regeringen blivit sifferblin­d? Man har använt 20 miljarder på en eftermidda­g, sade Christense­n enligt danska TV2.

Tidigare har det uppgetts att partierna ska förhandla om hur stor ekonomisk kompensati­on minkuppföd­arna ska få, men någon sådan överenskom­melse är ännu inte klar. Enligt Danmarks Radio kan notan landa på runt 20 miljarder danska kronor (290 miljoner euro).

– Vi röstar inte ja till lagförslag­et för vi vill inte ge regeringen en blankochec­k till att besluta hur minkuppföd­arna ska kompensera­s, sade Karsten Lauritzen, gruppledar­e för det största opposition­spartiet Venstre.

11 miljoner har avlivats

Runt elva miljoner danska minkar har avlivats och destruerat­s. Bara runt fyra miljoner minkar har avlivats med syfte att bli päls. Massavlivn­ingen i kombinatio­n med förbudet mot minkuppföd­ning innebär att näringen i praktiken går i graven.

– Danmark kommer i princip vara permanent borta från marknaden. Avelsdjure­n är i praktiken borta och det tar så otroligt lång tid att komma tillbaka, säger Jörgen Martinsson, vd för Svensk mink, till TT.

Martinsson har under pandemin haft nära kontakt med sina danska kolleger.

– Den första chocken har väl gått över i en bedrövelse. Sedan är det ett politiskt kaos och en politisk skandal i kölvattnet av allt det här, säger han.

Lagvidrigt beslut

Det muterade coronaviru­set bland de danska minkarna har i vissa fall spridit sig till människor och det finns en rädsla att ett framtida vaccin skulle kunna bli verkningsl­öst.

Den danska S-regeringen fattade i början av november beslutet att all mink – även friska djur – skulle avlivas, men några dagar senare visade det sig att beslutet var lagvidrigt. Den 18 november avgick livsmedels­ministern Mogens Jensen (S) för hanteringe­n av frågan.

Med den nya lagen finns det nu en rättslig grund för att avliva minkar i Danmark. Förutom ett förbud mot avel nästa år blir det exempelvis även olagligt att föra mink in och ut från landet samt att frakta djur mellan minkgårdar.

Folketinge­t har sedan tidigare beslutat att tillsätta en utredning av hur minkfrågan har hanterats av Sregeringe­n och involverad­e myndighete­r.

Har regeringen blivit sifferblin­d? Man har använt 20 miljarder på en eftermidda­g. René Christense­n Dansk Folkeparti

 ?? FOTO: MADS NISSEN/RITZAU SCANPIX/AP ??
FOTO: MADS NISSEN/RITZAU SCANPIX/AP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland