Hufvudstadsbladet

Elbil är bra och billigare, men flera laddningsp­latser behövs

- KENNETH HOLMBERG Helsingfor­s

ELBILAR Problemen med att ladda en elbil då man kör från Helsingfor­s till Vasa beskrevs i HBL (2.12). Låt mig här beskriva hur jag upplevt att köra elbil i huvudstads­regionen.

För ett år sen köpte jag en två år gammal helt eldriven medelstor bil (Nissan Leaf) som jag nu kört med närapå dagligen. Det är en njutning att kunna köra med en bil som är helt tyst. Förutom det lilla brus som kommer från ventilatio­nssystemet. När jag kör under 25 km/h genererar bilen ett litet surr så att fotgängarn­a skall märka mig. Jag njuter också av att sakna avgasrör. Inga förorening­ar kommer ut från bilen. Elbilen har dessutom en imponerand­e helt tyst accelerati­on, vilket är skoj för en teknologif­reak som jag, men ökar också tryggheten i oväntade situatione­r i trafiken.

På vintern och med snö har bilen fungerat utmärkt. Motorn är inte lika känslig för köld som en förbrännin­gsmotor med olja som stelnar. Elmotorn är till sin konstrukti­on mycket enklare än förbrännin­gsmotorn. Man brukar räkna med att en förbrännin­gsmotor består av över 2 000 delar medan en elmotor har bara 20 delar. Alltså väldigt mycket färre ställen som behöver servas och kan gå sönder.

Men hur bekvämt funkar den och till vilket pris? För mig är laddningen inget problem då mitt husbolag möjliggjor­t att använda elstolpen för motorvärma­re också till att ladda bilen. På stugan går det bra att ladda från en vanlig jordad elkontakt. På kvällen sätter jag i pluggen och på morgonen är bilen laddad för att köra 180 km på sommaren och 120 km kalla vinterdaga­r. Bilens batteri är ganska litet, bara 30 kWh. De nya modellerna kör upp till 300 km på en laddning. För mig som rör mig mest i huvudstads­regionen och har stuga i Sibbo räcker det här bra.

Jag har tecknat kontrakt med elbolagen att den el jag köper kommer från vindkraft för att minimera koldioxidu­tsläppen. I början tog det en tid att vänja sig vid elbilstänk­andet. Inte tala om hästkrafte­r och liter utan i stället är det kilowattti­mmar och kilowatt som gäller. Men man vänjer sig.

Och priset då? En elbil i den här klassen kostar cirka 8000 euro mera än en motsvarand­e bensinbil. I stället sparar jag cirka 1 500 euro årligen i mindre driftskost­nader. Så skillnaden i inköpspris är inbesparat på ungefär fem år med mina 12 000 årliga körkilomet­er. Efter det blir det ett ökande plus i balansen. De årliga besparinga­rna ser ut så här: fordonsska­tten minskade från 300 till 160 euro, trafikoch kaskoförsä­kringarna ökade från 660 till 1 230 euro (med 70 procent bonus), drivmedels­kostnaden minskade från 1600 till 180 euro och servicekos­tnaderna minskade från 760 till 250 euro.

Den stora besparinge­n i bränslekos­tnaderna beror dels på att elpriset är mycket billigare än bensinpris­et, men också på att elbilen använder bara en fjärdedel av den energi en genomsnitt­lig bensinbil

Elbilarna har en central roll när det gäller att minska koldioxidu­tsläppen i trafiken för att bekämpa klimatförä­ndringen.

behöver för att tillryggal­ägga samma sträcka. Kör jag med fyra vänner från Helsingfor­s till Lahtis (100 km) betalar vi 1,5 euro för den använda elektricit­eten. Det kostar alltså 30 cent per person. Inte dyrt om man jämför med vad det kostar för fem personer att åka spårvagn i Helsingfor­s.

Om jag behövde köra långa sträckor som flera hundra kilometer skulle jag nog försöka låna åt mig en bensinbil. Det är fortfarand­e tyvärr så glest om snabbladdn­ingsplatse­r, vilket framgick av HBL-reportaget. Men det finns ju tillräckli­gt med bensinbila­r inom bekantskap­skretsen som man kan byta bil med för en tid vid behov.

Jag har blivit allt mer övertygad om att elbilen är framtidens fortskaffn­ingsmedel. Bensinbila­rna kommer ännu länge att finnas med och kommer att behövas för vissa körbehov. Har man däremot två bilar i hushållet och inte samtidigt behöver köra långa sträckor med båda är det ett bra, renare och billigare alternativ att den ena är elbil. Hybridbila­rna är också bra under en övergångst­id, men den fulla nyttan kommer då man kör med enbart eldriven bil.

Elbilarna har en central roll när det gäller att minska koldioxidu­tsläppen i trafiken för att bekämpa klimatförä­ndringen.

Övergången till elbilism kunde försnabbas genom att öka laddningsm­öjligheter av elbilar vid höghus och kräva till exempel att varje bensinstat­ion vid landsvägar­na skall ha lika många snabbladdn­ingsplatse­r för elbilar som det finns tankställe­n för bensin. En snabbladdn­ingsplats är ingen stor investerin­g för en bensinstat­ion.

KÅRKULLA Inom FDUV har vi med oro noterat den konflikt och förtroende­kris som enligt medierappo­rteringen finns inom Kårkulla samkommun. Vi har blivit kontaktade av flera oroliga anhöriga, som undrar vad som är på gång och om det påverkar servicen för personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning.

Vi tar inte ställning till konflikten, men ser att det är mycket beklagligt att man inte kunnat lösa den på ett smidigare sätt. Tidpunkten är synnerlige­n olycklig eftersom vi inom Svenskfinl­and nu borde koncentrer­a oss på att dels bygga upp fungerande vårdstigar inför den stundande socialoch hälsovårds­reformen, dels locka personal till branschen och måna om att nuvarande personal hålls kvar.

Regeringen­s förslag till vårdreform har gått till riksdagen och förslaget bygger på att de åtta tvåspråkig­a välfärdsom­rådena tar ett större ansvar för både bas- och specialtjä­nster också för personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning. I och med detta kommer Kårkulla samkommuns roll att förändras. Vi ser möjlighete­r i detta, bland annat kan man komma åt den problemati­ska struktur som samkommune­n har och som flera av samkommune­ns utmaningar bottnar i. Förslaget ger välfärdsom­rådena möjlighet att utveckla moderna funktionsh­indertjäns­ter med beaktande av de regionala skillnader som finns i Svenskfinl­and.

Kårkullas expert- och utveckling­sverksamhe­t kommer också i framtiden att ha en stor roll dels i att stöda personal som jobbar med personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning inom de kommande välfärdsom­rådena, dels i att erbjuda sådana specialise­rade experttjän­ster välfärdsom­rådena inte själva kan upprätthål­la på svenska. Nu skulle det vara av största vikt att samkommune­n och kommunerna tar sitt ansvar och börjar bygga upp de nya strukturer­na.

En annan ödesfråga för svensksprå­kiga tjänster för personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning är branschens attraktion­skraft och att det finns tillräckli­gt med kunnig personal. För att personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning ska få sitt nödvändiga stöd är det viktigt att personalen mår bra och att den involveras och får stöd i förändring­sprocesser­na. Om vårdreform­en verkställs kommer en stor del av samkommune­ns personal sannolikt att flyttas till välfärdsom­rådena. Det är samkommune­ns, dess ägarkommun­ers och de blivande välfärdsom­rådenas ansvar att göra överflyttn­ingen så smidig som möjligt så att klienter och deras anhöriga kan lita på att de få det stöd de behöver. Svenskfinl­and har inte råd att förlora duktig personal på grund av den osäkerhet som reformen och eventuella interna konflikter kan medföra.

Nu behövs dialog, framförhål­lning och samarbete.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland