Hufvudstadsbladet

Härlig är jorden

- MIKAEL HILTUNEN Borgå

JUL En kär jultraditi­on i min barndom var när vi åkte med mamma och mormor till julkyrkan i Nickby i Sibbo. Bänkradern­a brukade fyllas till sista plats, så det gällde att vara i tid. I trängseln stötte vi på vänner och bekanta och önskade varandra god jul. Mormor älskade att sjunga och hon sjöng psalmerna med glädje och inlevelse. Den absoluta höjdpunkte­n var när det var dags för psalmen Härlig är jorden, då hela

församling­en slöt upp i sång stående. Det lät mäktigt. Ännu flera år efteråt, då åldern tagit sin rätt och minnet började svika, nynnade mommo med i den karakteris­tiska melodin som hade etsat sig djupt i hennes medvetande.

År 1850 inspirerad­es dansken Bernhard Sevrin Ingemann av den tyska folkmelodi­n Schönster Herr Jesu, Herrscher alle Herren och skrev texten till Dejlig er jorden. Man kan läsa in flera budskap i texten: omsorg över skapelsen,

samhörighe­ten med tidigare generation­er och längtan efter fred. Bakgrunden till fredsbudsk­apet tros vara kriget mellan Danmark och Tyskland, som var aktuellt under Ingemanns livstid.

Psalmens budskap känns lika aktuellt som för 170 år sedan. Kommande generation­er kommer att döma oss för hur vi klarar av att hindra klimatförä­ndringen och bevara artrikedom­en på vår enda jord. Denna jul måste vi vara solidarisk­a och skydda våra medmännisk­or från coronaviru­set som pinat våra samhällen världen över i år. Våra tankar går också till länder där människor lever under förtryck, våld eller i fattigdom.

Det bästa med julen är att få stanna upp och uppleva högtiden med nära och kära. Så som man gjort i flera generation­er före vår tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland