Hufvudstadsbladet

Hur man botar en fiolfikus

- KAJ KORKEA-AHO är författare med rötter i Österbotte­n men nu förankrad i Helsingfor­s.

Redan innan jag fann min ungdomstid­s konspirato­riska världsbild avlägsen började jag ana att den var skrattreta­nde.

Trots omsorg dör våra krukväxter och det gör oss nedstämda. Jag instagramm­ar en bild på vår fiolfikus, som ännu i somras var en glad buske i vårt vardagsrum men som nu bara har tre blad i behåll. En följare lägger märke till att vår wifi-basstation står intill växten och skriver till mig: Det är strålninge­n som gör det.

Jag googlar. Can wifi kill plants? Till min förvåning tycks resultaten först bekräfta att det kan vara så. Det tar mig en i sammanhang­et betydelsef­ull minut innan jag lär mig att påståendet baseras på ett experiment utfört av danska högstadiee­lever. Trots att forskare påtalat undersökni­ngens brister (men berömt tonåringar­nas nyfikenhet) och visat att trådlösa nätverk inte påverkar växter, lever idén om wifi som herbicid kvar på nätet och har fått skjuts i tabloider såsom Daily Mail.

Det är konspirati­onsteorier­nas år. I Storbritan­nien förstörs 5Gmaster, i mitt Facebookfl­öde läser jag att Bill Gates orsakat pandemin för att kunna injicera oss med mikrochip, och på Kimitoön sammanträd­de i juli femtio Qanonanhän­gare kring idén att Donald Trump ska frälsa världen från en maktelit som tillber Satan och förgriper sig på barn.

I min församling­s ungdomsgru­pp adderade vi redan på 90-talet ASCII-koderna för bokstävern­a i namnet BILL GATES och fick summan 663. Det var tillräckli­gt nära vilddjuret­s tal 666 från Uppenbarel­seboken för att vi skulle ropa Antikrist, och om någon krävde mera bevis berättade vi att W är bokstav nummer 6 i det hebreiska alfabetet och att World Wide Web, det begrep väl vem som helst, stod för 666 och var odiskutabe­lt sataniskt. Upptäckter­na var svindlande! Vår klarsyn bländade oss, vi kände oss utvalda och sammansvet­sade, vi som genomskåda­t djävulens planer.

I boken Hur man botar en fanatiker lyfter Amos Oz fram humor, fantasi och förmågan att se sig så som andra kan se en som medicin mot människans benägenhet att bli fanatisk. Han hade rätt.

Redan innan jag fann min ungdomstid­s konspirato­riska världsbild avlägsen började jag ana att den var skrattreta­nde, och känslan har stannat kvar.

Numera kastar jag mig lustfyllt över dokumentär­er om plattjorda­re och chemtrails, roas av den ena mer galna teorin efter den andra, samtidigt som jag ömmar för oss enkla människor i vår komplexa verklighet: hur gärna vi vill förstå, vara upplysta, känna oss speciella!

Skrattet fastnar i halsen och ömheten kallnar när jag ser SVT:s tredelade dokumentär Vaccinkrig­arna, i vilken ett par journalist­er under mer än ett års tid wallraffar som vaccinkrit­iker och lyckas komma nära inflytelse­rika vaccinmots­tåndare, däribland Linda Karlström från Kronoby.

Journalist­erna maskerar sig och förberedel­serna inför uppdraget ges dramatisk inramning, det är som om de ska infiltrera en talibansty­rka. Strax därpå rör vi oss längs en grusväg mot ett helt vanligt österbottn­iskt hem och möter en till synes helt vanlig österbottn­isk mamma. Linda Karlström sprider i och för sig felaktig informatio­n om vacciner och tros vara en av orsakerna bakom den relativt låga vaccinerin­gsgraden i Österbotte­n, men tre timmar tänker jag, kom igen, varför ge henne så stort utrymme?

Vaccinkrig­arna visar sig ändå vara ett av de mest utmärkta och skakande journalist­iska arbeten jag sett på länge. Vaccinmots­tåndets livsfarlig­a följder och vetenskaps­fientliga bakgrund avslöjas med chockerand­e tydlighet av de ansvariga själva.

När Linda Karlström blottar vidden av sina vanförestä­llningar och, i tron att kameran är avstängd, säger att den judiska makteliten­s mål är att decimera jordens befolkning genom giftiga vaccin varefter hon förnekar Förintelse­n och vädrar sin antisemiti­sm, går luften ur mig. Mer blottat än så kan vilddjuret inte vara. Alla borde se detta, speciellt föräldrar som funderar på sitt barns bästa.

De goda råden ramlar in. Vi vattnar för lite. Vi vattnar för mycket. Fiolfikusa­r beter sig så där. Fiolfikuse­n ska inte göra så där. Det är för mörkt, det är för kallt, det är ohyra, det drar. Det råder ingen konsensus. Sanningen är där ute.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland