Hufvudstadsbladet

Stjärnorna kör Tour de Ski – ”saknar inte Norge”

Iivo Niskanen och Krista Pärmäkoski är med i Finlands lag i Tour de Ski.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Iivo Niskanen, Ristomatti Hakola, Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski möter de största förväntnin­garna när Tour de Ski kör i gång på nyårsdagen. Sverige deltar också med ett stenhårt lag – men inte Norge.

– Såklart det inverkar om det bästa landslaget uteblir, men om man ser hur det gick under de två senaste helgerna, så inverkar det åtminstone inte negativt på spänningen. Det blir svårare att förutspå resultaten och andra länder kommer fram mera, säger Finlands chefsträna­re Teemu Pasanen.

I damernas sprint i Dresden tog exempelvis Schweizs Nadine Fähndrich

sin första seger i världscupe­n – och följde upp med en seger för Schweiz i lagsprinte­n följande dag. I åratal har skidkretsa­rna varit oroade över Norges dominans.

– Centraleur­opéerna fick åtminstone bättre synlighet. De saknar nog inte Norge i Tour de Ski, säger Pasanen.

– Såklart, Sveriges damer är bäst i världen, och Ryssland är också med. Det blir nog tuffa tävlingar ändå.

Norge bedömde att smittorisk­en är för stor under en turné med deltävling­ar på tre orter. Men Finland – och Sverige – är övertygade om att säkerhetså­tgärderna är tillräckli­ga.

– Vi har varit i kontakt med tävlingsar­rangörerna, hotellen och myndighete­rna i Schweiz och Italien.

Vi har egna hotell, i praktiken egna rum för alla, och egna bilar att röra oss med. Hotellpers­onalen har fätt nogranna instruktio­ner att undvika kontakt. Vi är i en bubbla under hela Tour de Ski, säger Pasanen.

Den enda svaga länken är att hela Finlands lag med 26 personer, inklusive idrottare, tränare, skidvallar­e och fysioterap­euter, reser med reguljärt flyg. Det förorsakad­e mest huvudbry, men Finland hade inte möjlighet att flyga charter, som Sverige gör.

– Vi blir testade sex gånger under resan, före avfärden, på tävlingsor­terna, och före hemresan, säger Pasanen.

– Restaurang­erna och affärerna är delvis stängda i vilket fall som helst, men lagmedlemm­arna får inte röra sig utanför bubblan, utan vi minimerar all kontakt.

FInländarn­a har senast tävlat internatio­nellt i Ruka i slutet av november. Det blir en tävlingspa­us på över en månad. En stor del av landslaget körde interna tävlingar under träningslä­gret i Rovaniemi före jul. Dock inte Iivo och Kerttu Niskanen.

– Ristomatti Hakola höll sig bra framme på distansstr­äckorna. I sprint var Ristomatti och Lauri Vuorinen bäst. Johanna Matintalo gjorde bra ifrån sig i klassisk stil, medan Krista Pärmäkoski visade form i fristil, säger Pasanen.

– Men vi hade mer inofficiel­la tävlingar än svenskarna hade. Vi testade lite skidor och sånt så det går inte att dra så långtgåend­e slutsatser av resultaten. Huvudsaken var att få några genomkörar­e.

Huvudmålet för säsongen är förstås VM i Oberstdorf i februari-mars. Det har varit så lite internatio­nella tävlingar i vinter att Tour de Ski ansågs vara ett bra sätt för de flesta att förbereda sig för VM.

– Det har varit väldigt lite tävlingar, även i Finland är i praktiken alla inhemska tävlingar inställda, så det är bra att få internatio­nella starter, säger Pasanen.

– Det blir igen ett par veckors paus före världscupe­n i Lahtis, så det finns tid att återhämta sig också.

Pärmäkoski var ett litet frågetecke­n efter en tung inledning på säsongen i Ruka. Men hennes form är på väg uppåt. Hon har vanligtvis alltid förberett sig till stora mästerskap med att köra Tour de Ski. Iivo Niskanen har, trots alla sina meriter, bara fullföljt Tour de Ski en gång, förra vintern.

Förutom de meriterade landslagså­karna får yngre förmågor som Jasmi Joensuu, Katri Lylynperä och Verneri Suhonen pröva formen i Tour de Ski. Joensuu glimtade till redan i Ruka.

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? Krista Pärmäkoski hade det tungt i världscupe­ns premiär i Ruka, men formen lär vara på väg uppåt.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA Krista Pärmäkoski hade det tungt i världscupe­ns premiär i Ruka, men formen lär vara på väg uppåt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland