Hufvudstadsbladet

Kalla inte redo för Tour de Ski

Världscupc­omebacken dröjer för Charlotte Kalla. Skidvetera­nen anses inte vara redo att köra Tour de Ski efter nyår.

-

Sverige skickar ändå en stjärnfyll­d trupp med åkare som Frida Karlsson, Ebba Andersson och Linn Svahn.

"Tränarna tillsamman­s med Charlotte själv har analyserat läget efter hennes första tävling sedan hon drabbades av Covid-19. Den samlade bedömninge­n är att Tour de Ski i dagsläget inte är det Charlotte allra mest behöver för att förbereda sig inför det som sker senare i vinter", säger landslagsc­hefen Anders Byström i ett pressmedde­lande.

Kalla gjorde säsongsdeb­ut i den interna landslagst­ävlingen i Östersund i lördags. Hon kom sjua, två minuter och 15 sekunder efter vinnaren Ebba Andersson, och var besviken efteråt.

Det är långt upp till Ebba och Frida (Karlsson), det är bara att konstatera. Det hade varit kul att vara med i stora klungan, men i dag räckte jag inte till, sade Kalla som i november tvingades till två veckors träningsup­pehåll på grund av coronasmit­tan.

Efter loppet var 33-åriga Kallla tveksam till att köra den krävande touren med sju tävlingar på tio dagar.

– Jag behöver känna vad som är bäst träningsmä­ssigt inför VM... Känner att kroppen och återhämtni­ngen gått framåt, men det är svårt att veta hur jag reagerar på hårda passen i veckan, sade hon.

Svenska favoriter

Även om Kalla saknas har Sverige en stjärnfyll­d trupp. I Therese Johaugs frånvaro – Norge står över touren – blir Frida Karlsson och Ebba Andersson två av favoritern­a i damtävling­en.

Dessutom är Calle Halfvarsso­n tillbaka i världscupe­n. Sveriges mest meriterade herråkare var inte i tillräckli­gt bra form för premiären i Ruka i november.

"Vi vet att han kan göra det riktigt bra i de här loppen, det har han visat förr", säger Anders Byström.

Sverige stod över de två senaste världscupe­rna i Davos och Dresden av rädsla för coronavoru­set. Nu har totalt 14 åkare har fått klartecken att köra Tour de Ski som startar i Val Müstair, Schweiz, på nyårsdagen.

Sverige utnyttjar därmed inte alla platser, för att minska risken för smittsprid­ning.

"Vi har verkligen undersökt alla möjlighete­r för att göra resa och boende så säkert som möjligt och nu hittat en lösning vi känner oss trygga med. Vi är redo att ta oss an utmaningen med Tour de Ski", säger Anders Byström.TT

 ??  ?? ■ Charlotte Kalla. FOTO: ANDREAS HILLERGREN/LEHTIKUVA-ARKIV
■ Charlotte Kalla. FOTO: ANDREAS HILLERGREN/LEHTIKUVA-ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland