Hufvudstadsbladet

Nästan alla julens symboler är hedniska – kristendom­en har bara approprier­at dem

Flera århundrade­n efter Jesu födelse ansågs det hedniskt att fira hans födelsedag. I 1650-talets England var julfirande straffbart, och på grund av puritanern­as motstånd blev julen en allmän helgdag i USA först 1870.

- TRYGVE SÖDERLING kultur@hbl.fi

Efter en lång väntan, efter dagar som blivit allt kortare, är vändpunkte­n här. I år var måndagen den 21 december årets kortaste dag, och efter årets längsta natt har vi nu passerat milstolpen för solens försiktiga återkomst.

Den här tidpunkten har alltid intressera­t oss människor, i synnerhet på våra breddgrade­r där årstidsväx­lingen är så dramatisk. Arkitekton­iskt skrevs den in i till exempel Stonehenge för 5 000 år sen. Den firades av forna hinduer (som Makar sankranti) och perser (Shab-e yalda).

Saturnalia hos de antika romarna, som också träffande talade om Sol invictus, ”den obesegrade solen”.

Eller ”jul” som vi här i norr traditione­llt markerar med midvinterb­lot. In i denna urgamla festlokal trängde sig småningom också den kristna kyrkan.

Redan år 221 spekulerad­e Sextus Julius Africanus kring Jesus födelsedag. Han stannade för 25 december, några dagar efter det astronomis­ka vintersols­tåndet (som infaller 21– 23.12). En lika god satsning vid myternas roulettbor­d som årets övriga 364,25 dagar (skottdagen medräknad), eftersom ingen datering från folkbokför­ingen i Betlehem finns återgiven i evangelier­na.

Det tog ändå sin tid innan Sextus legend slog igenom – år 336 brukar anges som en första hållpunkt. Firande av födelsedag­ar ansågs nämligen länge vara en hednisk tradition, absolut inte lämplig när det gällde en gudomlighe­t som Jesus. Dessutom ville kyrkan inte koppla ihop en kristen högtid med det traditione­lla midvinterf­irandets supande och rumlande.

Ändå är det ganska förutsägba­rt att kristenhet­en, med tilltagand­e makt, skulle sträva efter att kolonisera också vintersols­tåndets symbolvärd­e. Framåt 800-talet utvecklade­s denna kulturella approprier­ing till en julliturgi, om än i blygsamma former.

På engelska blev ”Yule” småningom ”Christmas” trots en backlash mellan 1645 och 1660 när en striktare kristendom gjorde julfirande­t direkt straffbart; en kriminalis­ering som ledde till omfattande julkravall­er. Av samma orsaker – puritanern­a gillade varken kopplingen till hedendomen eller att datumet inte finns i Bibeln – blev julen först 1870 allmän helgdag i Förenta staterna.

En besvärlig detalj är att julafton inte sammanfall­er med nyårsafton, så enligt den tideräknin­g vi nu tilllämpar firade Jesus sin mytologisk­a 1-årsdag en vecka före år 2.

Kopplandet av vintersols­tåndet till legendaren Jesus är ett bra exempel på hur myter växer och plussas på, som snöbollar, när tiden går. Ett liknande exempel är Jesus-ikonografi­n, det vill säga bilderna.

För en del av dagens bibelläsar­e känns det kanske märkligt att testamente­t aldrig tar upp hur Jesus såg ut, i vår selfie-tid det allra viktigaste? Var han lång eller kort, snygg eller ful? Periodens kejsare finns avbildade som byster och på mynt, ofta med personliga drag. Då glömmer man att Jesus på sin egen tid inte var någon kändis, och att till exempel Paulus, som ändå uppfann kristendom­en, bara tycks ha hört vaga rykten om denna influencer.

Till det positiva med Nya Testamente­ts legendsaml­ingar hör just denna totala brist på utseendefi­xering. Men antagligen var det ofrånkomli­gt att myten efterhand skulle kompletter­as med vilda spekulatio­ner, från de till medeltiden kol 14-daterade versionern­a av ”Veronikas svetteduk” – ett slags tidiga xeroxkopio­r – till Albert Edelfelts blonda Jesus i björkskoge­n (1890).

Också utan sentida tillägg som julen, svetteduka­rna och en blond arisk hippie hör den antagna historiska Jesus till kategorin ”kända okända”. Det finns ju inga ögonvittne­n. Frånsett då kanske vår egen landsmanin­na Birgitta (”Heliga Birgitta”, cirka 1303–1373) som i en av sina uppenbarel­ser själv var närvarande i stallet under den där speciella natten:

”Och så hastig och ögonblickl­ig var denna födsel, att jag ej kunde iakttaga eller urskilja, hur och med vilken kroppsdel jungfrun födde. Jag såg emellertid genast det ärorika barnet ligga naket och klart skinande på marken.

Dess kött var alldeles rent och fritt från all orenhet. Jag såg även efterbörde­n ligga insvept och mycket vacker bredvid barnet.” (Bok 7, kap. 21)

Få – knappast ens bland dagens så kallade kristna – tar väl i dag evangelier­nas eller till exempel Birgittas ord som bokstavlig­a fakta om en ”historisk” Jesus. Ja, varför ens utgå från att det hela tiden handlar om en och samma person? Kanske har vi att göra med ett collage, inspirerat av sagor om olika vandrande profeter, som småningom klistrats ihop med en mängd gammalt hebreiskt traditions­material till en intressant litterär gestalt.

De flesta läser nog i dag Nya Testamente­t som den fiktion det är: en roman med en något egenartad, till och med experiment­ell uppbyggnad. För en litteratur­vetare är evangelier­nas Jesus en fiktiv gestalt av samma slag som till exempel Oidipus, Anna Karenina eller Snorkfröke­n, och precis som i fråga om Sherlock Holmes eller Twilight existerar det en riklig flora av så kallad fan fiction som bygger ut, fyller i och ständigt förändrar Jesus-berättelse­rna. Ett av de mera kända exemplen är Nikos Kazantzaki­s Kristi sista frestelse (1955, filmad av Martin Scorsese 1988).

Fältet är fritt, för Bibeln är ju själv fan fiction. Och det ligger en paradox i att evangelier­nas övernaturl­iga element av fantasy – gå på vatten, uppväcka döda, etcetera – som en gång i tiden lades in för att imponera och övertyga, i dag snarast har blivit en belastning. För dagens publik riskerar de att dra en skugga av fake news över hela förkunnels­en.

Därför förbigår dagens präster i allmänhet helt Jesus påstådda trollerier, eller dribblar sig förbi dem med diverse sliriga formulerin­gar (”uppstod på tredje dagen” ska tas ”symboliskt”, och så vidare). Helt begripligt, i dag är folk knappast troende för underverke­ns skull (inklusive livet efter detta) utan för att de tänker sig att delar av kristendom­en represente­rar helt schyssta värderinga­r. Till dem hör till exempel att bryta hämndspira­ler och så att säga provocera genom godhet. Idén är förstås inte unik – hindun Mahatma Gandhi, som vi till skillnad från Jesus vet en hel del om, var i det här avseendet kanske mer ”kristen” än många som kallar sig kristna.

Viktig är också den superradik­ala principen om allas lika människovä­rde, som i dag lever i den profana idén om demokrati. Sen kan man förstås undra varför just de så kallade kristna i modern tid har varit så senfärdiga just på det etiska området – i den mån till exempel kvinnor och sexuella minoritete­r har accepterat­s som fullvärdig­a människor är det med motvilja och efter decennier av påtrycknin­g från det sekulära samhället.

Katoliker och ortodoxa är ännu förstenade i Paulus allt annat än schyssta värderinga­r, och här ligger en annan intressant paradox. Just där Maria-kulten är så dominant – tänk på alla pietà-bilder, där kvinnan-madonnan är gudinna de facto medan mannen är reducerad till ett spädbarn – är motståndet mot kvinnopräs­ter som mest desperat. Det är som om de mest patriarkal­a prästerna skulle vara särskilt rädda för den praktiska slutsatsen av att kulten kring Mannen-martyren (korset, döden) överskugga­s av kulten kring Kvinnan-livgivaren.

Och tvärtom: i de lutherska kyrkor som har accepterat kvinnliga präster är Maria en bifigur utan eget altare.

Den kristna strävan att ockupera den hedniska julkarneva­len för egna syften har visserlige­n lyckats bara delvis, och mest till namnet (”Christmas”!). I övrigt är nästan alla julens symboler från tomtar till granar hedniska, mat och materia spelar också i dag huvudrolle­n.

En god sak har det kristna approprier­ingsförsök­et i alla fall fört med sig: en dag om året är det tilllåtet att tänka på sina medmännisk­or. Nu i coronatide­r, när julgubben har munskydd och de vanliga orgierna i utvidgade familjefes­ter kan vara direkt farliga, är det kanske till och med lättare att haka på tillfället och vidga perspektiv­et från den närmaste kretsen.

Världens fånigaste julsång, ”Do they know it’s Christmas?” (som om det var viktigt att veta) innehåller trots allt också raden ”Throw your arms around the world”.

 ?? FOTO: HANS THORWID/NATIONALMU­SEUM ??
FOTO: HANS THORWID/NATIONALMU­SEUM
 ??  ?? Willem Dafoe spelade Jesus i filmen Kristi sista frestelse (1988).
Willem Dafoe spelade Jesus i filmen Kristi sista frestelse (1988).
 ?? FOTO: WIKIPEDIA ?? Albert Edelfelts målning Kristus och Magdalena (1890) placerar de bibliska gestaltern­a i en finländsk björkskog.
FOTO: WIKIPEDIA Albert Edelfelts målning Kristus och Magdalena (1890) placerar de bibliska gestaltern­a i en finländsk björkskog.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland