Hufvudstadsbladet

Julmat i miniformat

I år firar vi jul i liten skala. Då passar det perfekt med jultapas. Små godbitar är ett fint alternativ när det inte blir ett stort släktkalas.

- MIA GAHNE/TT

Det är lika bra att inse att julen inte blir sig lik i år. Och förmodlige­n heller inte julbordet. Det är liksom ingen idé att bulla upp, lägga in och sockersalt­a om vi inte har några gäster som kan komma och hjälpa till att kalasa på godsakerna.

Ett förslag är att satsa på julbord i miniformat. Med små tapasinspi­rerade rätter kan du ändå servera dina favoriter – om än i nedskalad version. Man kan till och med ordna en liten tapasbjudn­ing utomhus om man absolut vill tillbringa en stund med äldre släkt och vänner.

Samling smårätter

Spanska tapas och jul kanske inte har den mest naturliga kopplingen i världen. Men tapas, eller pinchos som de kallas i norra Spanien, är helt enkelt bara en samling smårätter. På spanska barer serveras i genomsnitt 8–12 olika varianter. Somliga kök är specialise­rade på en enda tapasrätt och många spanjorer går från bar till bar för att festa på sin favorit.

Enligt en av myterna kring tapas sägs det att traditione­n uppstod då man började servera små bitar stark ost gratis till vinet för att dölja vinets dåliga kvalitet.

En annan myt säger att kung Alfonso XIII beställde ett glas vin i den blåsiga staden Cádiz, kyparen täckte då glaset med en skiva skinka för att förhindra att kungen fick sand i vinet. Tapas betyder nämligen just ”lock”.

Upp och ned

Oavsett om myterna är sanna eller inte så gör sig smårättsup­plägget fint även på våra breddgrade­r, och varför inte just under den här märkliga julen? Det är väl nu eller aldrig det är läge att inrätta nya traditione­r och vända upp och ned på det gamla beprövade julkoncept­et. Vad tycker vi bäst om att äta på julen? Vi kanske faktiskt inte behöver bjuda på sjutton olika sillsorter år efter år.

Låt i stället varje familjemed­lem önska sig en egen tapasvaria­nt av julfavorit­en. Kanske kan ni rentav fixa dem tillsamman­s? Ett givande julpyssel för alla åldrar.

Här kommer recept på tre favorittap­as som passar så här års. Testa dem själv eller se dem som ren inspiratio­n. Mumsa på något smått i jul. För en liten jul är också en jul.

 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Satsa smått i jul – jultapas passar alla former av kalas.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT Satsa smått i jul – jultapas passar alla former av kalas.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland