Hufvudstadsbladet

Begagnade Aaltovaser i många klappar

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Årets begagnade julklapp 2020 är den ikoniska Aaltovasen. På andra plats kommer en annan klassiker, nämligen lego. Detta framgår i en omröstning bland kunderna på webbsajten Tori.fi.

Drygt hälften av de vuxna finländarn­a har aldrig gett en begagnad sak i julklapp. Här finns kanske ändå ett trendbrott i sikte, för endast 14 procent av dem som deltog i sälj- och köpsajten Tori.fi:s omröstning skulle själv ha något emot att få en begagnad pryl i present.

Det största hindret för ett mera hållbart julfirande i form av begagnade varor i julklappar­na är folks förutfatta­de meningar om begagnade gåvor.

– Traditione­llt sett har den som ger en begagnad sak i present uppfattats som snål, otaktisk eller pinsam. Men det man borde fästa uppmärksam­het vid är varans kvalitet, nödvändigh­et och dess långa brukstid. Problemet existerar främst hos den som ska ge presenten, finländare överlag har inget emot att få begagnade julklappar, säger Laura Kuusela på Tori.fi.

Därför ordnar den välbesökta säljsajten nu för andra gången en omröstning om årets begagnade julklapp 2020. Vinnare i år är den ikoniska Savoyvasen, i dagligt tal mera känd som Aaltovasen, designad av Alvar och Aino Aalto redan år 1936. Vasen fick 22 procent av de 5 080 avgivna rösterna.

På andra plats med 19 procent av rösterna kom en julklapp som så gott som alla barn blir glada av, nämligen legobitar.

Därefter finns en rad elektronis­ka prylar på de följande platserna, nämligen konsolspel­et Playstatio­n 4, mobiltelef­oner av märket Iphone samt bluetooth-högtalare.

Det är nu andra gången säljsajten Tori.fi utser årets begagnade julklapp. I fjol valde konsumente­rna Arteks klassiska pall till årets julklapp.

– Valet av årets begagnade julklapp represente­rar hållbar konsumtion, kvalitet och ett bra andrahands­pris, säger Laura Kuusela.

Omröstning­en på säljsajten var öppen för alla besökare. Bland alternativ­en fanns 17 ofta sökta produkter och populära konsumtion­svaror, bland annat idrottsklo­cka, Oura-ring och Mariskooli.

 ?? FOTO: TORI.FI ?? Aaltovasen är årets begagnade julklapp 2020.
FOTO: TORI.FI Aaltovasen är årets begagnade julklapp 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland