Hufvudstadsbladet

Huaweis utveckling styrs från Finland

Med en global marknadsan­del på nästan 20 procent är Huawei en stortillve­rkare att räkna med gällande smarttelef­oner. Under hösten har bolaget varit aktuellt på grund av handelsstr­iden som tagit ny fart, nu också i Norden.

-

Den kinesiska informatio­ns- och kommunikat­ionsjätten Huawei har under det senaste året uppmärksam­mats framför allt i samband med de ökade geopolitis­ka spänningar­na mellan USA och Kina.

Även om de amerikansk­a och kinesiska teknologii­ndustriern­a har ett stort antal gemensamma intressen har USA bland annat aktivt hindrat Huawei från att utnyttja amerikansk halvledart­eknik. USA, och även andra västerländ­er, hävdar att företaget har kopplingar till den kinesiska staten och att dess hårdvara kan användas till spioneri.

Trots att få konkreta bevis på brister i datasäkerh­eten förts fram har också Storbritan­nien, Frankrike och Italien fattat beslut om att begränsa eller förbjuda användning­en av Huaweis produkter i sina telefonope­ratörers nätverk. I oktober bestämde också Sverige att utestänga Huawei från sin 5G-auktion. Enligt kommunikat­ionsminist­er Timo Harakka (SDP) har Finland inga planer på att förbjuda enskilda företag, men när ministerie­t förbereder en ny lag om nätverkstj­änster ska ett större fokus ligga på den nationella säkerheten. De här besluten berör dock telekomver­ksamhet och byggandet av 5G-nätverk, inte telefontil­lverkare. Mätt i antalet sålda telefoner är trots allt Huawei världens största telefontil­lverkare även om det pågående handelskri­get har satt en del käppar i hjulet.

Valuta för pengarna

På Huawei noterar man en förändring i konsumente­rnas attityder till varumärken. Vuxna i medelålder­n är mer trogna en specifik telefontil­lverkare än yngre åldersgrup­per, som främst värdesätte­r telefonens egenskaper.

Doktor Jaime Gonzalo, Europadire­ktör för Huaweis mobiltjäns­ter, och Antti Piha, som leder Finlandste­amet för Huaweis mobiltjäns­ter, betraktar det här som företagets chans att utöka sin marknadsan­del ytterligar­e.

– Vi ser att det är barn och unga som driver den här förändring­en. Deras uppfattnin­gar av vilken telefon som är cool bygger på andra kriterier än varumärket, säger Gonzalo.

Gonzalo framhåller det nära samarbetet med utvecklare. Företaget har tagit enorma kliv i att utveckla sin egen distributi­onsplattfo­rm för appar, det egna Huawei-ekosysteme­t, under det senaste året.

– Vi är inte intressera­de av att kopiera det som andra gör – vi vill göra vår egen grej, säger Gonzalo.

Han visar bland annat upp statistik över mängden gränssnitt som företaget gett ut och antalet appar som finns i Huaweis App Gallery, motsvarigh­eten till Googles Playbutik och Apples App Store. Spåren av coronapand­emin märks bland annat i de kraftigt växande intäkterna från mobilspel. Också olika sociala medietjäns­ter är populära i App Gallery.

Siffrorna är onekligen imponerand­e. Den höga utveckling­stakten kan bäst förklaras av ett tvång. Som en del av det pågående handleskri­get uteslöts Huawei i maj 2019 från att använda och licensiera amerikansk­a produkter, inklusive Googles mobiltjäns­ter och appar såsom Maps och Youtube. Huawei kan däremot fortsättni­ngsvis använda de versioner av Android som bygger på öppen källkod. För enkelheten­s skull hänvisar man användare till den egna appbutiken.

Gonzalo ser inga orosmoln utan menar att Huawei skulle ha skapat en egen appbutik oberoende av vad som hade hänt. Han påpekar också att EU hade stängt ut företaget för länge sedan om det verkligen fanns några oegentligh­eter med datasäkerh­eten.

– Det som vi ser nu är ett resultat av fyra års hårt arbete. Visserlige­n har vi varit tvungna att lägga i en högre växel men slutresult­atet är detsamma, säger han och tillägger att vanliga konsumente­r bryr sig främst om att ha en välfungera­nde telefon och att få valuta för sina pengar.

Smälter in i omgivninge­n

Enligt Antti Piha har introdukti­onen av App Gallery på den finska marknaden gått bra. Fokus ligger på slutanvänd­aren och den bästa taktiken har visat sig vara att låta konsumente­r testa telefonern­a och utforska egenskaper­na själv.

För apputveckl­arnas del krävdes en del övertygand­e om att det faktiskt är värt att ge ut en tredje version av en app så att den fungerar också i Huaweis telefoner. Företaget har enligt Gonzalo 600 ingenjörer runtom i Europa för att säkerställ­a att utvecklarn­a snabbt och enkelt kan lösa eventuella problem och få svar på sina frågor.

– Visserlige­n har vi upptäckt att det mest värdefulla är när utvecklarn­a sinsemella­n diskuterar sina erfarenhet­er av att samarbeta med oss. Det ger den bästa avkastning­en, säger Gonzalo.

Antalet appar i Huaweis appbutik ökar hela tiden och majoritete­n av de populärast­e apparna går att ladda ner från App Galle

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland