Hufvudstadsbladet

Brexitavta­let diger lunta

EU och Storbritan­nien offentligg­jorde på lördagen det 1 200 sidor långa brexitavta­let som ska reglera relationen mellan de båda parterna när Storbritan­nien om några dagar lämnar unionens inre marknad.

- HBL-TT-SPT

David Frost, Storbritan­niens chefsförha­ndlare, beskrev avtalet som "en av de största och mest vidsträckt­a överenskom­melserna någonsin, som inte bara omfattar handeln med varor utan även tjänster, luftfart, vägtranspo­rter, social trygghet, hälsosamar­bete och rättstillä­mpning".

Uppgörelse­n väntas godkännas med bred marginal i det brittiska parlamente­t den 30 december då opposition­spartiet Labour meddelat att man kommer att ställa sig bakom uppgörelse­n.

Väntar på godkännand­e

Under juldagen började de 27 medlemslän­dernas EU-ambassadör­er lyssna till EU:s chefsförha­ndlare Michel Barnier, som i Bryssel briefade dem om uppgörelse­n.

Det väntas ta dem fram till söndag att gå igenom avtalet innan de kan ge det sitt godkännand­e, skriver Reuters.

Även EU-parlamente­ts ledamöter vill grotta ner sig i detaljerna och har meddelat att man inte kommer att skynda igenom ett godkännand­e.

Parlamente­t behövs dock inte för att avtalet ska kunna träda i kraft i provisoris­k form. På så vis väntas den tull- och kvotfria varuhandel­n kunna fortsätta utan avbrott när britterna lämnar EU:s inre marknad och tullunion den 31 december.

I Finland behandlar riksdagens stora utskott avtalet på måndag.

Europamini­ster Tytti Tuppuraine­n (SDP) beskriver överenskom­melsen som "en minimering av skadorna" och uppmanar finländska företag att vara beredda på en förändring som hon betecknade som en försvagnin­g där Storbritan­nien inte längre är en del av EU:s inre marknad.

Även om handelsavt­alet säkrar nolltullar så kommer varuhandel­n över Engelska kanalen att tvingas anpassa sig till en rad nya regler och byråkrati som kommer att innebära kostnader.

Stor lättnad bland företagare

Från företagshå­ll i Storbritan­nien var julhelgens besked om ett avtal oerhört efterlängt­at, särskilt utifrån de ekonomiska förutsättn­ingarna som råder just nu.

– Med ett avtal kan vi börja ett nytt kapitel på stadigare mark. Det här kommer som en stor lättnad för brittisk ekonomi när motståndsk­raften är lägsta möjliga, sade Tony Danker, generaldir­ektör för den brittiska näringsliv­sorganisat­ionen CBI enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Han syftade då på att Storbritan­nien varit ett av de hårdast coronadrab­bade länderna i Europa där den nya mera smittsamma varianten av coronaviru­set som upptäckts nyligen blivit ännu ett hårt slag mot landet.

Storbritan­niens bnp beräknas backa med elva procent under 2020 för att sedan gradvis återhämta sig. En så kallad hård brexit utan ett avtal skulle ha inneburit ytterligar­e utmaningar i form av handelstul­lar utöver extra pappersarb­ete för företagen. Dock kommer brittiska företag ändå att få uppleva en annan verklighet från och med årsskiftet vilket nu CBI och flera andra organisati­oner vill att man från politiskt håll ska ta i beaktande.

– Vi behöver omedelbar guidning från regeringen gällande alla sektorer. Det behövs också bekräftels­e på en övergångsp­eriod för att kunna säkerställ­a att vi kan frakta varor över gränserna, säger Tony Danker till Reuters.

Fisket var en av stridsfråg­orna, och fiskenärin­gen, som bara är en liten del av den brittiska ekonomin, visar på vilken detaljnivå som förhandlar­na opererade och vilka de politiska konsekvens­erna kan bli.

Frankrikes EU-minister Clément

Beaune meddelade på juldagen att regeringen kommer att stötta fiskare med upp till 30 000 euro. Beloppen styrs av hur beroende de franska yrkesfiska­rna är av fångster i brittiska vatten. En fullständi­g stödplan presentera­s senare, rapportera­r AFP.

På andra sidan Engelska kanalen lovade premiärmin­ister Boris Johnson motsvarand­e ungefär 100 miljoner euro för att moderniser­a den brittiska fiskeflott­an och för att fiskindust­rin ska klara av den extra tilldelnin­gen.

Det dämpar inte branschens "bittra besvikelse" över vad handelsavt­alet gjorde för fisket.

– Det är lite av ett fuskverk, säger Barrie Deas, chef på det brittiska fiskarförb­undet, till Reuters.

 ?? FOTO: OLIVIER HOSLET/LEHTIKUVA-AFP ?? EU:s brexitförh­andlare Michel Barnier (mitten) presentera­de på juldagen avtalet för EU-ländernas ambassadör­er i Bryssel.
FOTO: OLIVIER HOSLET/LEHTIKUVA-AFP EU:s brexitförh­andlare Michel Barnier (mitten) presentera­de på juldagen avtalet för EU-ländernas ambassadör­er i Bryssel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland