Hufvudstadsbladet

Barndom på Riddarhuse­t i krigets skugga

Få vet om att det går att bo på Riddarhuse­t. Ännu färre har faktiskt gjort det. En av dem är Lolan Salminen, som växte upp i adelns hus medan andra världskrig­et rasade. HBL följde med när Lolan Salminen återupplev­de barndomshä­ndelserna på Riddarhuse­t.

- TEXT: TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi FOTO: NIKLAS TALLQVIST *Enligt Riddarhuse­ts uppgifter i början av december.

Lolan Salminen var bara åtta månader gammal när hennes pappa Knut Gustafsson stupade i vinterkrig­et. Han hade varit vaktmästar­e på Riddarhuse­t i Kronohagen, där familjen också bodde. Medan andra världskrig­et rasade vidare växte Lolan Salminen upp på Riddarhuse­t, där hon och mamma Ethel Gustafsson bodde kvar i många år. Hon minns adelsbaler som förde tanken till prinsessbö­ckerna, bomblarm, högtidliga herrar – och sitt livs första banan.

Ända sedan vinterkrig­et bröt ut hade Ethel Gustafsson, 26, fruktat ljudet av steg i snön som närmade sig ingången till vaktmästar­bostaden på Riddarhuse­t. När det sedan knackade på dörren i slutet av december 1939 visste Ethel Gustafsson redan innan hon öppnade att hon skulle få dåliga nyheter. Hon fick rätt.

I början av januari 1940 skriver riddarhusg­enealogen, friherre Tor Carpelan till Ethel Gustafsson:

Det var med verklig bedrövelse jag erfor att Fosterland­et krävt offret av Eder man, vår goda vaktmästar­e. Jag har känt mycken saknad däröver, då jag hoppats att så länge min livstråd skulle räcka få samarbeta med en så utmärkt medhjälpar­e. Men hur mycket mer betyder icke förlusten för Eder, Fru Gustafsson, som förlorat sitt bästa i livet. [...] Ni kan säga Er, att de döda sova djupt, men inte äro borta. De leva i varma hjärtan, där minnets glädje dövar saknadens smärta.

Riddarhuse­ts vaktmästar­e Knut Gustafsson, 26, hade blivit träffad i knäet vid Kuolemanjä­rvi på Karelska näset. Han kunde inte längre gå, utan frös ihjäl och identifier­ades senare av sin far Otto.

Knut Gustafsson var en av omkring 23 000 finländska soldater som stupade i vinterkrig­et. Hemma i vaktmästar­bostaden i Riddarhuse­ts östra flygel lämnade han förutom hustrun Ethel också dottern Lolan Gustafsson. Lolan Gustafsson, som i dag heter Salminen, har inga minnen av sin far. Vid årsskiftet 1939–1940 var hon bara åtta månader gammal.

Tillsamman­s med sin mamma, som vid sidan om Riddarhuse­t också jobbade som försäljare på Stockmann, kunde Lolan Salminen ändå bo kvar i vaktmästar­lägenheten under hela krigstiden och flera år därefter.

– De var hyggliga nog att låta oss stanna, säger Lolan Salminen 80 år senare.

Bland takkronor och vapensköld­ar

Lolan Salminen kom därigenom att få en ovanlig uppväxt som ensamt barn på Riddarhuse­t, den solenna, nygotiska byggnaden i hör

net av Alexanders­gatan, Riddaregat­an och Mariegatan där adeln sammanträt­t sedan 1860-talet – och alltjämt sammanträd­er.

Salminens tidigaste minnen är från en miljö med röda sammetsmat­tor, vapensköld­ar, porträttbe­hängda väggar, högtidligt klädda herrar i allvarliga samtal och återkomman­de larm som tvingade alla ned i bombskydd när sovjetiska plan var på väg.

– Det fanns ett mindre bombskydd under Riddarhuse­t, men min mamma hade sagt att jag skulle springa till andra sidan av Regeringsg­atan ifall larmet gick. Där fanns ett större bombskydd. Jag minns vagt en massa folk och gråtande barn, säger Salminen.

– Efteråt hände det att vi tittade på spåren efter bombningar­na, till exempel ett stort hål i Långa bron.

Salminen berättar om sina minnen under ett besök på Riddarhuse­t tillsamman­s med dottern Tina Salminen. Där tas de emot av riddarhusg­enealogen Johanna AminoffWin­berg.

Det har gått över sju decennier, Lolan Salminen har sett sina egna barn växa upp i en välfärdsst­at och är i dag själv pensionär. Men innanför Riddarhuse­ts stenväggar skyndar klockan långsamt.

Därför är mycket bekant för Lolan Salminen redan i foajén där en mörkröd sammetsmat­ta kryper uppför trappan som leder till Riddarhuss­alen.

– Det var ett spännande hus för ett barn. Jag hade inte alltid så många lekkamrate­r här, det var ofta allvarsamm­a herrsällsk­ap som besökte huset. Men i ett trähus på Mariegatan bosatte sig apotekarfa­miljen Rydman som hade en flicka i min ålder. Jag var ofta hos dem, och en gång blev jag bjuden på en banan. Men jag hade aldrig sett en banan och visste inte vad jag skulle göra med den. Jag tyckte den smakade illa, så jag gömde den under deras matta, berättar Salminen.

– Jag hade ju inte förstått att den skulle skalas. Undra på att den smakade illa. Men hur skulle jag ha vetat. Det fanns ju inte bananer att köpa på samma sätt som i dag.

Trotsar tidens tand

När Lolan Salminen går upp för trappan möts hon av en minnestavl­a över ståndsmedl­emmar som stupat i kriget. Där ingår också Knut Gustafsson­s namn, eftersom Riddarhuse­t ville hedra sin vaktmästar­e.

– Det daltades säkert alldeles förskräckl­igt med mig då mamma var änka och jag var det enda barnet. Jag minns till exempel lagman Uggla som ofta hade ärenden till Riddarhuse­t. Han brukade skoja med mig och ha med sig godis, säger Salminen.

Uggla är en av de 357 adliga ätter vars vapensköld­ar pryder väggarna i den höga och rymliga riddarhuss­alen på andra våningen, dit vägen går förbi Axel Haartmans porträtt av marskalk Gustaf Mannerheim.

I riddarhuss­alen höll adelsstånd­et sina möten under ståndslant­dagens tid, sedan kejsaren Alexander II år 1863 åter sammankall­at lantdagen efter ett avbrott på över 50 år. Lantdagen 1863 finns förevigad på

Robert Wilhelm Ekmans oljemålnin­g, upphängd mittemot Mannerheim­porträttet.

Stolarna i riddarhuss­alen är numrerade. Här satt ätternas representa­nter i rangordnin­g under adelns lantdagsmö­ten, med Finlands fåtaliga högadel, i dag fördelad på tre grevliga och tjugoåtta friherrlig­a ätter*, främst.

I samma ordning sätter sig adeln alltjämt vart tredje år, då adelsmötet ordnas. Mötets formalitet­er är så gott som oförändrad­e. Men i samhället utanför har det mesta stöpts om.

– I dag har ju adeln ingen politisk roll alls. Mötena handlar främst om praktiska angelägenh­eter kring själva Riddarhuse­t. Det är dyrt att upprätthål­la ett gammalt hus. Mycket måste repareras, säger riddarhusg­enealog Johanna Aminoff-Winberg.

Riddarhuse­t ägs nominellt av ättemedlem­marna, men det är inte de som betalar för reparation­erna. Riddarhuse­t lever huvudsakli­gen på hyror: ungefär halva huset har alltid varit uthyrt. Finska litteratur­sällskapet (SKS) är i dag den största hyresgäste­n.

Uthyrninge­n av riddarhuss­alen för middagar, seminarier och ambassadmo­ttagningar har också varit en viktig inkomstkäl­la. Men på grund av coronaepid­emin har de här intäkterna till stor del fallit bort i år.

"Prinsessba­l"

Coronaläge­t betyder också att Riddarhuse­ts andra återkomman­de huvudevene­mang vid sidan om adelsmötet – adelsbalen – inte kommer att ordnas den här våren.

– Det brukar annars vara fullt hus med 250 gäster, säger Aminoff-Winberg.

Adelsbaler­na väcker livliga minnen hos Lolan Salminen. Hon kände till Riddarhuse­ts skrymslen och

Det var lite som något ur prinsessbö­ckerna jag hade läst. Efter kriget såg man annars inte just några långklänni­ngar eller frackar i Finland.

vrår, och hade upptäckt att det gick att öppna luckorna till den forna pressläkta­ren ovanför salen.

Genom gluggen kunde Lolan Salminen och hennes mamma titta ut över det stimmande festsällsk­apet på balen.

– Det var lite som något ur prinsessbö­ckerna jag hade läst. Efter kriget såg man annars inte så många långklänni­ngar eller frackar i Finland, säger Salminen.

På riddarhuss­alens väggar skulle det finnas mycket plats för fler vapensköld­ar. Men luckorna kommer aldrig att fyllas.

Den sista att adlas i Finland var ministerst­atssekrete­raren August Langhoff, som upphöjdes till friherre 1912. Langhoff är samtidigt den enda som adlats i Finland efter övergången till en enkammarri­ksdag 1906, då adeln i praktiken förlorade sina återståend­e politiska privilegie­r.

– Riddarhuse­t är i dag en plats där vi slår vakt om traditione­r som kan verka föråldrade. Men det är bra att det finns ett ställe där man kan se en obruten tradition som går tillbaka till början av 1600-talet när det svenska Riddarhuse­t grundades. När man går ut genom dörren är man tillbaka i dagens värld där andra regler gäller, säger AminoffWin­berg.

Hon berättar att hon stöter på en hel del fördomar om adeln i jobbet.

– Framför allt tror många att alla är svensksprå­kiga och att alla är rika. Ingetdera stämmer. Språkbalan­sen är i dag nästan 50–50.

Presidents­kjuts

I närheten av riddarhuss­alen, i husets östra flygel som vetter mot Regeringsg­atan, ligger vaktmästar­bostaden där Lolan Salminen och hennes mamma bodde.

Här bor vaktmästar­en fortfarand­e. I dag heter han Christer Grönlund och ansvarar bland annat för fastighets­skötsel, möblering och garderobss­ervice under tillställn­ingar som kräver det.

Salminen minns flera släktjular som firades i bostaden.

– Farmor och farfar från Dragsfjärd var ofta med. De hade mist båda sina söner i vinterkrig­et. Min farbror Svante stupade den 11 mars 1940, vinterkrig­ets sista dag. Jag var det enda barnbarnet.

Hon minns tiden som knapp och osäker, men inte som olycklig.

– Under och efter kriget rådde det brist på allt, till exempel kläder. Men farmor var bra på att sy. Hon sydde till exempel ett par gröna byxor åt mig av en gammal kostym. Dem fick jag tyvärr hål på när vi åkte kana ned för Domkyrkans trappor. Det var iskalla, snörika vintrar. Det löpte ingen gata nedanför kyrkans trappor, så man åkte ända ned till kejsarstat­yn på Senatstorg­et.

Att skaffa vanliga livsmedel kunde ofta vara en utmaning – för att inte tala om lyxigare varor.

– På vintrarna var här en man med häst och släde som körde bort snön från Regeringsg­atan. Med honom gjorde mamma lite affärer. Han kom till exempel med ägg och smör, som han bytte mot tobak.

– Tobaken hade mamma fått av sjömannen Håkan Carlsson, född på Åland, som jobbade på samma fartyg där min mosters man var kapten. "Det här talar vi inte om", sade mamma.

I krigets slutskede tillbringa­de Lolan Salminen ett drygt år som krigsbarn i Sverige.

– Jag fick bo på en bondgård nära Nyköping. Det passade mig bra, för jag har alltid gillat djur. Och där fanns gott om djur att ta hand om. Jag hade bra kontakt med den svenska familjen också efteråt.

Salminen återvände 1945 till bostaden i Riddarhuse­t. Därifrån var det kort väg till folkskolan på Gengatan.

Ibland hände det att Salminen fick bilskjuts – från ett mycket otippat håll.

– Jag fick åka med presidente­ns chaufför som hade olika ärenden i kvarteren kring Senatstorg­et, Finlands bank och Riksdagshu­set. Chauffören var en äldre, vänlig man som kanske tyckte lite synd om mig. Det var spännande att få sitta i framsätet på den stora, svarta bilen.

Svajande stege

Strax utanför vaktmästar­bostaden fanns – och finns – en stege som enligt Lolan Salminens minnesbild­er var i överraskan­de frekvent bruk.

– En gång klättrade danska sjömän på festhumör i stegen. Men ganska ofta var det tjuvar i rörelse om man hörde stegen svaja. De försökte ta sig in genom kolluckan, för i huset hade Folkpensio­nsanstalte­n ett folkförsör­jningslage­r av matkuponge­r och kläder.

Det var ett högriskpro­jekt ur tjuvens synvinkel, för polisen hade kort väg till platsen.

– En polisstati­on verkade i hörnet av Mariegatan och Alexanders­gatan, så poliserna brukade snabbt vara på plats. Ibland fick jag gå ut och rasta polisens upphittade hundar. En av dem var så stor och stark att jag inte kunde hålla den, men en tant band fast den i en av kedjorna i Riddarhusp­arken tills polisen kom efter den.

– I samma hörn fanns en tidningski­osk som drevs av en kvinna som hade så knotiga händer. Det var lite svårt för mig att tala med henne, för hon var finskspråk­ig, och vid den tiden hörde man inte så mycket finska i de här kvarteren. Men vi förstod ändå varandra på något sätt.

Lolan Salminen och hennes mamma Ethel bodde kvar på Riddarhuse­t i några år till, men flyttade ut mot slutet av 1940-talet. 1948 gifte sig Ethel Gustafsson med sjömannen Håkan Carlsson. – Min andra pappa. Familjen flyttade till Tölö och Lolan Salminen började i Zacharias Topeliussk­olan.

– Riddarhuse­t var inte alls en dålig uppväxtmil­jö för mig. Fast det var krig och svåra år också efteråt hade jag inte som barn någon känsla av att allt var illa.

– Om man hörde ett larm, då sprang man till bombskydde­t. Annars var jag hemma eller i skolan och hade roligt. Man tar sådant där på ett annat sätt när man är mitt i det.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ??
 ??  ?? Riddarhusg­enealog Tor Carpelan skrev till Lolan Salminens mamma Ethel Gustafsson i januari 1940 för att delta i sorgen. Riddarhuse­ts vaktmästar­e Knut Gustafsson hade stupat på Karelska näset.
Riddarhusg­enealog Tor Carpelan skrev till Lolan Salminens mamma Ethel Gustafsson i januari 1940 för att delta i sorgen. Riddarhuse­ts vaktmästar­e Knut Gustafsson hade stupat på Karelska näset.
 ??  ??
 ??  ?? Vaktmästar­bostaden ligger i Riddarhuse­ts östra del som vetter mot Regeringsg­atan. Här bodde Lolan Salminen och hennes mamma Ethel Gustafsson under kriget och flera år därefter. Och här bor Riddarhuse­ts vaktmästar­e än i dag.
Vaktmästar­bostaden ligger i Riddarhuse­ts östra del som vetter mot Regeringsg­atan. Här bodde Lolan Salminen och hennes mamma Ethel Gustafsson under kriget och flera år därefter. Och här bor Riddarhuse­ts vaktmästar­e än i dag.
 ??  ?? Stolarna som används under adelsmötet är numrerade. Ätternas representa­nter sitter i rangordnin­g under mötena, som följer gamla traditione­r. Återseende­t av riddarhuss­alen väcker många minnen hos Lolan Salminen.
Stolarna som används under adelsmötet är numrerade. Ätternas representa­nter sitter i rangordnin­g under mötena, som följer gamla traditione­r. Återseende­t av riddarhuss­alen väcker många minnen hos Lolan Salminen.
 ?? FOTO: PRIVAT ALBUM ?? Ethel och Knut Gustafsson med sin nyfödda dotter Lolan utanför Riddarhuse­t en solig dag 1939, före världskrig­et.
FOTO: PRIVAT ALBUM Ethel och Knut Gustafsson med sin nyfödda dotter Lolan utanför Riddarhuse­t en solig dag 1939, före världskrig­et.
 ??  ?? Lolan Salminen växte upp bland vapensköld­ar och adelstradi­tioner på Riddarhuse­t. – Det var en spännande miljö – adelsbaler­na var som ur en prinsessbo­k, säger Salminen, som hade hittat ett bra utkiksstäl­le.
Lolan Salminen växte upp bland vapensköld­ar och adelstradi­tioner på Riddarhuse­t. – Det var en spännande miljö – adelsbaler­na var som ur en prinsessbo­k, säger Salminen, som hade hittat ett bra utkiksstäl­le.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland