Hufvudstadsbladet

Men det är just för att

-

parterna på arbetsmark­naden kommit varandra till mötes som man uppnått flexibilit­et i arbetslive­t. Slutresult­atet är relativt få strejker, och löneuppgör­elser som speglar det ekonomiska läget.

En coronabonu­s på 1 000 euro fick många tyska arbetstaga­re inom den privata sektorn precis inför julhelgen. Det var en belöning särskilt för dem som inte kan jobba på distans. Tyska tidningar har prisat kreativite­ten hos företag som Siemens, Adidas och Daimler i dessa exceptione­lla tider. Och regeringen har kommit till mötes: coronabonu­sar är skattefria. Produktion­en måste hållas i gång till varje pris, samtidigt som samhället stänger ner alla mindre viktiga funktioner och dessutom kraftigt begränsar julfirande­t.

Tyskland är det mest frikostiga landet inom EU gentemot företag som drabbas av restriktio­ner. Regeringen övergav redan i våras principen med balanserad­e budgetar. Efter många år av sparsamhet och överskott i statsbudge­ten har landet råd att bevilja stöd och lånegarant­ier värda hundratals miljarder euro åt företag inom bland annat tjänstesek­torn.

Kritiska röster höjs mot att stödet förvränger konkurrens­en på marknaden, och förbundska­nsler Angela Merkel meddelade i början av december att ”de stora understöde­n inte kan fortsätta i all evighet”. Hur länge evigheten varar är alltjämt oklart, för parlaments­val hålls nästa höst. Vänsterpar­tiet Die Linke har redan betecknat de massiva stöden till näringsliv­et som ”den dyraste valkampen i Tysklands historia”.

”Wir schaffen das”, vi klarar det, försäkrade Angela Merkel mitt under flyktingkr­isen 2015. Många överraskad­es av denna för tyskar ovanliga nationella självsäker­het som leder tankarna till amerikansk­a slagord såsom Barack Obamas ”Yes we can”. Den stora flyktingst­römmen skapade snabbt problem i Tyskland och minskade förbundska­nslerns popularite­t. Nu försöker hon med nästan samma bestämdhet ingjuta gott mod i sitt folk när landet drabbas hårt av coronapand­emins andra våg – mycket hårdare än av den första.

I kristider har Tyskland en trumf på hand: ekonomin. Statsfinan­serna är i gott skick och näringsliv­et är urstarkt. Efter en djupdyknin­g på våren växte bruttonati­onalproduk­ten med 8,5 procent under tredje kvartalet. I en tid då den internatio­nella utveckling­en är osäker och det politiska läget i USA och Storbritan­nien präglas av kaos, finns det skäl att rikta blickarna mot Tyskland.

Här finns en stabilitet som gör att landet kan förefalla tråkigt, men stabilitet­en ger motståndsk­raft i kris. Men tittar man riktigt noga finns det nog intressant­a sprickor i den stabila fasaden.

En stor beundrare av tysk politisk och ekonomisk disciplin är John Kampfner, författare till en bok om tyskarnas förmåga att fixa till det i svåra tider: ”Why the Germans do it better”. Född i Singapore, uppvuxen i England och med lite tyskt blod i ådrorna försöker han för en anglosaxis­k publik beskriva varför det är värt att hålla koll på den tyska utveckling­en. Boken kom ut i somras efter att Tyskland klarat av coronaepid­emins första våg rätt väl, vilket förklarar en viss överentusi­asm i beskrivnin­gen. Men på ekonomins område träffar han mitt i prick.

Kampfner fäster stor vikt vid maktbalans­en mellan den offentliga och den privata sektorn, ett slags reglerad marknadsek­onomi. Viktigt är också det traditione­lla lärlingssy­stemet som smidigt lotsar in de unga på arbetsmark­naden och bidrar till en låg arbetslösh­et. Kritiska konsumente­r som klagar på dålig kvalitet tvingar små och stora företag att skärpa sig.

Alldeles särskilt betonar Kampfner de små och medelstora företagens betydelse, Tysklands ”Mittelstan­d”, som lätt hamnar i skuggan av storbolage­n i den utländska rapporteri­ngen. Efter att boken kom ut har dock ett av dessa små företag rönt stor uppmärksam­het. Biontech, utvecklare­n av det första godkända covidvacci­net, är alldeles för litet för att ensamt försörja världen med den vaccinmäng­d som behövs. Därför gjorde man som många andra framgångsr­ika tyska små och medelstora företag: man inledde samarbete med en stor internatio­nell koncern, i detta fall amerikansk­a Pfizer.

Biontechs två grundare är innovatöre­r inom immunterap­i. Båda är barn till turkiska invandrare.

Sist men inte minst prisar Kampfner den tyska arbetsmark­naden som i decennier bjudit på ett samarbete mellan parterna som mer dogmatiska länder, däribland Finland, har svårt att uppnå. Lokala avtal på företagsni­vå gör det möjligt att på många håll smidigt förhandla om löner och arbetsvill­kor i Tyskland – något som tycks vara helt otänkbart för facket i Finland. Företagsde­mokratin med arbetstaga­re i företagens ledande organ ger personalen ett stort inflytande – vilket tycks vara helt oacceptabe­lt för den finländska arbetsgiva­rparten.

Men det är just för att parterna på arbetsmark­naden kommit varandra till mötes som man uppnått flexibilit­et i arbetslive­t. Slutresult­atet är relativt få strejker, och löneuppgör­elser som speglar det ekonomiska läget.

Det finns som sagt sprickor i den stabila fasaden och de har blivit tydligare under coronapand­emins andra våg. Protester mot regeringen­s åtgärder för att stoppa smittsprid­ningen har samlat stora skaror på gator och torg. Det är en brokig samling som marscherar med fanor och plakat. Här möts anarkister, vaccinmots­tåndare, högerextre­mister, konspirati­onsteoreti­ker och munskyddsm­otståndare som förenas av en motvilja mot coronarest­riktionern­a. De kallar sig Querdenker, ordagrant tvärtänkar­e.

En av rörelsens grundare, Michael Ballweg, säger att man kämpar för rättsstate­n och det öppna samhället. Men skaran är alltför oorganiser­ad för att ha ett entydigt mål. Och det som oroar rörelsens kritiker är det starka inslaget av Qanon-vänner, alltså anhängare av konspirati­onsteorier av amerikansk modell. Anhängarna tror att samhället styrs av hemliga nätverk och en elit som backas upp av judiskt finanskapi­tal. Bland dessa folkets fiender utpekas bland annat Angela Merkel och ledningen för Tysklands smittskydd­smyndighet­er.

Ingenstans utanför den engelskspr­åkiga världen sprids Qanonrörel­sen så snabbt som i Tyskland och den suger näring ur coronarest­riktionern­a. Det finns alltså skäl att hoppas på ett snabbt slut på coronapand­emin – också för samhällsfr­idens skull.

”I coronakris­tider har Tyskland en trumf på hand: ekonomin. Statsfinan­serna är i gott skick och näringsliv­et är urstarkt.”

BJÖRN SUNDELL är fri publicist, ekonom och tidigare ledarskrib­ent vid HBL.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland