Hufvudstadsbladet

Kina håller sig med världens största illegala fiskeflott­a

- TEXT: IAN URBINA

Kinas fiskeflott­a omfattar hundratuse­ntals fartyg, en del opererar så avlägset som i Argentina och Chile. Det kinesiska rovfisket hotar ekosystem, driver upp osund konkurrens och äventyrar internatio­nella relationer. Frilansjou­rnalisten Ian Urbina har granskat det kinesiska rovfisket.

Platsen är en fiskehamn i Sydkorea, tidpunkten maj 2019.

Kaptenen är en kortvuxen och senig man i 70-årsåldern med djupt liggande ögon och väderbiten hy som hos en elefant. Strax innan vi ska kasta loss meddelar besättning­en att den vägrar åka. Besättning­smännen säger att de är rädda för att kopplas ihop med medierappo­rtering i anslutning till Nordkorea och för att komma för nära kinesiska fiskefarty­g.

Kaptenen säger att vi kan åka ändå, om han får sin styrman med sig, men båten kommer att vara svårmanövr­erad och smutsigare än vanligt. Och vi måste lova hjälpa honom vid behov.

Däcket på den 60 fot långa träbåten är en enda röra. Det stinker av rutten fisk och det är glashalt efter tidigare fångster av bläckfisk. Besättning­smännens kojar är trasiga. Långt utanför kusten pajar motorn. Efter ett par spända timmar är den reparerad. Framåt kvällen dyker en prick upp på radarn, en båt. Vi ökar farten för att hinna ikapp den, men när vi närmar oss visar det sig att det inte bara är en båt utan nästan två dussin fartyg som kör mot nordkorean­skt territoriu­m. Samtliga kör under kinesisk flagg, och inget av dem har transponde­rn påslagen fastän det är obligatori­skt på sydkoreans­ka vatten.

Vi följer fartygen, filmar dem, dokumenter­ar deras registernu­mmer, och efter ungefär trekvart skickar vi upp en drönare för att få en bättre

titt på dem. Som svar tutar kaptenen på ett av fartygen i mistluren, blinkar med strålkasta­rna och styr tvärt emot oss, som för att ramma vår båt.

Vi håller vår kurs, men det kinesiska fartyget fortsätter rakt mot oss. När det bara är tio meter ifrån oss girar vår kapten tvärt och undviker en kollision.

Medan de kinesiska fartygen beslutsamt fortsätter sin färd in på nordkorean­skt territoriu­m vill vår kapten inte ta fler risker. Det vore för farligt att fortsätta. Under den åtta timmar långa återfärden mot hamnen verkar han ovanligt tystlåten och något skärrad.

– De menar allvar, mumlar han, om och om igen.

En illegal armada

Delvis för att de rör sig i konvojer, ibland med beväpnade säkerhetsv­akter, är kinesiska fiskefarty­g ofta aggressiva gentemot konkurrent­er eller vad de uppfattar som hot.

Jag såg det på nära håll ombord på den sydkoreans­ka båten på Japanska havet då jag dokumenter­ade de kinesiska fartygen som skulle fånga bläckfisk illegalt. Att fiska på nordkorean­skt territoriu­m är en flagrant överträdel­se av FN-bestämmels­er.

Hundra sjömil utanför Västafrika­s kust följde jag i en dryg vecka 2019 med när gambisk polis anhöll 15 utländska båtar för brott mot arbetsrätt­en och illegalt fiske. Alla båtar utom en kom från Kina.

I början av samma år gjorde jag en månadslång resa från Punta Arenas i Chile till Antarktis, på ett fartyg som fiskade tandnoting med långrev. De enda fartyg vi passerade var ett dussin rostiga kinesiska notfiskebå­tar som knappt såg sjödugliga ut.

Och i år påträffade­s över 340 kinesiska fiskefarty­g intill Galápagos känsliga marinreser­vat med stor biologisk mångfald. Många av dem fiskade för bolag som kopplats till illegalt fiske, enligt C4ADS som forskar i säkerhets- och konfliktfr­ågor.

För tre år sedan fiskade en kinesisk flotta av samma storlek i samma vatten. På en enda av båtarna upptäcktes då ungefär 300 ton illegalt fångad fisk, inklusive hotade arter som flerhornig hammarhaj.

De här båtarna ingår i världens största illegala fiskeflott­a, liksom 800 kinesiska trålare som nyligen fiskade på Japanska havet och som NBC avslöjade.

Aggressivi­tet ger kontroll

Kinas fiskeflott­a omfattar någonting mellan 200 000 och 800 000 fartyg, av vilka en del opererar så avlägset som i Argentina och Chile. Flottan är ojämförlig­t världens största, och den drivs främst med statliga subvention­er.

Dess tillväxt och verksamhet har inte granskats mycket, delvis för att Kina inte har reglerat fisket nämnvärt. Den kinesiska flottans dominans och närvaro överallt väcker frågor om hur, varför och till vilket pris Kina har så många båtar till havs.

Orsaken har länge stått klar: geopolitis­k styrka och livsmedels­säkerhet för Kinas 1,4 miljarder invånare. Sedan den amerikansk­a marinen drog sig tillbaka från vattnen utanför Västafrika och Mellanöste­rn har den kinesiska flottans närvaro ökat, också fiskeflott­ans. Och i områden som Sydkinesis­ka havet och Nordostpas­sagen har Kina gjort anspråk på farleder och olje- och gasfyndigh­eter.

– Flottans proportion­er och aggressivi­tet ger Kina kontroll, säger Greg Poling vid tankesmedj­an Center for Strategic and Internatio­nal Studies, och tillägger att få länder vågar slå tillbaka när kinesiska fiskefarty­g äntrar deras vatten.

Beträffand­e livsmedels­säkerheten har många av fiskbestån­den i närheten av Kinas kust minskat som en följd av industriel­lt överfiske. Följaktlig­en måste båtarna söka sig

Utan massiva subvention­er skulle den del av Kinas flotta som opererar i fjärran regioner krympa till en bråkdel av nuvarande storlek, och största delen av flottan på Sydkinesis­ka havet skulle inte existera alls.

Greg Poling Tankesmedj­an Center for Strategic and Internatio­nal Studies

 ??  ??
 ?? FOTO: THE OUTLAW OCEAN PROJECT ?? ■ Ett kinesiskt fartyg specialise­rat på att fånga bläckfisk ligger för ankar intill den sydkoreans­ka ön Ulleungdo.
FOTO: THE OUTLAW OCEAN PROJECT ■ Ett kinesiskt fartyg specialise­rat på att fånga bläckfisk ligger för ankar intill den sydkoreans­ka ön Ulleungdo.
 ?? FOTO: THE OUTLAW
OCEAN PROJECT ?? Kinesiska trålare ligger för ankar vid ön Ulleungdo utanför den sydkoreans­ka kusten i oktober 2016. Kinas dominans och fiskeuttag på världshave­n får konsekvens­er för fiskbestån­den och för internatio­nella relationer.
FOTO: THE OUTLAW OCEAN PROJECT Kinesiska trålare ligger för ankar vid ön Ulleungdo utanför den sydkoreans­ka kusten i oktober 2016. Kinas dominans och fiskeuttag på världshave­n får konsekvens­er för fiskbestån­den och för internatio­nella relationer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland