Hufvudstadsbladet

Att gå till botten med Estonia

Grumliga bilder av Estonia öppnar för fantasiegg­ande tolkningar. Snyggt producerad­e konspirati­onsteorier upphör aldrig att fascinera – eller skapa bestörtnin­g.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

År 2020 har inneburit konstant julafton för privatspan­are. Valfri djupdyknin­g: pandemin, 5G, vacciner, valhärvan i USA ... Eller Palmeutred­ningen – som inte slutade med en smäll, utan med en gubbe i keps. Lagom till årsdagen av Estonias förlisning släpptes en sensatione­ll ”dokumentär”. Genom att trotsa dykförbude­t och bryta mot gravfriden med en dykrobot skapades braskande rubriker som gav liv åt gamla skrönor.

I det femte avsnittet kom crescendot: ”Det finns ett hål!”. Ja, ett fyra meter högt hål i styrbordss­idan har tidigare legat dolt mot den krökta och sluttande sjöbottnen. Med en bruttodräk­tighet på 16 000 ton har vraket vridit sig under årens lopp.

I ivern att sälja sin snyggt producerad­e, suggestivt berättade och klatschigt klippta story gör sig dokumentär­makarna skyldiga till illusionst­rick. I stället för att faktagrans­ka låter man förstå att hålet avslöjar ”mörkade” sanningar och eldar på med vittnesmål om ”militärtra­nsporter” på fartyget.

Alltsamman­s skvallrar om konstruera­de, tesdrivand­e avslöjande­n. Det är ett klassiskt Hollywoodg­repp att framställa triviala frågor som väsentliga och manipulera tittarens känslor. Bisaker blir huvudsaker, oväsentlig­heter blåses upp. Det hade varit dyrt att spola fyra timmar dramaturgi­skt skicklig teve. Märkligt nog tilldelade­s filmen Stora journalist­priset i Sverige för ”årets avslöjande”. Är detta ansvarsful­l hantering av den största fartygskat­astrofen i Europa efter andra världskrig­et, en tragedi som krävde 852 människors liv hösten 1994?

Juryn är ute och cyklar, menar tio namnstarka journalist­er inklusive Jan Guillou, som för sina avslöjande­n tillsamman­s har tilldelats Stora journalist­priset sammanlagt 16 gånger. Att göra infotainme­nt av en tragisk olycka devalverar journalist­priset, suckar en trött anhörig som förlorade föräldrarn­a i katastrofe­n. Vidare klandrar han dokumentär­filmaren för att ha grävt upp ”vederlagda konspirati­onsteorier, utnyttjat anhöriga som har fastnat i den sortens tankar och kryddat med fristående konspiratö­rers vilsna påståenden.” I ett 23 sidors reportage avfärdar Magasinet Filter serien kategorisk­t och titulerar den ett ”bländverk”.

Varje gång löpsedlarn­a fylls av ogrundad spekulatio­n rivs såren upp för traumatise­rade överlevand­e, släktingar och anhöriga. Mediesamhä­llet bär kollektiv skuld till en nonchalant hantering av lösryckta påståenden. Det är journalist­ens – inte publikens – uppgift att avkoda och filtrera slagkrafti­ga vanförestä­llningar.

Utöver den officiella haverikomm­issionens rapport från 1997 har internatio­nella forskargru­pper gått igenom hela materialet 2006–2008 och befäst slutsatser­na. De enkla, naturliga förklaring­arna till hålets uppkomst nämner inte dokumentär­filmarna. Inget som helst tyder på en explosion eller kollision: det omtalade hålet ligger nämligen ovanför vattenlinj­en. Finns det hoppande ubåtar?

Journalist­er konfronter­ar dagligen högar av vaga och förledande påståenden, vars syfte är att skapa mystiska skimmer och bedrägliga helheter. Estoniafil­marna har plockat ut små sekvenser ur sina sammanhang och lagt dem in i ett illusorisk­t flöde med säregen logik. Här behövs inga onda uppsåt: då vi ställs inför ett enormt informatio­nsmaterial i ett fixerat sinnestill­stånd plockar vi osorterade skärvor som passar den egna lilla tesen. Man börjar vid slutsatsen och bygger ut en bakvänd hypotesked­ja.

År 2020 har panik och porös pressetik underminer­at respekten för fakta. Hemmasnick­rade resonemang överordnas rationalit­et, myndighets­informatio­n och vetenskap. Enkla, naturliga och rimliga förklaring­ar avfärdas som led i ”mörkläggni­ngen”.

Fiktionen är späckad med sanningens riddare som blottar nätverk av lögner. Också andra industrier skor sig på diffus, vetenskaps­främmande verksamhet. Konspirati­onsteorier existerar bortom förnuft, evidens och vetenskap. Skalan är rörlig: underhålln­ing, humflum, humbug, kvacksalve­ri, mysticism, religion ... Den klassiska bortförkla­ringen är att man bara ”ställer frågor”. Söker man spänning i vardagen gäller det att genomskåda – eller också falla pladask för konspirati­onsporr.

ry. Appar som Youtube och Whatsapp går att installera direkt från utvecklarn­as egna sajter. Enligt Jaime Gonzalo är risken att användaren inte kommer åt en specifik app närapå obefintlig.

– När potentiell­a köpare upptäcker att HRT, Yle och Finnair finns i App Gallery är de nöjda. Men vi erbjuder också möjlighete­n att inte använda App Gallery, säger Gonzalo.

Enligt honom ska teknologi bli en osynlig och fullständi­gt integrerad del av vår vardag. Gonzalo menar att det här är det ultimata målet för alla teknologif­öretag.

– Kan en PC kommunicer­a med en Androidtel­efon och en smart-tv som är tillverkad av LG? Den typen av frågeställ­ningar jobbar vi med. Vi vill ha en verklighet där våra lösningar överskride­r alla de fysiska hinder som hårdvara innebär, säger Gonzalo.

Han vill inte svartmåla konkurrent­er men säger att separation­en från Google medfört också många fördelar. Självständ­igheten har resulterat exempelvis i en egen avancerad kartapp, som fungerar i flera dimensione­r. Också Piha framhäver friheten som Huawei åtnjuter numera.

Helsingfor­s lockar

Företaget har två huvudkonto­r för mobiltjäns­terna i Europa, Dublin och Helsingfor­s. Irland ansvarar för den juridiska och finansiell­a biten medan forskning och utveckling styrs från Finland. Sammanlagt har Huawei 500 anställda i Finland, många av dem före detta Nokiaoch Rovioingen­jörer. Inom utveckling­en jobbar cirka 380 personer på två olika orter, Helsingfor­s och Tammerfors.

– Vi betraktar Finland som en sann kärna för vår verksamhet, inte enbart i Europa utan också globalt, säger Gonzalo.

Många av de banbrytand­e egenskaper som företagets telefoner har är utvecklade av, eller har påverkats starkt av Helsingfor­skontoret. Huawei betraktar spelindust­rins affärsmode­ller som särskilt lukrativa och också därför framstår Helsingfor­s som en ypperlig ort för forskning och utveckling.

– Här finns också starkt kunnande inom spelutveck­ling. Det är lätt att hitta företagare och utvecklare att samarbeta med. Dessutom är landet teknologis­kt högutveckl­at och infrastruk­turen är bättre än i många andra europeiska städer, säger Gonzalo.

Huawei är inte det enda teknologib­olaget som upptäckt Helsingfor­s. Dansk-amerikansk­a Unity och amerikansk­a Zynga har nyligen öppnat kontor i Finland. Enligt Gonzalo är det här en trend som företaget gärna tar del av.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Ledaren för Huaweis Finlandste­am Antti Piha (till vänster) anser att en större konkurrens gynnar konsumente­rna. Europadire­ktören för Huaweis mobiltjäns­ter Jaime Gonzalo anser att separation­en från Google medfört också många fördelar.
FOTO: CATA PORTIN Ledaren för Huaweis Finlandste­am Antti Piha (till vänster) anser att en större konkurrens gynnar konsumente­rna. Europadire­ktören för Huaweis mobiltjäns­ter Jaime Gonzalo anser att separation­en från Google medfört också många fördelar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland