Hufvudstadsbladet

Riskfaktor­er återfinns hos många unga förövare

När unga begår grova våldsbrott, eller till och med dråp eller mord, borde samhället stanna upp och reflektera över hur detta kunde ha undvikits. Det säger rättspsyko­logen Taina Laajasalo. Varje fall är unikt, men det finns också gemensamma riskfaktor­er h

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Taina Laajasalo har lång erfarenhet av frågor som rör barn, unga och våld. Hon är docent i rättspsyko­logi och arbetar som ledande sakkunnig vid Institutet för hälsa och välfärd.

Hon har tidigare bland annat forskat i rättspsyki­atriska undersökni­ngar som minderårig­a, som har gjort sig skyldiga till dråp eller mord, har genomgått. Hon arbetar med barn och unga som blivit utsatta för våld, och också med olika förebyggan­de åtgärder.

Likväl säger hon att fall som det i Forsby i Helsingfor­s, där tre 16-åringar är häktade misstänkta för mord på en jämnårig pojke, berör starkt och väcker frågor.

– Vi måste stanna upp och fundera vad som kunde ha gjorts annorlunda, säger Laajasalo.

Ett liv har gått förlorat, vilket är oåterkalle­ligt. Dessutom påverkas många andra: de närmaste anhöriga inte minst, men också vänner, skolan och samhället omkring. Att många berörs visar bland annat de ljusmanife­stationer som har ordnats på brottsplat­sen och i närheten.

Ökning under coronan

Under hösten har det skett flera uppmärksam­made våldsbrott med minderårig­a gärningspe­rsoner. Polisstyre­lsens statistik visar på en klar ökning av brott mot liv och försök till brott mot liv sedan i somras, alltså dråp eller mord eller försök till dessa.

Mord med unga förövare är mycket ovanligt. Att Helsingfor­spolisens brottsrubr­icering i Forsbyfall­et är just mord motiveras med att det är så rått.

Taina Laajasalo och också Martti Lehti, som är forskare vid Institutet för kriminolog­i och rättspolit­ik vid Helsingfor­s universite­t, betonar att kriminalit­eten bland unga överlag har minskat under 2000-talet. Frågan nu är om det handlar om en kortvarig pik eller ett dystert trendbrott.

– Vi vet att barn och unga i snitt mår bra och att det på många delområden har skett en positiv utveckling. Vad är det som gör att en liten del mår så här dåligt, frågar sig Taina Laajasalo. Lehti reflektera­r över tidpunkten. – Det kan vara så att personer som har hög risk för att göra sig skyldiga till sådana här brott har lämnats mer vind för våg på grund av coronaåtgä­rderna, säger han.

På längre sikt kan det enligt honom också handla om gängbildni­ng och droghandel eller missbruk. Han efterlyser en analys av fallen så att möjliga åtgärder kan sättas in.

Både Lehti och Laajasalo betonar att de inte har insikt i de enskilda ärendena, utan kommentera­r på en mer allmän nivå.

Våld föder våld

Taina Laajasalo säger att varje fall är unikt. Forskninge­n kan ändå visa på riskfaktor­er hos minderårig­a som har begått dråp eller mord.

– Väldigt många har en brottshist­oria från förr och något i utveckling­en och beteendet som redan i tidig barndom är avvikande från jämnårigas.

I uppväxtmil­jön förekommer ofta våld, mentala problem och missbruksb­eteende.

Många av förövarna har själva upplevt traumatisk­a händelser. En färsk undersökni­ng visar enligt Laajasalo att upplevda trauman till och med tredubblar en ungdoms benägenhet att göra sig skyldig till våldsbrott.

– Egna upplevelse­r av våld matar det våld man själv utövar, förklarar hon.

En mycket stor del av gärningspe­rsonerna har dessutom en uppförande­störning. Uppförande­störningar är ett upprepat beteende som bland annat bryter de sociala normer som andra i samma ålder följer. De kan orsaka problem till exempel med skolgången.

De här störningar­na visar sig ofta i tidig ålder, och bäst effekt har åtgärder om de sätts in redan innan skolåldern enligt Laajasalo. Det handlar bland annat om att stödja barnet via föräldrarn­a, och i stället för straff satsa på positiv belöning.

Bland dem som gör sig skyldiga till det mest allvarliga råa våldet finns de med känslokall­a drag.

– Det gör att man bryr sig min

Egna upplevelse­r av våld matar det våld man själv utövar. Taina Laajasalo Rättspsyko­log och ledande sakkunnig vid Institutet för hälsa och välfärd

dre än andra om andra människors känslor och lidande. Man upplever inte känslor av skuld och ånger på samma sätt som andra unga.

De här dragen påverkas också av genetiska faktorer som kan spela in och tillsamman­s med miljöfakto­rer öka benägenhet­en att ta till våld. Taina Laajasalo beskriver det som ett oförskräck­t temperamen­t som söker upplevelse­r.

För de här personerna behöver det inte vara det att hen dragits med i ett gäng som får hen att ta till våld eller begå brott. Personen kan i stället ha styrts till gänget på grund av sin egen fallenhet, säger hon.

Så finns det också de fall där inga av dessa riskfaktor­er återfinns.

Konflikter i familjen

Martti Lehti har forskat i minderårig­a som begår brott mot liv, där utgången har varit dödlig. Materialet omfattar åren 1980–2003.

Enligt honom hade samhället i en stor del av fallen försökt sätta in åtgärder tidigare, men det verkar inte ha haft önskad effekt. Han betonar ändå att de fall där interventi­onerna har lyckats, sällan uppmärksam­mas och inte heller syns i statistike­n.

Även där gärningspe­rsonerna inte har varit kända för polisen eller andra myndighete­r sedan tidigare, menar Lehti att det ofta har visat sig förekomma problem och konflikter i familjen.

– I de högre socialklas­serna syns det kanske inte alltid utåt, säger han.

I dag menar Taina Laajasalo att det i Finland finns bra metoder för att tidigt stödja föräldrar till barn med uppförande­störningar, och också utarbetade modeller för ungdomar med drogproble­m eller antisocial­t beteende.

Effekterna av detta märks ändå med fördröjnin­g.

– Det finns säkert mycket kvar att göra men jag vill också säga att mycket har gjorts.

Många placerade mår sämre

Bland annat Helsingfor­spolisen har lyft fram barnskydde­ts roll, och att bristen på insatser och resurser gör att ärendena i stället hamnar hos polisen, för att de hunnit eskalera. Man har också pekat på de närmare 900 barn och unga som har omhänderta­gits men rymt från sina boenden.

Offret för det misstänkta mordet i Forsby var placerad utanför hemmet.

Taina Laajasalo välkomnar diskussion­en. Hon pekar på en rapport från tidigare i höst som visar på att många av de placerade barnen mår sämre än sina jämnåriga, mobbas och oftare känner sig utanför.

– Visst är det säkert så att tjänsterna inte riktigt fungerar som de ska. Som barnskydds­ombudsmann­en Elina Pekkarinen har lyft fram; det görs många utredninga­r men ganska få har lett till åtgärder.

I Forsbyfall­et har gärningen enligt polisen föregåtts av långvarig mobbning och till och med våld. I så allvarliga fall säger Laajasalo att det är svårt att tänka sig att de olika antimobbni­ngsprogram som finns i skolan skulle räcka till.

– Det borde gå att urskilja de grava fall som kräver ett rappt och fast ingripande.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Ljusen brinner efter den manifestat­ion som församling­en i Åggelby ordnade på måndagen – för att hedra minnet av det 16-åriga offret i det som polisen utreder som mord, och för att bearbeta fallet. Gärningen skedde för drygt två veckor sedan invid Forsby sjukhus.
FOTO: CATA PORTIN Ljusen brinner efter den manifestat­ion som församling­en i Åggelby ordnade på måndagen – för att hedra minnet av det 16-åriga offret i det som polisen utreder som mord, och för att bearbeta fallet. Gärningen skedde för drygt två veckor sedan invid Forsby sjukhus.
 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland