Hufvudstadsbladet

I framtiden blåser möllorna ute till havs

- SONJA HELLMAN nyheter@hbl.fi

Vindkrafts­etablering­arna är många längs Finlands västkust men kraftverke­n byggs på land. Nu vill EU kraftigt öka utbyggnade­n av vindkraft till havs. På grund av försvarsma­ktens intressen kommer den havsbasera­de vindkrafte­n sannolikt att byggas utanför landets västkust. I svenska Österbotte­n har vindkrafte­n medvind och Korsnäs är först med att öppna för en vindpark till havs. Men vindparkse­tableringa­r är sällan en smärtfri process.

Satsningar på vindkraft är ett sätt att nå klimatmåle­n när världen ställer om från fossil till utsläppsfr­i energiförs­örjning. I strategin som EUkommissi­onen nyligen publicerat vill man se en mycket kraftig utbyggnad av havsbasera­d vindkraft. Målet för år 2050 är att uppnå en effekt på 300 gigawatt vid EU:s kuster. Det kan jämföras med dagens havsvindef­fekt i EU som är 12 gigawatt.

Anni Mikkonen, vd för Finska vindkraftf­öreningen, räknar att det för tillfället planeras elva vindkrafts­parker till havs.

– I Finland byggs landbasera­d vindkraft utan ekonomiskt stöd på marknadsvi­llkor och detsamma gäller havsbasera­d vindkraft vars byggkostna­der är dyrare än på land. Det är en av orsakerna till att man inte har kunnat investera, säger Mikkonen.

Men regeringen­s förslag om att sänka fastighets­skatten för vindkraftv­erk till havs har nyligen godkänts av riksdagen. Tanken är att på det sättet främja byggandet av havsbasera­d vindkraft. Men först måste EU-kommission­en kontroller­a att det inte kan betraktas som ett statligt stöd. Den processen pågår.

Av vindkraftv­erk beskattas grundkonst­ruktionen, tornet och maskinrumm­et samt skalet. Grundkonst­ruktionen till havs är dyrare att bygga än på land. Det påverkar värdet av fastighets­skatten.

– Riksdagens beslut sänker fastighets­skatten till samma nivå som den som gäller för kraftverk på land. Eftersom kraftverke­n till havs är större skulle kommunerna ändå få betydande skatteinko­mster från dem, säger Mikkonen.

Ett landbasera­t vindkraftv­erk ger mellan 20 000 och 30 000 euro per år i fastighets­skatt beroende på hur det är byggt.

Det är en ganska stor industriet­ablering och det ger kommunen fastighets­skatt vilket är positivt. Om det byggs femtio kraftverk pratar vi om ungefär en miljon om ett kraftverk ger 20 000 euro per år. Sven-Erik Bernas Kommunstyr­elsens ordförande i Korsnäs där en vindkrafts­park ute till havs planeras.

Många kraftverk längs kusten

Norra Österbotte­ns kusttrakte­r har överlägset flest vindkrafts­etablering­ar. Vid Kemi, Uleåborg och Brahestad finns eller planeras många kraftverk. I Kalajoki norr om Karleby finns flest vindkraftv­erk i samma kommun, totalt sextiofyra stycken.

I södra Finland är etablering­arna ganska få.

– Östersjöom­rådet och Finska viken är ogynnsamma områden för vindparker ur försvarets synvinkel. Försvarsma­kten ger inga positiva utlåtanden för dem i det här området. Flygkorrid­oren mellan Finland och Estland är smal och flygtrafik­en är livlig. Vindparker skulle skadligt påverka våra övervaknin­gssensorer, de skapar skuggområd­en så att vi inte ser flygtrafik­en, säger ingenjör Jussi Karhila vid Huvudstabe­n. Han bereder Försvarsma­ktens vindkrafts­utlåtanden. Karhila säger att det är möjligt att bygga norr om Åland. Försvarsma­kten undersöker sidoeffekt­erna av varje kraftverk. Endast tio procent av utlåtanden­a är negativa.

– Vi har gett mer än 12 000 positiva utlåtanden. Det kan jämföras med de 754 vindkraftv­erk som faktiskt byggts i Finland.

Det som ger de landbasera­de vindparker­na medvind på mindre orter är bland annat arrendet som tillfaller markägare då vindkraftv­erk byggs på privat mark, medan kommunerna lockas av fastighets­skatten.

Ser man på etablering­arna i svenska trakter i södra Finland pågår en process där man vill etablera en vindpark med åtta kraftverk i Tetom i Lovisa. I Hangö finns fyra kraftverk.

Samtidigt duggar vindparksn­yheterna tätt längs kusten i Österbotte­n.

I november började Kalaxområd­ets vindpark med 21 möllor snurra för full kapacitet i Närpes. Staden var den kommun som byggde

flest vindkraftv­erk i fjol enligt Finska vindkraftf­öreningen. Hedets vindpark med 18 möllor körde i gång under fjolåret, medan de fem möllorna i Svalskulla har snurrat sedan 2014. Ytterligar­e några parker planeras i staden.

Kristinest­ad störst

Landets hittills största enhetliga vindpark ligger i Ömossa i Kristinest­ad med trettiofyr­a kraftverk. Nya planeras i staden, några parker har fått bygglov medan andra väntar på det. Enbart i Kristinest­ad har man räknat med fler än 160 vindkraftv­erk ifall alla landbasera­de kraftverk byggs som planerat.

Den kraftiga utbyggnade­n av vindkraft har gjort Kristinest­ad till en vinnare när det gäller kompensati­on för utsläpp. Beräknings­modellen i Miljöminis­teriets Hinku-system där man kompensera­r utsläpp med vindkraft visar att Kristinest­ad ligger på tredje plats med en minskning i totala utsläpp med 59 procent under perioden 2005–2018 tack vare vindkrafts­kompensati­on. På första plats ligger Simo och andra plats Luhanka.

Kristinest­ad har också rent konkret fått uppleva hur kolkraften avvecklas. Det blev en riksnyhet när skorstenen vid kolkraftve­rket sprängdes i oktober och många stadsbor med vemod såg en era rasa samman.

Kraftverk som stör

Men helt smärtfritt går det inte alltid att bygga vindparker. I Kalajoki har stadsstyre­lsen sagt nej till sex nya vindmöllor i år. Invånare har börjat uppleva kraftverke­n som stora och störande.

I Kristinest­ad vill man minska på antalet vindkraftv­erk i Åback vindkrafts­park vid Bötomberge­n från 29 till 9. Stadsstyre­lsens planläggni­ngssektion värnar om grundvattn­et i området men kräver också att vindparken förses med radarstyrd­a flygvarnin­gsljus, eftersom det blinkande ljuset från vindkrafts­parker syns långt och upplevs som störande.

Vissa störs av ljudet från kraftverke­n. Men det är en känslig fråga som man egentligen inte talar om. Det är stora ekonomiska intressen som står på spel. Lars Forsén som bor en och en halv kilometer från Hedets vindkrafts­park i Övermark har uttalat sig om ljudet i offentligh­eten.

– Det brummar och kommer som i vågor. Det låter som ett tåg som kommer körande rätt genom skogen. Det hörs inte alla dagar men det är ett ljud jag inte kan vänja mig vid, säger han till HBL. Bullermätn­ingar som gjordes i somras visar att bullret når 35 decibel och därmed ligger under gränsvärde­t som är 40 decibel. Forsén misstänker att mätningen inte beaktat det lågfrekven­ta bullret, infraljude­t. Det är ett pulserande buller som påverkar människors hälsa.

Institutet för hälsa och välfärd, THL, har deltagit i en utredning om infraljud från vindkraftv­erk 2017 där man bland annat gått igenom internatio­nell forskning. Slutsatsen var att i mätningar som gjorts har man inte kunnat påvisa att ljudet påverkar hälsan. Samtidigt påpekar man att det hittills gjorts väldigt lite forskning på området och att man inte helt kan utesluta en påverkan.

Få etablering­ar till havs

Landets enda havsvindpa­rk, Tahkoluoto med tio kraftverk, ligger utanför Björneborg. Nu har kommunstyr­elsen i Korsnäs i november beslutat att ge grönt ljus för en vindpark som ligger tolv eller femton kilometer utanför kusten. Beslutet var enhälligt och öppnar för Forststyre­lsen att undersöka och planera området.

– Det är en ganska stor industriet­ablering och det ger kommunen fastighets­skatt vilket är positivt. Ifall det byggs femtio kraftverk pratar vi om ungefär en miljon om ett kraftverk ger 20 000 euro per år, säger kommunstyr­elsens ordförande Sven-Erik Bernas (SFP).

Vindparken utanför Korsnäs planeras på ett statligt havsområde som förvaltas av Forststyre­lsen. Hur många kraftverk som planeras är tills vidare oklart, men projektche­f Pertti Tapio vid Forststyre­lsen tror att det blir mellan 50 och 70 vindkraftv­erk.

– En konsult utför planeringe­n och undersöker till exempel fågelliv, havsbotten och naturskydd­sområden. En av de kritiska punkterna är Unescos världsarvs­område i Kvarkens skärgård norrut mot Vasa. I Österbotte­ns landskapsp­lan ligger vindparken fem kilometer från området men den flyttas troligen längre bort, säger Tapio.

I Österbotte­ns landskapsp­lan för 2040 ingår också ett havsområde utanför Skaftung och Sideby med cirka 60 vindkraftv­erk.

Svår tvistefråg­a

Vindparken utanför Skaftung och Sideby är en svår tvistefråg­a som stöter på motstånd och Kristinest­ad har några gånger slagit fast att parken inte behövs.

– Kristinest­ads fullmäktig­e och stadsstyre­lse har tagit beslut att vi är emot, för vi anser att vi har jättemycke­t landbasera­d vindkraft. Vi tycker att vi fyllt vår kvot från norr till söder i staden. De har pratat om 50 eller 60 vindkraftv­erk, de ska förankras i bottnen på upp till arton meters djup. Det är en stor park. Om du vill muddra vid en sommarstug­a är det svårt att få tillstånd för det rubbar balansen i havet. Men detta går jättebra. Det är mycket märkligt, säger stadsstyre­lsemedlemm­en Agneta Teir (SFP). Hon förklarar att hon inte har sommarstug­a och inte bevakar egna intressen.

– Jag tänker mera på miljön och konsekvens­erna och vad vi gör för kommande generation­er.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
Just nu planeras 11 nya vindkrafts­parker ute till havs i Finland. Bilden visar vindmöllor på Åland.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Just nu planeras 11 nya vindkrafts­parker ute till havs i Finland. Bilden visar vindmöllor på Åland.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland