Hufvudstadsbladet

Mest vindkraft i Österbotte­n

-

● I slutet av 2019 fanns det totalt 754 verksamma vindkraftv­erk i Finland.

● Under året byggdes 56 nya vindkraftv­erk (243 MW) i landet.

● Då var landets vindkrafts­kapacitet 2 284 MW och den producerad­e sammanlagt 5,9 terawattim­mar el (TWh) under ett år.

● Vindkrafte­n täcker 7 procent av landets elförbrukn­ing och 9 procent av elprodukti­onen.

● Den genomsnitt­liga storleken på vindkraftv­erk som installera­des 2019 var 4,3 MW.

● Vindparker­na har till 69 procent inhemska ägare medan 31 procent av ägarna finns utomlands.

● Den mesta vindkrafte­n är placerad i västra Finland, 33,9 procent i norra Österbotte­n, 17,1 procent i Lappland, 12,7 procent i Österbotte­n, 11,1 procent i Satakunta och 9,9 procent i södra Österbotte­n.

● Under tio år har kraftverke­ns produktion fördubblat­s. De har blivit högre och rotorblade­n har blivit längre och de fångar upp vinden bättre. Effekten har vuxit från 3 MW för tio år sedan till 4,5 MW.

● Enligt den nationella energi- och klimatstra­tegin ska den förnybara energianvä­ndningen öka så att dess andel av energikons­umtionen överstiger 50 procent under 2020-talet.

● Resultaten från Miljöminis­teriets Hinku-beräkninga­r visar att klimatutsl­äppen har minskat i nästan alla kommuner i Finland sedan 2005. I snitt har förändring­en i kommunerna legat på minus 15 procent men variatione­n mellan kommuner och regioner är mycket stor. I Miljöminis­teriets rapport nämns minskning av oljeuppvär­mning, ändringar i bränsleför­brukning inom fjärrvärme­produktion och vindkrafts­produktion som centrala orsaker till minskninge­n. Källor: Finska vindkraftf­öreningen, Motiva, Miljöminis­teriet, rapport 25/2020

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland