Hufvudstadsbladet

Kan bli normalläge igen i höst

Håll ut till i vår, sedan börjar det ljusna. Det spår Steven Van Gucht, professor och virolog vid den belgiska folkhälsom­yndigheten Sciensano – som tonar ner risken med nya virusmutat­ioner. Finns det något ni hade kunnat göra bättre i hanteringe­n av pande

- MATTIAS MÄCHS/TT

– De kommande tre, fyra månaderna kan bli svåra, säger Steven Van Gucht.

– Men sedan kommer situatione­n att förbättras.

Kalkylen bygger på att viruset sakta men säkert pressas tillbaka med hjälp av vaccinerin­gar.

– Till sommaren tror jag att trycket har lättat ordentligt. Om vi kan vaccinera åtminstone 70 procent så kan vi kanske se en full normaliser­ing av samhället till hösten, eller slutet av året, säger Van Gucht.

Den senaste tiden har oron vuxit för mutationer av coronaviru­set sedan bland annat en ny variant som befaras vara särskilt smittsam upptäckts i Storbritan­nien. Flera länder har infört inreseförb­ud från landet för att försöka hindra spridninge­n.

Nya varianter väntade

Men att virusmutat­ionen först rapportera­des från Storbritan­nien beror förmodlige­n bara på att landet är bäst på att spåra upp nya varianter, tror Van Gucht.

– Andra länder måste förbättra sina kontroller av genetiska förändring­ar (hos viruset) för att se vad som händer på hemmaplan. Vi måste vidta generella åtgärder – inte peka ut enskilda länder.

Att viruset muterar är väntat och behöver inte innebära något större hot. De framtagna vaccinen kommer sannolikt att bita hyfsat även på nya varianter.

– Och om effektivit­eten mot förmodan skulle minska drastiskt går det ganska fort att ta fram nya varianter av vaccinen, säger Steven Van Gucht.

Har inte tid att blicka bakåt

Belgien, beläget mitt i västra Europa och med en hög befolkning­stäthet, har drabbats hårt både under första och andra coronavåge­n. Landet har ett av världens högsta dödstal sett till befolkning­smängd.

– Vi har inte riktigt haft tid att blicka bakåt. Om fem, tio år kommer vi att ha en klarare bild, säger Steven Van Gucht.

– Överlag tror jag inte att några större misstag har gjorts, åtminstone inte från vetenskapl­igt håll. Men regeringen borde ha reagerat snabbare i mitten av september, då smittsprid­ningen började öka igen.

Vad är du mest stolt över? – Jag är glad över att samarbetet mellan forskare och politiker trots allt har fungerat ganska bra, man har lyssnat på våra råd. Jag hoppas att vi kan lära oss av det när det gäller att bekämpa klimatkris­en.

– Krisen har också visat att det finns en hög grad av solidarite­t i samhället. I hela världen har människor ombetts att göra uppoffring­ar i kampen mot viruset och de flesta, även bland de som inte är riskgruppe­r, har varit med på det.

Sveriges strategi är omdebatter­ad. Hur ser du på den? – I Sverige fattade man ett modigt beslut under första vågen. Osäkerhete­n var stor för oss alla och i Belgien valde vi att följa grannlände­rnas exempel och stängde ner. Men ingen visste om det var nödvändigt, om det skulle kosta mer än det smakade.

– I Sverige sade man: Vi håller oss till rekommenda­tioner. Och om man jämför Sverige med Belgien så kan man säga att det inte gick så dåligt eftersom statistike­n under första vågen såg bättre ut i Sverige, säger Steven Van Gucht. Han tillägger: – Men så här i efterhand kan man ana att det hade varit bättre med striktare åtgärder, som i till exempel Norge och Danmark som har bättre siffror och inte tycks ha drabbats mycket värre ekonomiskt än Sverige på grund av sina åtgärder.

 ?? FOTO: WIKTOR NUMMELIN/TT ?? Steven Van Gucht, professor och virolog vid den belgiska folkhälsom­yndigheten Sciensano.
FOTO: WIKTOR NUMMELIN/TT Steven Van Gucht, professor och virolog vid den belgiska folkhälsom­yndigheten Sciensano.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland