Hufvudstadsbladet

Riktade trakasseri­er är ett allvarligt hot

- ANTERO RYTKÖLÄ styrelsens ordförande, Finlands juristförb­und

TRAKASSERI­ER Riktade trakasseri­er är systematis­k och osaklig informatio­n som sprids av en grupp personer. Syftet med skadlig offentligh­et eller hot om skadlig offentligh­et är att försvåra den utsatta personens förmåga och vilja att sköta sina uppdrag. Det är fråga om påtrycknin­gar, eller mer eller mindre förtäckt hot.

Domare, åklagare, poliser och journalist­er har rikliga erfarenhet­er av riktade trakasseri­er. Justitiemi­nisteriets nyligen publicerad­e utredning fastslår emellertid att det inte behövs speciella lagar för att bekämpa riktade trakasseri­er.

Om samhället förhåller sig likgiltigt, än mindre tillåtande till riktade trakasseri­er, utsätts den enskilda åklagaren, domaren eller tjänsteman­nen för oskäligt stor, personlig påfrestnin­g. Förövarna kan sin sak och är skoningslö­sa. Domstolarn­as och förvaltnin­gens kroniska brist på resurser har utsatt alla för stor stress. Överbelast­ningen till följd av coronapand­emin gör bara saken värre – och för att ytterligar­e försvåra situatione­n kan de personlige­n utsättas för riktade trakasseri­er.

En allmän oro sprids över att det inte längre finns någon som tar hand om de svåra frågorna, eller beaktas den egna och de närstående­s begränsade krafter i första hand? Vad sker då med det allmänt uppskattad­e förtroende­t för rättsväsen­det?

Våren 2019 föreslog polisens och åklagarmyn­dighetens högsta ledning samt underrätte­rnas chefsdomar­e att riktade trakasseri­er ska bli straffbart enligt lag. De gjorde en gemensam framställa­n om att inleda lagstiftni­ngsåtgärde­r.

Vem som helst som jobbar i offentligh­eten eller som deltar i den offentliga debatten kan utsättas för riktade trakasseri­er. Och tänk om det leder till att debattörer­na tiger av rädsla för att bli trakassera­de? Riktade trakasseri­er måste därför bekämpas för att försvara det fria ordet.

Gränsen mellan yttrandefr­ihet och riktade trakasseri­er är mycket tydlig. Skarp kritik mot en viss sak och verksamhet är givetvis tillåten; däremot inte kritik mot en person, och absolut inte mot personens närstående.

Nuläget inom lagstiftni­ngen är otillfreds­ställande och oklart. Enligt rättspraxi­s behandlas riktade trakasseri­er genom att man samlar ihop allehanda aktuella straffbest­ämmelser, och ser sedan om brottsrekv­isitet passar in på fallet på något sätt. Problemet är bland annat att bestämmels­erna införts innan fenomenet över huvud taget var känt. Med tanke på legalitets­principen vore det säkert bättre att det finns ett klart och tydligt brottsrekv­isit som gäller riktade trakasseri­er.

På ministerie­t har man också visat en besynnerli­g rädsla för att polisen, åklagarna och domstolarn­a tilllämpar straffbest­ämmelserna för riktade trakasseri­er så slappt att yttrandefr­iheten äventyras. Samordning­en av olika grundlägga­nde rättighete­r till ett konkret fall är rutinarbet­e för rättsvårde­n.

Finlands juristförb­und kräver därtill att klara och tydliga straffbest­ämmelser ska stiftas för att bekämpa riktade trakasseri­er. Även straffet ska vara kännbart – inte i klass med straff för ett obetydligt brott.

Redan under medeltiden tryggades tingsfride­n. Det är märkligt om Justitiemi­nisteriet nu inte vill trygga tingsfrid för rättsvårde­n, förvaltnin­gen och yttrandefr­iheten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland