Hufvudstadsbladet

Konsumera – mera!

- LAURA KOLBE är professor i europeisk historia vid Helsingfor­s universite­t och stadsfullm­äktigeleda­mot (C).

God aposteln Johannes dag! Under de senaste dagarna har vi intagit julmat och juldrycker. Vi har firat och gett gåvor. På julen vill man inte spara. Tvärtom – konsumtion­en är ofta en förutsättn­ing för en lyckad julstämnin­g. Bilderna av julen är i dag urbana och kommersiel­la. Julgranen köps på torget. Presenter och julmat handlar vi i butiken. Ljus och julpynt är stiligast i stadsrumme­t.

Stadsrumme­t efter corona? Många har noterat nedgången av stadscentr­umets attraktivi­tet och blivit oroliga för framtiden i storstaden. Även under det nya året måste vi fråga: vad är det urbana livet egentligen? Hur definieras stadslivet­s förutsättn­ingar i dag?

Som läsning rekommende­ras en gedigen klassiker Die Großstädte und das Geistesleb­en (1903) av berlinaren Georg Simmel. Stadssocio­log Simmels böcker har utgivits på finska och svenska. Texterna utgör en encykloped­i för alla som är intressera­de av staden. Metropolen är för Simmel ett forum för det goda livet och symboliser­ar modernitet och individual­ism.

Stadslivet förutsätte­r, att man står på egna ben. Man frigör sig själv från de gamla stöttepela­rna och traditione­rna. Religion, klasstillh­örighet eller konservati­v världsbild spelar en mindre roll. I staden har individen rätt att skydda sig från historiens övermakt – till exempel genom att njuta av stadslivet, konsumera och satsa på sitt eget välmående.

Simmel skriver om känslor, mode och modernt liv i storstaden. Modernitet­en är för honom en individuel­l upplevelse, och staden är scenen. Den urbana människan är intellektu­ell och individual­istisk samt interaktiv och förnuftig, enligt Simmel.

Pengar och konsumtion är viktiga i relation till den urbana kulturen. I hjärtat av den europeiska staden finns handelspla­tser samt olika utrymmen för byte, försäljnin­g och köp. Urbana förebilder, som fortfarand­e relaterar till konsumtion och kommersial­ism, skapades på 1800-talet i Paris, London, Berlin och Wien samt S:t Petersburg.

Dessa städer känneteckn­as fortfarand­e av kapitalism, borgerskap­ets makt och elitens smakvärld. Tiden skapade konsumtion­spalats, såsom lyxhotell, boulevarde­r och esplanader samt nya affärs- och kommersiel­la lokaler. Moderna restaurang­er och kaféer, teatrar och operor samt varuhus kom till. Kommersiel­la neonljus samt stora offentliga reklamskyl­tar och reklampela­re dök upp i gatubilden.

Det tynger vårt ekologiska samvete, men man måste erkänna: själen i stadslivet är konsumtion, affärer och ekonomi samt kommersiel­la utrymmen. Hur kan man trösta samvetet? Inga bekymmer – historien hjälper och receptet är 150 år gammalt. En bra europeisk metropol är gångbar, har mångsidiga tjänster samt satsar på underhålln­ing och allmän komfort.

Även i framtiden behövs offentliga stadsrum för individer att vara tillsamman­s, "leka och glädjas" utan att vara effektiva, produktiva eller rationella. En ekologisk konsumtion kunde vara en del av denna värdefulla lek. Även utan wow-projekt kan man investera på den urbana omgivninge­n. Köp tjänster, konsumera mera! Tyvärr, en stad utan merkantila aktivitete­r är ingen stad alls, utan en tom kuliss.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland