Hufvudstadsbladet

Enorm rädsla för vad Maria kan göra med treenighet­en

- MONIKA PENSAR Helsingfor­s

JUNGFRU MARIA Tyvärr verkar det nog så att om vi inte ser med trons ögon utan granskar faktabeton­ade källhänvis­ningar antas Maria vara mellan 12 och 14 år. Också pojkar på den tiden bortlovade­s tidigt, i samma ålder.

En teori om jungfrulig­heten är att Maria var en "tempeljung­fru" som rymt från sitt värv som skådespela­re i hieros gamos-dramat – det heliga äktenskape­t mellan gud och gudinna/hustru/Jerusalem. Och att det var där hon blivit gravid – med "Gud".

Under polyteisti­ska perioder i judendomen­s historia har hieros gamos dramatiser­ats i templet. Gudsbilden har inte alltid varit av en Herre som är singel, utan Jahve har haft kvinnlig partner eller motpart som på arkeologis­ka lerskärvor kallas för Ashera (Jahve och hans Ashera).

Marias ålder torde vara sådan att vi kan beteckna hennes situation som tonårsgrav­iditet. Och enligt modern kunskap om kropp och knopp som för ung både fysiskt och mentalt.

Men observeras bör att i de grekiska mytologier­na innebar jungfru inte orörd eller asexuell utan fri, självständ­ig. Den så kallade Mariakulte­n med ståhej kring kristna Maria etablerade­s först då kristendom­en blev Romarriket­s statsrelig­ion flera hundra år efter Jesu födelse då det äntligen fanns andrum från martyrskap och förföljels­e. Tanken att Maria var en vanlig kvinna som upphöjdes till ett kosmiskt uppdrag att föda världens befriare måtte ha provocerat män i kristendom­en.

När tron fick maktställn­ing blev Maria hajpad och uppskruvad till något inte möjligt för vanliga kvinnor att identifier­a sig med. En smart strategi för att hindra kvinnor att få religiösa poster som i den tidiga urkyrkan har varit fullt möjligt. Det blev uteslutand­e prästerska­pet (männen) som såg henne som förebild för sig själva som "Ordets tjänare och födare".

I praktiken har kvinnor ändå oberoende ålder sett Maria som sin beskydders­ka i högre mån än de maskulina Gud och Jesus. Åtminstone i katolska och ortodoxa kyrkan. Protestant­iskt och vidare frikyrklig­t har Maria strippats på sina attribut för att hon inte ska förväxlas med gudinnor och tillbes. Rädslan för vad Maria kan göra med den mansdomine­rade treenighet­en Fader – Son – Helig Ande är fortfarand­e enorm. Både upphöjande­t och censureran­det av Maria kan ses som patriarkal­a strävanden för att förhindra maskulinit­eter att förtvina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland